Skip to main content

De la membru la membru: Aveți obrazul gros! Cum s-a înțeles "la secret" CNA să-i amendeze pe Badea și Banciu și cine a boicotat dealul

 

CNA_29_ian_09_050

Publicitate

Ședință cu discuții aprinse la CNA. „Aveți obrazul gros”, a izbucnit Monica Gubernat, membru CNA, la adresa anumitor membri, fără a da nume, dar privind în zona lui Valentin Jucan și a lui Florin Gabrea. Cei doi votaseră împotriva unei amenzi de 15.000 de lei la emisiunea lui Radu Banciu.

Fără să vrea, Monica Gubernat a scos la iveală înțelegerea pe care membrii CNA au avut-o într-o pauză „de consultări” pentru a reuși să treacă la vot o amendă pentru Antena 3 (emisiunea lui Mircea Badea), dar și una pentru B1 TV (emisiunea lui Banciu).

Situația la Antena 3 era una sensibilă deoarece câteva ore mai devreme CNA votase, pentru aceleași emisiuni ale lui Mircea Badea, o amendă la Antena 1 (unde acestea sunt în reluare) și niciuna la Antena 3, unde au fost live.

Monica Gubernat a izbucnit nervoasă, după ce consiliul a votat o amendă de 20.000 de lei la Mircea Badea, dar propunerea în cazul emisiunii lui Banciu nu a mai întrunit numărul de voturi (minimum opt), dând de înțeles că înțelegerea membrilor CNA din afara ședinței fusese să treacă cele două sancțiuni. „Da, domnul Gabrea, luau 20.000, pe principiul că și B1 ia 15.000. Dar, ca de obicei, sunteți cu un obraz gros de-mi este absolut jenă. Asta înseamnă monitorizări de line și să știți de ce am făcut propunerile la pachet. Nu putem să vedem negrul din ochiul unuia, la celălalt totul este perfect. Și mai aveți tupeul să acuzați vot politic și lipsa de imparțialitate. Este absolut jenant!", a spus Monica Gubernat, vizibil enervată.

Telenovela nu s-a încheiat astăzi, deoarece Monica Gubernat a spus că va cere reanalizarea celor două amenzi.

 

Paginademedia.ro vă prezintă filmul unei ședințe tensinate, cu înteruperi, aranjamente și replici dure:

Christian Mititelu despre Mircea Badea: „Sferele în care s-a implicat el sunt peste posibilitățile noastre. Sunt mai degrabă de competența tribunalelor”

Subiectele „sensibile” Banciu și Badea au fost în discuția membrilor CNA de la ora 14.00. Când au început discuția pe subiectul celor opt emisiuni ale lui Mircea Badea, mai bine de cinci minute niciunul nu a făcut vreun comentariu sau vreo propunere. Într-un final, Christian Mititelu a ținut un discurs prin care susținea că CNA nu mai are nicio autoritate față de Mircea Badea. „Pot să interpretez această tăcerea o recunoaștere a faptului că CNA nu mai are niciun fel de autoritate asupra unui ziarist din audiovizual. Sferele în care s-a implicat el sunt peste posibilitățile noastre. Sunt mai degrabă de competența tribunalelor", a afirmat Christian Mititelu.

Aceleași ediții În gura presei, amendate la Antena 1, nesancționate la Antena 3

După acest moment, Laura Georgescu a făcut singura propunere de sancționare a posturilor Antena 3 și Antena 1 (care a difuzat emisiunile lui Badea în reluare). Astfel, președintele CNA a propus o amendă de 10.000 de lei pentru Antena 1 și o sancțiune pentru Antena 3. De ce sancțiuni diferențiate? Pentru că în cazul Antena 1, membrii au considerat că a fost încălcată și legislația privind protecția minorilor.

Amenda de 10.000 de lei a trecut, însă nu și somația. Moment în care, Monica Gubernat a cerut ca, în această situație, trebuie rediscutată amendă Antenei 1, întrucât nu este posibil ca, pe aceleași emisiuni ale lui Mircea Badea să se amendeze Antena 1, dar nu și Antena 3.

Christian Mititelu – Dacă nu acționăm, somația nu cred că este un răspuns. Dacă nu acționăm, vom fi înjurați de către cei care s-au erijat în gardienii conștiințelor noastre, iar dacă îi vom sancționa va fi la fel. Oricum ar fi, nu ieșim deloc bine din treaba aceasta.

