Skip to main content

Marele jaf comunist, astăzi la Digi 24

 
emil hurezeanu
emil hurezeanu

emil hurezeanu

Publicitate

Digi 24 difuzează astăzi un documentar semnat de Alexandru Solomon, în cadrul emisiunii Digipedia, realizată de Emil Hurezeanu.

În august 1959, şase foşti membri ai nomenclaturii comuniste şi colaboratori ai securităţii fură o maşină a Băncii Naţionale în care se aflau 1,6 milioane de lei. După arestarea lor, li se cere să reconstituie furtul şi ancheta în faţa aparatului de filmat. Apoi sunt condamnaţi la moarte şi împuşcaţi.

Filmul „Marele Jaf comunist”, difuzat sâmbătă, de la 21.00, la “Digipedia”, încearcă să elucideze misterul din spatele acestui jaf celebru din perioada comunistă.

Autorii furtului, cinci bărbaţi şi o femeie, foşti demnitari comunişti, toţi – evrei, au fost prinşi de Securitate, au fost forţaţi să-şi joace propriile roluri într-un film care reconstituia jaful la care au luat parte – intitulat chiar Reconstituirea – şi, apoi, condamnaţi la moarte (bărbaţii) sau la muncă silnică (femeia). La mai puţin de un an, pe ecrane este prezentat filmul "Reconstituirea", perceput ca o ameninţare la adresa regimului. Filmul stârneşte senzaţie şi multe întrebări.

Pe parcursul celor 75 de minute ale filmului realizat în 2004, Alexandru Solomon prezintă interviuri cu câţiva miliţieni şi securişti care au lucrat la acest caz, dar sunt intervievaţi şi cei care au avut de pătimit în urma anchetei brutale a "organelor".

"Victimele colaterale" în ancheta de două luni din 1959 povestesc care au fost metodele de "aflare a adevarului": bătăi şi ameninţări.

Analistul politic Emil Hurezeanu consideră că filmul lui Alexandru Solomon este replica documentarului de propagandă şi intimidare "Reconstituirea", cu făptaşii pe post de actori, şi cu oamenii muncii de la oraşe şi sate pe post de spectatori timoraţi.

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • paul S paul S
    Ce colaboratori ai securitatii???
    Ati ramas cu cliseul asta stupid in cap?
    Erau niste super-intelectuali evrei, cu functii relativ inalte.
    Unul dintre ei, de exemplu, lucra la Scanteia.
    O singura morala e de tras aici, pe acest site.
    Chiar si in anii 50', in presa nu lucrau decat oameni foarte inteligenti si capabili.
    Pana i-a venit cuiva ideea dezastruasa sa intemeieze in Romania asa-numitele "facultati de jurnalism".
    Si prostia s-a raspandit in toaaaaata presa.

Trimite un comentariu

sus