Skip to main content

TVR, amendat cu 70.000 de lei pentru că nu a fost prezentată caseta-martor care arată scoaterea unui documentar de pe post

 

tvr

Publicitate

Postul public de televiziune a fost amendat cu suma de 70.000 de lei de CNA, după ce un documentar semnat de Monica Ghiurco, Moştenirea clandestină, a fost scos de pe post de Stelian Tănase, directorul general interimar al TVR. Reprezentanţii postului public nu au adus nici în şedinţa de astăzi caseta martor care arată cum documentarul a fost scos de pe post.

„Nu s-a monitorizat în acea săptămână postul din motive tehnice. Dar vă putem pune la dispoziţie copia playlist-ului”, a declarat Irina Radu, producător general la TVR.

Propunerea a fost făcută de Narcisa Iorga şi a fost una intermediară, după ce alte două propuneri nu întruniseră numărul de voturi. Tot Narcisa Iorga a mai propus sancţiunea de 100.000 de lei, iar Viorel Vasile Buda a propus 50.000 de lei.

În şedinţa trecută Narcisa Iorga a spus că din cauza faptului că în Legea audiovizualului nu există niciun articol care sa sancţioneze cenzura va invoca acea prevedere care se referă la neprezentarea casetei martor. Reprezentanţii postului public de televiziune au spus în şedinţa de joi că nu există nicio casetă martor.

Pe lângă cenzură, postul a fost amendat şi pentru o ediţie a emisiunii Ora Regelui şi una a producţiei Preţuieşte viaţa.

Tot în şedinţa de astăzi, CNA a votat, la propunerea lui Christian Mititelu, realizarea unui raport de monitorizare asupra documentarului Moştenirea clandestină.

În cazul emisiunii Ora Regelui, realizată de Marilena Rotaru, în care s-a făcut o pledoarie pentru monarhie.

„ Republica a distrus familia şi valorile culturale naţionale. De ce nu sunt operele lui Brâncuşi şi ale altor mari artişti de origine română în România? Din cauza republicii. A vrut poporul român republică? A votat-o? Niciodată. Republica din România este ilegitimă. De 66 de ani. Cum să condamni comunismul şi să nu condamni republica? Procesul comunismului în România trebuie să înceapă cu restaurarea monarhiei pentru că alungarea Regelui Mihai a avut urmări catastrofale în fiinţa acestui popor. Niciun preşedinte nu a fost, nu este şi nu va fi legitim. Toate legile, toate Constituţiile impuse după 30 decembrie 1947 sunt ilegitime. Nu poţi legifera un furt, o hoţie. Poate în România. Republica română este o hoţie”, a spus Marilena Rotaru în emisiune.

În aceeaşi sancţiune a intrat şi o ediţie a emisiunii Preţuieşte viaţa, realizată de Andreea Marin, în care a fost invitat o fetiţă de 9 ani, cu o situaţia familială dificilă.

„Minora a fost pusă în situaţii dureroase, în public, adresându-i-se întrebări legate de evenimentele violente suferite în familie”, se arată în sesizare.

Discuţiile din CNA despre cazul de cenzură: 

Narcisa Iorga - Domnul Stelian Tănase este directorul interimar al televiziunii publice. La o televiziune privată poate că directorul are responsabilitate editorială. La televiziunea publică nu are. Faptul că directorul interimar a oprit din emisie un documentar, după ce acesta era aprobat de responsabilul editorial, are un singur nume: cenzură. Cred că declaraţia preşedintelui e arhisuficientă, a recunoscut că a oprit din emisie un documentar deşi nu avea dreptul. Îmi menţin amenda de 100.000 de lei şi consider agravantă situaţia de neprezentare a unei copii la o lună de zile.

Christian Mititelu – Nu ştiu ce spune regulamentul dar e absurd să presupui că preşedintele director general al unei instituţii publice de televiziune nu are responsabilităţi editoriale. Dacă nu are responsabilitate editorială nu ar trebui să accepte postul. De-a lungul anilor cred că există suficiente dovezi că directorul interveneau, chiar în emisiunile de ştiri. Interveneau într-un mod mai degrabă politic decât strict editorial.

Răsvan Popescu – Părerea mea este că totuşi cenzura priveşte o acţiune exterioară ierarhiei unei organizaţii media. Cenzura presupune o intervenţie din exteriorul organizaţiei, de natură să-i modifice linia editorială. Să modifice ceea ce organizaţia vrea să dea pe post. Directorul general interimar conduce comitetul director unde se concentrează atribuţiile editoriale.

