Skip to main content

Cazul Sorina Matei. Ce au spus jurnalista și Dragoș Pătraru în fața CNA. Forul nu a luat o decizie: un membru a plecat că era ziua lui!

 

sorina mateiSorina Matei, realizatoarea de la B1 TV, care în urmă cu două săptămâni a fost ținta unui "atac" din partea România TV, și Dragoș Pătraru, cel care a întrebat-o "Soro, zi sincer, ai avut orgasm?" (în emisiunea Starea Nației) au venit astăzi în fața CNA pentru a-și susține punctele de vedere.

Publicitate

După ce Consiliul a audiat cele două părți implicate, forul a rămas fără cvorum pentru a mai putea lua o decizie în acest caz. Lorand Turoș, unul dintre membrii CNA, a plecat la ora 15.00 pentru că astăzi este ziua lui de naștere. La ședința CNA de astăzi, din cei 11 membri ai Consiliului au participat doar opt, numărul minim pentru ca o ședință să poată avea loc.

"Nu am acționat cu rea credință, intenția nu a fost batjocorirea unei persoane, așa cum se insinuează. Eu am criticat un comportament jurnalistic, a lăsa la o parte spiritul critic la adresa unui om politic, fie el și Președintele României, e un lucru care trebuie sancționat în interiorul breselei", a spus Dragoș Pătraru, în apărarea sa.

La rândul ei, Sorina Matei, realizatoarea de la B1 TV, a spus că a fost pusă "într-o situația înjositoare în fața publicului".

"Au fost aluzii sexuale evidente în acele emisiuni. (...) Consider că s-a facut o discriminare având în vedere că subiectul a fost politic, așadar o discriminare din motive politice și pe considerente de gen", a mai spus Sorina Matei.

În urmă cu o săptămână, organizațiile Freedom House România, Grupul pentru Dialog Social și Expert Forum au solicitat CNA să analizeze în ce măsură respectă legislația audiovizuală “referirile suburbane, vulgare la adresa jurnalistei Sorina Matei, atacuri promovate în 3 și 10 martie de postul RomâniaTV controlat de Sebastian Ghiță, un influent om politic din cadrul partidului de guvernământ”, după cum Paginademedia.ro a scris AICI.

Paginademedia.ro vă prezintă, în continuare, câteva fragmente din discuțiile purtate de Sorina Matei și Dragoș Pătraru cu membrii CNA.

Sorina Matei, realizatoare la B1 TV, le-a citit membrilor CNA mai multe articole de lege pe care ea a considerat că Dragoș Pătraru (Starea Nației, România TV) le-a încălcat în ceea ce o privește.

Printre acestea, ea a enumerat Art. 3 din Legea audiovizualului, alin. 1 "prin difuzarea și retransmisia serviciilor de programe se asigură respectarea dreptului la imagine, reputație profesională și onoare".

"Au fost aluzii sexuale evidente în acele emisiuni. Toate acestea constitutie contraventii. (...) Am fost pusă, pe un post de televiziune, într-o situația înjositoare în fața publicului. Consider că s-a facut o discriminare având în vedere că subiectul a fost politic, așadar o discriminare din motive politice și pe considerente de gen", a mai spus Sorina Matei.

Monica Gubernat, membru CNA:

"Ați omis să ne spuneți ce amendă să le dăm, dacă știti atât de bine Codul și Legea audiovizualului.

Sorina Matei:

Eu am citat din niște legi ale acestei țări, care am considerat că au fost încălcate în ceea ce mă privește.

Cristina Guseth, director la Freedom House:

Atacurile se duc într-o zonă foarte joasă, pentru a te distruge psihic, ca ființă umană, de aceea e un linșaj mediatic, sunt făcute să-ți demoleze demnitatea. Avem nevoie și de respect în societatea asta. Eu m-am simțit jignită, dumneavoastră cum vă simțiți?

Monica Gubernat, membru CNA:

"Eu doamnă Guseth am o mare frustrare că nu poate trece o amendă la un post care vorbește despre femeile din Republica Moldova ca despre niște curve. Nu vrem ca noi, ca CNA, să fim pentru unii mumă și pentru alții ciumă."

