Skip to main content

Antena 1, amendată cu 80.000 de lei pentru 16 ediții Acces direct

 

acces direct Mariana Moculescu Postul Antena 1 a fost amendat de Consiliul Național al Audiovizualului cu 80.000 de lei pentru 16 ediții ale emisiunii tabloid Acces Direct, difuzate în perioada februarie - aprilie 2014.

Publicitate

Principalele probleme sesizate de membrii Consiliului în emisiunile Simonei Gherghe au fost cele de limbaj și cele privind tipurile de subiecte abordate la o oră accesibilă minorilor.

CNA a analizat aceste ediții cu ocazia solicitării Antena TV Group de prelungire a licenței postului Antena 1 București și a unor licențe pentru câteva stații locale.

Solicitările de prelungire a licenței cu nouă ani au primit vot favorabil din partea forului audiovizualului în ședința trecută, după cum Paginademedia.ro a scris AICI.

Sancțiunea de 80.000 de lei a fost propusă de Narcisa Iorga și a primit șapte voturi "pentru" (Florin Gabrea, Narcisa Iorga, Valentin Jucan, Monica Gubernat, Viorel Vasile Buda, Christian Mititelu și Cristina Trepcea) și trei "împotrivă", din partea Laurei Georgescu, Răsvan Popescu și Radu Călin Cristea.

Mirela Bomboe, reprezentantă trustului Intact la CNA, a recunoscut că în emisiunile analizate există probleme de limbaj, dar a subliniat că moderatoarea a intervenit pentru a nu le permite invitaților să folosească un limbaj injurios.

"În aceasta zonă limbajul și subiectele ar putea fi o problemă. Din punctul nostru de vedere, moderatoarea a intervenit de fiecare dată pentru a-i împiedica pe invitați să folosească un limbaj injurios. E adevărat că sunt subiecte unele dintre ele șocante, unele dintre ele greu de acceptat de marea masă a publicului. (...) Se vorbește de adulter, de conflicte conjugale, de homosexualitate s.a. Astfel de subiecte sunt abordate și în telenovele sau alte producții care sunt prezentate la aceeași oră. (...) Poate nu ne place ce am văzut, știu că este greu de acceptat, dar sunt cazuri reale", a spus Mirela Bomboe în ședința trecută, din 24 aprilie, când am fost vizionate fragmente din cele 16 ediții Accces direct.

În ședința trecută, Isabella Carmu, Channel Manager al postului Antena 1, a justificat “calitatea” programului Acces Direct prin necesitatea de a răspunde “și unei curiozități umane a telespectatorului de la acea oră”.

Întrebată de Monica Gubernat, membru CNA, dacă această emisiune este de interes, a întărit ideea că “este vorba de o curiozitate umană normală“.

LEGISLAȚIE. Ce articole au fost încălcate în cele 16 ediții Acces direct

 • ART. 3 din Legea audiovizualului. (1) Prin difuzarea şi retransmisia serviciilor de programe se realizează şi se asigură pluralismul politic şi social, diversitatea culturală, lingvistică şi religioasă, informarea, educarea şi divertismentul publicului, cu respectarea libertăţilor şi a drepturilor fundamentale ale omului.
 • ART. 12 din Codul audiovizualului
 • (1) Programele audiovizuale care pot afecta dezvoltarea fizică, mentală sau morală a minorilor pot fi difuzate numai dacă vizionarea este restricţionată printr-un sistem de acces condiţionat.
 • (2) În lipsa unui sistem de acces condiţionat, difuzarea programelor prevăzute la alin. (1) se poate face numai în intervalul orar permis, potrivit clasificării programului în funcţie de conţinutul acestuia.
 • ART. 18 din Codul audiovizualului
 • Nu pot fi difuzate în intervalul orar 6,00 - 23,00 producţii care prezintă:
 • a) violenţă fizică, psihică sau de limbaj, în mod repetat;
 • b) scene de sex, limbaj sau comportament obscen;
 • ART. 19 din Codul audiovizualului
 • (1) Criteriile în funcţie de care se clasifică programele difuzate au drept scop asigurarea protecţiei minorului şi informarea publicului cu privire la conţinutul acestora.
 • (2) Responsabilitatea clasificării programelor revine radiodifuzorilor şi furnizorilor de servicii media la cerere, în conformitate cu următoarele criterii:
 • f) psihologia personajelor şi reperele morale pe care acestea le oferă copiilor sau adolescenţilor;
 • g) tipologia eroilor, scopul acţiunii acestora, gradul de recurgere la violenţă;
 • k) calitatea şi tipologia limbajului;
Autor: Carmen Maria Andronache carmenpaginademedia.ro

Comentarii

Trimite un comentariu