Skip to main content

CNA le recomandă prezentatorilor de ştiri să nu se implice emoţional. Fără "tentă senzaţionalistă" în buletinele de ştiri

 

Foto: Paginademedia.ro
Foto: Paginademedia.ro

Publicitate

RECOMANDARE. Consiliul Naţional al Audiovizualului a votat, în şedinţa de astăzi, un proiect de recomandare cu privire la modul de prezentare a subiectelor din domeniul medical şi al accidentelor, în buletinele de ştiri ale posturilor generaliste şi a canalelor TV tematice de ştiri, inclusiv sportive.

Prin acest proiect, CNA le recomandă prezentatorilor emisiunilor de ştiri să "evite implicarea lor emoţională" şi să prezinte "în mod neutru, obiectiv şi echilibrat subiectele, fără o tenta senzationalistă".

Această recomandare a fost formulată ca urmare a mai multor reclamaţii primite de CNA cu privire la felul în care sunt prezentate buletinele de ştiri.

Consiliul a analizat în mai multe şedinţe o serie de reclamaţii care priveau modul în care televiziunile au reflectat accidentul aviatic produs în Munţii Apuseni, pe 20 ianuarie, dar nu a luat nicio decizie până în momentul de faţă.

Menţionăm că proiectul votat astăzi de CNA are rol de recomandare, nu este un document juridic, ceea ce însemană că posturile de televiziune şi radio nu pot fi sancţionate în baza lui.

"Noi ne vom prevala de această recomandare în momentul în care îi amendăm pe radiodifuzori. Aceasta este o avertizare că trebuie să respecte legislaţia", a răspuns Viorel Vasile Buda, vicepreşedintele CNA, la întrebarea membrului CNA Florin Gabrea despre "scopul final" al acestui document.

În preambulul proiectului de recomandare se precizează că membrii CNA "au analizat programele de ştiri difuzate de principalele servicii generaliste de televiziune şi de canalele TV tematice de ştiri, inclusiv sportive".

Paginademedia.ro vă prezintă, în continuare, recomandările CNA cu privire la modul de prezentare a buletinelor de ştiri, aşa cum au fost ele votate astăzi de membrii CNA.

  • prezentatorii emisiunilor de ştiri vor evita implicarea lor emoţională şi vor prezenta în mod neutru, obiectiv şi echilibrat subiectele, fără o tenta senzationalistă pastrand date şi informaţii oferite de studii, cercetari şi specialişti în domeniu, în special în cazul subiectelor din domeniul medical sau cel al accidentelor,
  • afişarea pe ecran a unor titluri legate de ştirile care abordează subiecte din domeniul medical sau din cel al accidentelor nu trebuie să urmareasca crearea unui impact emoţional,
  • în cadrul buletinelor informative şi de ştiri se va evita difuzarea în mod repetat şi nejustificat a unor imagini violente precum si transmiterea in mod repetat a unor generice si ilustratii muzicale cu un puternic impact emotional negativ.

C.N.A. solicită tuturor furnizorilor de servicii media audiovizuale, ca în virtutea dreptului fundamental al publicului la informare, să respecte regulile din Codul audiovizualului cu privire la emisiunile de ştiri şi dezbateri:

  • rigoare şi acurateţe în redactarea şi prezentarea ştirilor;
  • între subiectul tratat şi imaginile ce însoţesc comentariul să existe o conexiune reală;
  • titlurile şi textele afişate pe ecran să reflecte cât mai fidel esenţa faptelor şi datelor prezentate;
  • în cazul difuzării unor reconstituiri să se menţioneze în mod clar acest lucru;
  • în cazul prezentării de înregistrări provenind din surse externe redacţiei, să se precizeze acest lucru;
  • în enunţarea unor ipoteze de cauzalitate privind producerea unor eventuale catastrofe, să se solicite şi punctul de vedere al unei autorităţi abilitate.

Argumentele CNA în formularea acestei recomandări:

  • Prin conţinut, buletinele de ştiri oferă informaţii cu un impact emoţional important, fie că este vorba despre evenimente petrecute pe plan local, naţional sau internaţional.
  • Potrivit art. 29, alin. (1) din Decizia nr. 220 din 24 februarie 2011 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, programele de ştiri şi de actualităţi se supun cerinţelor de protecţie a minorilor şi vizionării în familie.
  • Conform art. 29, alin.2 din Codul audiovizualului, furnizorilor de servicii media audiovizuale le revine obligaţia ca înainte de difuzarea unor imagini şocante, a unor scene de violenţă sau cu impact emoţional negativ care pot impresiona în mod neplăcut telespectatorii, aceştia vor fi avertizaţi verbal "Atenţie! Imagini care pot afecta emoţional telespectatorii". Această menţiune trebuie să fie afişată static şi lizibil.
  • În plus, potrivit Codului audiovizualului, radiodifuzorii nu pot prezenta scene de violenţă în mod repetat în cadrul aceleiaşi producţii audiovizuale.

Recomandarea a fost adoptată cu unanimitate de voturi, la şedinţa CNA de astăzi participând următorii membri: Laura Georgescu (preşdintele Consiliului), Viorel-Vasile Buda (vicepreşedinte al CNA), Florin Gabrea, Monica Gubernat, Christian Mititelu, Cristina Trepcea, Răsvan Popescu şi Radu Călin Cristea.

Autor: Carmen Maria Andronache carmenpaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • adi adi
    Ok. da ce ne facem cu Kanal D, care prezinta intr-o tenta personala tot jurnalul de stiri?

Trimite un comentariu

sus