Skip to main content

Stelian Tănase, despre acuzațiile de cenzură: "TVR a acționat în deplină conformitate cu prevederile legale și statuare în vigoare"

 

stelian tanase

Publicitate

"Acuzațiile de cenzură ce s-au adus televiziunii publice în legătură cu oprirea de la difuzare a producției Moștenirea clandestină sunt total nefondate și netemeinice", spune președintele interimar al TVR, Stelian Tănase, într-un document trimis Comisiei de Etică din TVR și Consiliului Național al Audiovizualului, pe care Paginademedia.ro îl publică în continuare.

Tănase se referă la acuzațiile de cenzură în cazul documentarului realitat  în cazul scandalului de cenzură în care un documentar, semnat de Monica Ghiurco, Moștenirea clandestină, a fost scos de pe postul televiziunii din Moldova, la cererea șefului interimar, Stelian Tănase.

Paginademedia.ro prezintă în textul trimis la CNA de șeful interimar al TVR și în care explică de ce a scos Moștenirea clandestină de pe TV, la doar câteva minute după ce a început.

„Precizăm că decizia privind eliminarea programului sus-menționat a intervenit ca urmare a exercitării controlului ierarhic redacțional asupra emisiunilor difuzate de serviciul public de televiziune în conformitate cu art IV 7 din Regulamentul de Organizare și Funcționare al SRTV și cu prevederile legii 504/2002 a Audiovizualului, care permit exercitarea unui control redacțional prin intermediul mecanismelor și structurilor de autoreglementare a SRTV”, se spune în document.

Poziția trimisă de Stelian Tănase mai precizează că decizia de a scoate Moștenirea clandestină din grila de programe a postului public a fost luată înainte de data de 7 februarie, data difuzării materialului.

„Acuzațiile de cenzură ce s-au adus televiziunii publice în legătură cu oprirea de la difuzare a producției Moștenirea clandestină sunt total nefondate și netemeinice în contextul în care SRTV a acționat în deplină conformitate cu prevederile legale și statuare în vigoare. Acțiunile întreprinse cu respectarea prevederilor legale și statuare nu pot fi considerate în niciun caz a aduce atingere drepturilor fundamentale prevăzute în Constituția României”, se arată în documentul trimis de șeful postului public.

Textul integral, trimis CNA și Comisiei de Etică din TVR, în continuare: 

Modificarea structurii de programe desfășurată de SRTV se efectuează în deplină conformitate cu prevederile Legii nr 504/2002 a Audiovizualului, Legii nr 41/1994 privind organizarea și funcționarea Societății Române de Radiodifuziune și Societății Române de Televiziune precum și a Regulamentului de Organizare și Funcționare a Societății Române de Televiziune. Precizăm că necesitatea modificării structurii de programe a canalelor SRTV cât și al îmbunătățirii calităților programelor televiziunii.

În acest context și în considerarea criteriilor de control editorial, Srtv a renunțat anterior datei de 7 februarie 2014 la menținerea în grila sa de programe a producției Moștenirea clandestină, realizată de doamna Monica Ghiurco și difuzată până în prezent în aproximativ 70 de apariții televizate.

Precizăm că decizia privind eliminarea programului sus-menționat a intervenit ca urmare a exercitării controlului ierarhic redacțional asupra emisiunilor difuzate de serviciul public de televiziune în conformitate cu art IV 7 din Regulamentul de Organizare și Funcționare al SRTV și cu prevederile legii 504/2002 a Audiovizualului, care permit exercitarea unui control redacțional prin intermediul mecanismelor și structurilor de autoreglementare a SRTV.

În conformitate cu art 6 alin 5 din Legea 504/2002, nu constituie ingerințe (cenzură), prevederile cuprinse în codurile de conduită pe care jurnaliștii și furnizorii de servicii media audiovizuale le adoptă și pe care le aplică în cadrul mecanismelor și structurilor autoreglementare a activității lor.

În acest sens, menționăm că potrivit art IV 7 punctul 5 din Regulamentul de Organizare și Funcționare a SRTv, „selectarea cu bună-credință a informației de persoanele care poartă răspunderea pentru conținutul acesteia nu constituie cenzură”.

Așadar, acuzațiile de cenzură ce s-au adus televiziunii publice în legătură cu oprirea de la difuzare a producției Moștenirea clandestină sunt total nefondate și netemeinice în contextul în care SRTV a acționat în deplină conformitate cu prevederile legale și statuare în vigoare. Acțiunile întreprinse cu respectarea prevederilor legale și statuare nu pot fi considerate în niciun caz a aduce atingere drepturilor fundamentale prevăzute în Constituția României.

Mai mult, încetarea difuzării acestui material nu poate fi calificată ca una intempestivă ori de natură a aduce atingere intereselor de informare generală a publicului, atât timp cât decizia de eliminare din întreaga grilă de programe a fost luată anterior datei de 7 februarie 2014 și cu respectarea condițiilor legale și statuare aplicabile, iar publicul a avut acces nemijlocit la producția sus-amintită în cadrul repetatelor difuzări anterioare în număr de aproximativ 70 pe canalele televiziunii publice.

 

 

 

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro

Comentarii

  • Cenzurica lui tanase seamana - la capitolul "l -a dat caracterul de gol" - cu infierbantarea ex ministrului culturii D.Barbu care punea in balanta nu stiu ce piese de teatru expirate cu bolnavii de SIDA...

    JALNIC!
  • Chiar nu mai are Tanase proletarul nici un minim de bun simt ?! Acest copil din flori al Suzanei Gadea si al lui Gobbels sa-si dea demisia.
  • iete, pitigaiatul, cum se mai confunda el cu institutia! :) l'etat, c'est moi! munca-ti-as! :) urmeaza: apres moi, le deluge! :) ptiu, scarbosenie mica! te ustura la pipota ca femeia aia a facut o munca de calitate? si in "regatul" tau nimeni n-are voie sa fie bun daca nu-i dai tu voie? frumos sfarsit de cariera ti-ai ales! cenzura! :(
  • comunicatul asta e jalni ciar si dupa standardele Departamentului de comunicare al TVR, iar logica pare desprinsa din ghidul micului bolsevic. adica decizia era luata de multa vreme, dar emisiunea a intrat totusi pe post. banuiesc ca un secretar de emisie urmeaza sa fie ars pe rug in curtea din Dorobanti ca sa imbuneze zeii CNAului. nea Stelica, sincer credeam ca poti mai mult...inca o dovada ca intelectualii si orgoliul nu fac casa buna cu logica elementara

Trimite un comentariu