Skip to main content

Claudiu Săftoiu, despre măsurile care au pus TVR pe plus prima dată după șapte ani: “E un profit aproape eroic”

 

claudiu saftoiu (11)

Publicitate

2,5 milioane de lei. Adică aproape 600.000 de euro. A fost “plusul” TVR în 2013, după șapte ani consecutivi de pierderi consistente. Claudiu Săftoiu, cel în mandatul căruia s-a ajuns la acest rezultat, explică pentru Paginademedia.ro de unde a “tăiat”, costurile.

E un “profit aproape eroic”, a declarat Săftoiu pentru Paginademedia.ro.

Înainte de explicațiile fostului președinte TVR, dar și despre ce face în prezent Claudiu Săftoiu, câteva cifre așa cum au fost prezentate azi de Stelian Tănase, președinte interimar al TVR:

În 2013, TVR a avut venituri de 121,3 milioane de euro și cheltuieli de 120,6 milioane de euro. Profitul: 560.000 de euro.

2013 a fost primul an pe plus după șapte ani în care TVR a avut o balanță negativă.

Cu un an înainte, în 2012, TVR avea cheltuieli cu aproximativ 45 de milioane de euro mai mari și o pierdere de peste 30 de milioane de euro.

Detalii despre situația financiară a TVR, aici.

De unde s-au tăiat peste 45 milioane de euro?

Claudiu Săftoiu a declarat, pentru Paginademedia.ro, că principala reducere a venit de la disponibilizările de personal: 620 de angajați au fost restructurați anul trecut.

Claudiu Săftoiu, pentru Paginademedia.ro:

  • “Înainte de toate, în structura costurilor a fost foarte importantă noua organigramă, care a redus cheltuielie cu 30%.”
  • “Reducerea numărului de deplasări.”
  • “Au mai fost, de asemenea reduceri ale costurilor cu cazare pentru colaboratorii care veneau la TVR, ceea ce a presupul renegocierea cu furnizorii de servicii hoteliere.”
  • “Consumul de carburanți a fost drastic redus, dar și volumul parcului de mașini al instituției a scăzut.”
  • “Renegocierea, acolo unde s-a putut, cu organismele de gestiune colectivă și cu furnizorii de filme.”
  • “Foarte importante au fost reeșalonările: peste 90% din datoriile TVR au fost eșalonate. Au fost discuții furnizori de echipament, chiar și ntâlniri la nivelul distribuitorilor de electricitate.”

“Acestea sunt măsurile care au dus la stabilizarea TVR anul trecut și la un profit pe care eu îl consider aproape eroic”, a menționat Claudiu Săftoiu, pentru Paginademedia.ro.

“Din nefericire, aceste măsuri au fost afectate de o problemă pe care nu știu cum o va rezolva și actualul management: imposibilitatea TVR de a deduce TVA-ul. Cu cât faci mai multe afaceri cu firme private plătitoare de TVA, dai TVA-ul tot la stat, ceea ce te duce la un deficit etern. Am încercat și demersuri la Parlament, dar nu s-a rezolvat.

Păcat că nu a fost nici timp, nici răbdare, pentru ca proiectele să câștige în consistență.”, a mai spus Săftoiu.

Cât despre președintele interimar Stelian Tănase:

“Mă bucur că noul director interimar a reușit să treaă de perioada acomodării și a luat aceste măsuri care urmau să fie continuate și de mine și că a dovedit o atitudine proactivă prin aducerea unor oameni din afara instituției pentru a revitaliza grila de programe. E de bun augur”, a adăugat Săftoiu.

Înapoi la PNL Gorj

Ce face, acum, fostul președinte al Televiziunii publice?

Claudiu Săftoiu:

“După demisia de la TVR, m-am reactivat în poziția de vicepreședinte al PNL Gorj. M-am autosuspendat din această funcție pe durata mandatului la TVR.”

Săftoiu își va redeschide și firma de consultanță pe care o deține:

“Am o firmă de consultantă pe care am suspendat-o pentru a nu exista incompatibilități. Mă străduiesc să reiau această activitate pe zona de consultanță politică sau de afaceri.”

Citește și: 

Autor: Petrişor Obae petrisor.obaepaginademedia.ro

Comentarii

  • Multa, multa... caldura pentru Elwis... ca sa nu spun "arza-l-ar focu'..." Sper ca intr-o zi sa treaca prin ce am trecut noi, sau si mai bine, sa ajunga la mila noastra...
  • Ii doresc domnului SAFTOIU sa treaca zilnic prin ce trec angajatii dati afara de el si Zgabercea.Ii doresc domnului Saftoiu ca macar o parte din gandurile bune care-i sunt adresate dansului, sau familiei sale , de catre cei concediati sa se implineasca.Sunt convins ca va plati cand se va astepta mai putin,iar tot raul pe care constient l-a facut se va intoarce!!!
  • amice Saftoiu, ai 600 de vieti, de destine, de vise si de neimpliniri pe constiinta...restul e gargara pt fraieri. tu stii ca ai primit o sinecura din partea celor mai albi dintre interlopi, e vorba de structurile politice majoritare in tara asta. mai devreme sau mai tarziu ai sa simti asta, si ai sa dai seama cumva... eu as prefer mai devreme...

Trimite un comentariu