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • Toma Elisabeta Toma Elisabeta
    CENZURA SI ABUZ IN SERVICIU LA TVR in 2014 !!!
    Referitor la ședința Consiliului Național al Audiovizualului din 4 martie a.c. la care am participat în calitate de reclamant al actului de cenzură comis de Directorul General interimar al TVR, Stelian Tănase, asupra difuzării pe TVR Internațional (TVR Moldova) a apreciatului documentar “Moștenirea clandestină“, un caz deja consacrat de presă sub numele de “cazul Tănase”, precizăm următoarele:
    - Nu am fost invitați să participăm la ședința publică a Consiliului în care s-a dezbătut acest caz (27 februarie a.c.), deși am purtat corespondență cu CNA, solicitând expres acest lucru. În adresa oficială primită în data de 3.03.2014 cu nr. 2708 RF, am fost informați că ”audierile pe acest caz s-au încheiat, iar în ședința publică din 4.03.2014 se va dezbate modul de soluționare a acestui caz de către Consiliul”.
    - Federația Societatea Civilă Românească, indignată că nu i se acordă importanță și că nu i se acceptă de către cei care o reprezintă dreptul legitim la a-și susține public punctul de vedere, cere ca membrii societății civile să poată participa în organismele de conducere ale instituțiilor publice, în speță TVR, acolo unde este vorba de banul public și avuția națională, astfel încât să poată fi monitorizată cheltuirea banului public și să împiedicăm falimentarea Televiziunii naționale. De aceea, noi, reprezentații FSCR ne-am rezervat dreptul de a participa la ședința de astăzi, chiar dacă, repetăm, din motive care ne scapă, nu am fost invitați!
    - Am constatat cu surprindere că subiectul sesizării noastre, domnul Stelian Tănase care a devenit un subiect național, sfidează instituția de monitorizare a audiovizualului numită CNA prin lipsa de interes și aroganța manifestate. Ne-a făcut plăcere, însă, să constatăm că mulți dintre membrii CNA (în mod special domnul Radu Gabrea, doamnele Narcisa Iorga și Monica Gubernat) au avut o atitudine de bun simț și nu au negat evidența, aceea că s-a produs un act de cenzură și un abuz în serviciu, încadrate conform legilor în vigoare. Nici ceilalți nu au fost împotriva argumentației aduse de cei menționați anterior, însă au încercat să minimalizeze gravitatea faptei, adoptând în cele din urmă sancționarea cu amendă, ceea ce confirmă faptul că aproape toți au fost de acord că Stelian Tănase a greșit! Întrebarea societății civile românești cu privire la această decizie a CNA de amendare a postului public cu 70.000 de lei este următoarea: Cine va suporta această penalizare? O plătește domnul Stelian Tănase, așa cum ar fi normal, pentru că el a cenzurat, sau o plătim noi toți, cei care nu avem nicio vină și nicio responsabilitate directă că această funcție publică de interes național este politizată și ocupată de domnul Stelian Tănase cu ale lui practici dictatoriale?
    - ”Apocalipsa” de la Televiziunea publică a venit mai devreme decât era programată, prin dispariția misterioasă a casetei-martor, culmea coincidenței, la fel cum s-a întâmplat cu originalul contractului de autostradă încheiat cu Bechtel, care nu se mai găsește și care a adus prejudicii de miliarde României.
    - Au fost invocate de membrii CNA elemente ca: responsabilitate și competențe profesionale, editoriale, care prin sancțiunea dată confirmă că i-au lipsit cu desăvârșire domnului Tănase, situație în care se consideră că a săvârșit un abuz în serviciu, coroborat și cu alte fapte relatate în presă și confirmate chiar de cel în cauză. Pentru o înțelegere corectă și o decizie obiectivă în ceea ce îl privește pe actualul director interimar, cerem să fie studiat în detaliu CV-ul complet al acestuia, în mod special activitățile pe care le-a desfășurat înainte de 1989, într-un sistem în care s-a format și a activat, formându-se ca intelectual și acționând ca atare în noul sistem, cu practicile retrograde relevate mai sus!
    FSCR condamnă vehement un asemenea comportament într-o instituție de presă liberă, democratică și care aparține de drept și de fapt poporului și nu unei persoane sau alteia, în funcție de conjunctura politică.
    Ținând cont de cele întâmplate la TVR în ultimii 24 de ani și mai ales în ”momentul negru” al domnului Stelian Tănase în care a întrerupt cu de la sine putere emisiunea ” Moștenirea clandestină” după doar 8 minute, cenzurând-o, gest arbitrar care ne obligă să ne aducem aminte de cei care l-au propus și îl susțin în continuare în funcție și care au avut ”marțea neagră” a modificării Codului penal în interes personal și de grup, de faptul că domnul Stelian Tănase a fost propus și votat de o majoritate parlamentară care nu mai există, de retragerea masivă din Guvern și din instituțiile publice a grupului politic care l-a propus director la TVR și mai ales de gravitateai faptelor comise de acesta, cerem imperativ demiterea din funcție a domnului Stelian Tănase, în cazul în care acesta nu își va prezenta singur demisia și scuzele de rigoare față de cei prejudiciați de acțiunea lui.
    De asemenea, în baza evidențelor, a pagubelor, a amenzilor, a demiterilor și nu în ultimul rând a fraudelor provocate la TVR în ultimii 24 de ani, cerem organelor statului să se autosesizeze și să demareze un audit complet, autorizat, monitorizat de societatea civilă, care să identifice cauzele reale și responsabilii pentru dezastrul financiar de la TVR, responsabili care trebuie făcuți să plătească!
    Totodată, cerem o nouă conducere, depolitizată, la această instituție, care să fie pusă în slujba interesului public, al cetățeanului, să aibă experiență în domeniul administrării unei societăți publice de televiziune, iar ca sarcină ieșirea din dezastrul economic și de imagine în care se află azi o instituție simbol a democrației românești: Televiziunea Română Liberă!
    Încrezători în buna credință a membrilor CNA, solidari cu angajații TVR care sunt în continuare umiliți, desconsiderați și marginalizați de vremelnicele și incompetentele conduceri politizate, noi, reprezentații FSCR, cerem o decizie urgentă de schimbare radicală a modului de funcționare a Televiziunii Publice, astfel încât poporul să simtă că îi sunt reprezentate în mod direct interesele. Suntem gata să contribuim cu oameni competenți și onești pentru îndreptarea tuturor aspectelor negative din TVR și pentru asigurarea unei funcționări eficiente pe măsura importanței acesteia.

    FEDERAȚIA SOCIETATEA CIVILĂ ROMÂNEASCĂ
    http://fscro.eu/cenzura-si-abuz-in-serviciu-la-tvr-in-2014/
  • Horea Horea
    Cel ce a parafat CENZURA e bun de plata.
    70 000 lei pentru un Director si Presedinte INTERIMAR, e un mizilic.

Trimite un comentariu

sus