Rediscutarea sancțiunilor la Antena 1 și Antena 3

După încheierea votului pe acest subiect, președintele CNA a decis să se treacă la următorul punct, patru ediții ale emisiunii lui Radu Banciu. La 10 minute după ce au început discuțiile pe subiectul Banciu, președintele CNA a decis revenirea la discuția pe subiectul anterior, Antena 1 și Antena 3.

„Problema în fața căreia suntem, ține de punctul dinaintea acestui punct. Atâta vreme cât radiodifuzorii Antena 3 și Antena 1 difuzează și reiau același tip de program, nu putem să sancționăm Antena 1 reluarea și Antena 3 nu fiindcă în acest moment se pune sub semnul întrebării inclusiv amenda de la Antena 1”, a spus Laura Georgescu.

După discuții lungi și aprinse, Monica Gubernat, Laura Georgescu și alți membri au decis să rediscute sancțiunile de la Antena 1 și Antena 3 pentru cele opt emisiuni ale lui Mircea Badea. Radu Călin Cristea, membru CNA, a respins acest lucru, spunând că emisiunile trebuie reanalizate în ședința următoare.

Lorand Turoș, nervos - Ceea ce am făcut azi este inadmisibil.

La reanalizare, s-a făcut mai multe propuneri pentru Antena 3, Florin Gabrea a propus 15.000 de lei, iar Răsvan Popescu, o somație. Acesta a motivat somația prin faptul că emisiunile au fost difuzate după ora 23.00, când nu aveau acces copiii. Tot atunci, Monica Gubernat a propus câte 20.000 de lei pentru B1 și pentru Antena 3, însă ulterior a retras-o. După două tururi de vor în care niciuna dintre propuneri nu a trecut, Laura Georgescu a făcut o propunere intermediară, de 10.000 de lei. Nici aceasta nu a întrunit numărul de voturi.

Lorand Turoș, nervos - Ceea ce am făcut azi este inadmisibil. Suntem acum, încercăm cum e cu proceduri, cu regulamente. Păi de când suntem membri în CNA? Ieri am fost numiți cu toții? Nu vă supărați, așa nu se poate întâmpla. Mie îmi e rușine ce s-a întâmplat astăzi. Ori face o pauză și discutăm între noi...

După ieșirea nervoasă a lui Turoș, președintele CNA a decis să se ia pauză. După ce s-au întors, Laura Georgescu a propus 20.000 de lei pentru Antena 3, amendă care a trecut imediat la vot. Apoi, a urmat propunerea pentru B1, venită tot din partea Laurei Georgescu, 15.000 de lei.

Monica Gubernat a izbucnit nervoasă. „Da, domnul Gabrea, luau 20.000, pe principiul că și B1 ia 15.000. Dar ca de obicei sunteți cu un obraz gros de-mi este absolut jenă. Asta înseamnă monitorizări de line și să știți de ce am făcut propunerile la pachet. Nu putem să vedem negrul din ochiul unuia, la celălalt totul este perfect. Și mai aveți tupeul să acuzați vot politic și lipsa de imparțialitate. Este absolut jenant! Domnul Mititelu, v-ați convins”

Valentin Jucan a declarat pentru paginademedia.ro că a existat o înțelegere între membrii CNA ca să treacă la vot ambele sancțiun, cea de 20.000 pentru Antena 3 și cea de 15.000 la B1.

Valentin Jucan - Le-am spus că subiectul B1 nu este atât de grav pentru 15.000. Sunt de acord să fie o sancțiune, dar nu hai să-l amendăm pe unul ca să iasă și celălalt. Asta s-a discutat (în afara ședinței - n.r.), hai să ieșim din impas, că și B1 trebuie să fie amendat. Dar le-am spus că nu în maniera asta și nu cu 15.000. În plus, aveți voturile necesare, de ce îmi cereți mie să votez?

Laura Georgescu, președintele CNA, a respins afirmațiile lui Jucan - „Cine v-a spus asta, trebuie să susțină. Eu, personal, am avut aceeași atitudine și înaintea pauzei de consultări, pe care am luat-o exclusiv pentru că domnul Turoș voia să spargă cvorumul și le-am readus înapoi. Eu, personal, nu am habar de așa ceva, eu, personal.”

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro

Comentarii

Trimite un comentariu