Sorina Matei:

Nu am fost pusă niciodată în această situație, cred că sunt un jurnalist respectat în breaslă. V-am făcut o sesizare ca să-mi apărați niște drepturi garantate de Legea audiovizaulului, de Constituția acestei țări și de jurisprudența europeană.

Cristina Guseth:

Noi acum judecam aceasta speta, cu nume. Dumneavoasta imi vorbiți despre o altă situație. Dumneavoastră trebuie să igienizați televiziunile.

Roxana Niculescu, director de programe la România TV:

Ințeleg ca astazi luam in calcul solicitarea de sanctionare a noastra din partea Sorinei Matei, acesta este motivul pentru care l-am adus din nou pe realizator în fața dumneavoastră. Nici gând să fie vorba despre o campanie împotriva Sorinei Matei. A fost vorba despre două pastile dintr-o emisiune. Subiectul prezenței președintelui Traian Băsescu la emisiunea Sorinei Matei (B1 TV).

Dragos Pătraru, realizatorul emisiunii Starea Nației, în fața membrilor CNA:

 • La câte legi am încălcat o să mă duc să mă predau după această ședință. Nu am acționat cu rea credință, intenția nu a fost batjocorirea unei persoane, așa cum se insinuează.
 • Eu am criticat un comportament jurnalistic, a lăsa la o parte spiritul critic la adresa unui om politic, fie el și Președintele României, e un lucru care trebuie sancționat în interiorul breselei.
 • Nu a fost vorba de persoana Sorina Matei, mai ales că până la acest episod imi place să cred că ne înțelegem foarte bine. Nu am atacat, nu am umilit vreo persoană, nu este o campanie împotriva Sorinei Matei.
 • Consider că este în interes public să se știe că un jurnalist a lăsat la o parte spiritul critic în fața Președintelului României. A fost un singur moment care a fost reprodus și în spotul de promovare al emisiunii.

Momentul din emisiunea lui Dragoș Pătraru care a făcut obiectul unor reclamații depuse la CNA

https://www.youtube.com/watch?v=4zPyycD7oiU

Dragoș Pătraru a fost prezent și în ședința CNA din 13 martie, când subiectul Sorina Matei - România TV s-a aflat pentru prima oară pe ordinea de zi a Consiliului.

La momentul respectiv, membrii CNA s-au împărțit în două tabere. Doi dintre membri, Florin Gabrea și Alexandru Jucan nu au dorit să-l audieze doar pe Dragoș Pătraru, în lipsa Sorinei Matei.

Pe de altă parte, Christian Mititelu, un alt membru CNA, s-a declarat împotriva ascultării unui punct de vedere din partea realizatorului, spunând că forul are relații doar cu radiodifuzorii. Acesta a spus că părăsește sala de ședință dacă audierea lui Pătraru va avea loc. Ulterior, Valentin Jucan a ieșit din sală și nu s-a mai întors, lăsând consiliul fără cvorum. În consecință, ședința a fost suspendată, iar Dragoș Pătraru nu a mai apucat să-și susțină punctul de vedere.

Autor: Carmen Maria Andronache carmenpaginademedia.ro

Comentarii

 • @ ana
  ANA ARE MERE? PARDON MINTE? N-ARE MERE!
  NU POT AL COMPARA PE PATRARU CU PREFERATUL TAU BANCIU,PENTRU CA VENI VORBA DE PAMFLETARI!
 • Sorina Materi, esti si arati si vorbesti ca o mare TATA, parca esti la
  tirg la obor, tot timpulin calduri, tipi, nu vorbesti, nu estri profesionista, ragi pentru o punguta de bani.
 • O nevertebrata pe numele sau Dragos Patraru angajat al lui Ghita patronul postului de tv PSD-ist( noul OTV )vorbeste despre jurnalisti fara coloana vertebrala.Sa mori de ras nu alta.Oare gandeste ce spune acest "pamfletar " care vorbeste de funie in casa spanzuratului.Tot ce ai spus in acest clip vi se potriveste manusa
 • hai sorina las-o balta. Ii place baiatului de tine si asta e. Nu e asta cea mai proasta emisiune a lui. N-a zis mare lucru. Cred ca te simti flatata in sinea ta

Trimite un comentariu