Skip to main content

ActiveWatch, despre șeful interimar al TVR: Stelian Tănase și-a depășit atribuțiile, a comis un act de cenzură

 

stelian_tanase adevarul 2Organizația ActiveWatch condamnă, într-o scrisoare deschisă, cenzurarea documentarului „Moștenirea clandestină”, realizat pentru TVR de jurnalista Monica Simona Ghiurco în colaborare cu istoricul american Larry Watts.

Publicitate

"Considerăm că PDG TVR Stelian Tănase și-a depășit atribuțiile și a comis un act de cenzură. Indiferent care au fost motivele sale, un material nu poate fi scos de pe post în timp ce rulează", spune ActiveWatch într-o scrisoare deschisă.

ONG-ul de media mai atrage atenția asupra faptului că în situația în care materialul realizat de Ghiurco "era susceptibil că încălca legislația TVR, acesta trebuia înaintat spre analiză Comisiei de Etică ulterior difuzării".

În scrisoarea ActiveWatch se mai spune că l-a contactat pe Steian Tănase, directorul general interimar al TVR pentru a comenta incidentul, iar acesta a apus că "nu are nimic de adăugat față de ce s-a publicat pe această temă în Observatorul Cultural".

Observatorul Cultural a publicat, în numărul din februarie, un articol intitulat "La Pensionaria, primăvara". Materialul  de opinie, semnat de Michael Shafir se încheie astfel:

"Salut gestul lui Stelian Tănase de a-şi fi asumat responsabilitatea ce îi revine şi sper din toată inima să nu rămînă o simplă floare. Iarna de care pare-se că ne despărţim durează de prea mult timp în mass-media românească.".

În punctul său de vedere oficial, ActiveWatch redă conținutul integral al scrisorii Monicăi Ghiurco, despre care Paginademedia.ro a scris AICI.

În urmă cu două zile, jurnalista TVR Monica Ghiurco a reacționat pe pagina sa de Facebook, făcând un apel la colegii din presă să nu treacă sub tăcere cenzurarea unui episod al documentarului Moștenirea clandestină.

„Dacă veţi trece sub tăcere cenzura care mi s-a întâmplat mie, mâine vi se va întâmpla vouă şi nimănui n-o să-i mai pese! Şi veţi binemerita dispreţul publicului pentru că nu luptaţi pentru drepturile voastre", își începea Monica Ghiurco textul.

Reamintim că "actul de cenzură de la TVR" a fost sancționat și de CNA, în ședința de marți, 4 martie, printr-o amendă de 70.000 de lei, după cum Paginademedia.ro a scris AICI.

Consiliul a invocat în amendarea postului faptul că reprezentanții TVR 1 nu au prezentat caseta martor, care ar fi dovedit modul în care a fost întreruptă difuzarea documentarului.

Citește și: 

 

Autor: Carmen Maria Andronache carmenpaginademedia.ro

Comentarii

  • Sa fii director/presedinte pus de un partid!?!?! Tare, nu ? Cat de independent poti sa fii ? Ce restructurari poti sa faci in fundamentul institutiei ? Nimic. Dar pe intelectuali i-a ispitit mereu lingusirea si functiile. "Tradarea intelectualilor".
  • sincer, toate fotografiile cu tanase il arata cu mana stanga gata sa culeaga ceva, poate marul lui adam. ori da un semnal subliminal, ori are un tic prin care isi subliniaza importanta propriilor vorbe.

Trimite un comentariu