Skip to main content

Ordonanţa prin care Pro TV era scutit de datorii a fost respinsă după 15 ani

 
protv
protv

protvMajoritatea parlamentară din jurul PSD a respins o ordonanţă de urgenţă, emisă în 1999 de guvernul Radu Vasile, prin care societăţile de media erau scutite de plata taxelor de reclamă şi publicitate, precum şi a majorărilor de întârziere aferente, scrie Evenimentul zilei.

Publicitate

Deşi, teoretic, ordonanţa viza întreaga presă, încă de la momentul emiterii s-a ştiut că principalul beneficiar este Pro TV.

Ordonanţa de urgenţă 16/1999 privind scutirea de la plata taxei de reclamă şi publicitate, precum şi a majorărilor de întârziere aferente a fost semnată de premierul Radu Vasile şi contrasemnată de ministrul Finanţelor, Decebal Traian Remeş, şi de şeful Departamentului pentru Administraţie Locală, Vlad Roşca.

Ce spune OUG?

Potrivit ordonanţei, „taxele de reclamă şi publicitate datorate (...) de către societăţile de presă, de radio şi de televiziune, precum şi majorările de întârziere aferente acestora, neplătite până la data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă, se scutesc de la plată”.

Nu era specificată nici datoria care urma să fie ştearsă şi nici care sunt societăţile beneficiare. Totuşi, la acel moment, presa a relatat că Pro TV, pe atunci condus de Adrian Sârbu, este principalul beneficiar.

Potrivit evaluarilor din media, în 2005, datoriile totale ale Media Pro către stat erau de circa 100 de miliarde de lei vechi, adică puţin sub trei milioane de euro.

15 ani în stand-by

Ordonanţa a ajuns o legendă vie în Parlament: timp de 15 ani s-a plimbat între Senat şi Camera Deputaţilor, caz unic în istoria Legislativului de după 1989. Iniţial, în 1999, majoritatea CDR a vrut să o respingă, dar, de fiecare dată când trebuia dat un vot final, acesta se amâna. În 2001, regimul Năstase a intenţionat să o aprobe, dar, din nou, o decizie finală a fost amânată.

De altfel, un raport al Comisiei Europene din 2002 arăta că „Pro TV are datorii mari către statul român şi a cerut autorităţilor române o reeşalonare a acestora, ceea ce face ca funcţionarea canalului să depindă de bunăvoinţa autorităţilor române”. În 2005, o nouă tentativă de a se lua o decizie, o nouă amânare. Brusc, luna aceasta, pe 15 aprilie, majoritatea dominată de PSD adoptă raportul final, Opoziţia preferând să se abţină.

Ieri, legea a ajuns la promulgare, la preşedintele Băsescu. Este neclar ce se va întâmpla cu datoriile şterse în 1999, dacă şeful statului promulgă legea de respingere. Potrivit Constituţiei României, ordonanţele de urgenţă intră în vigoare după publicarea în Monitorul Oficial.

Articolul 115, alineatul 8, prevede că „prin legea de aprobare sau de respingere se vor reglementa, dacă este cazul, măsurile necesare cu privire la efectele juridice produse pe perioada de aplicare a ordonanţei”.

Autor: Carmen Maria Andronache carmenpaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • Dragă telespectatorule | Lupul Dacic
    […] comentarii, jos de tot; conținutul articolelor nu e important. Ai aici un exemplu și aiciși aici. Vezi, că se simte, imediat dibuiești discursul de postac – cu ăștia nu-ți pierde timpul […]
  • alexx alexx
    Ponta sa plateasca datoria Pro? Ponta=Guvern=Stat=taxe si impozite=noi=tu! Iti dai seama ce spui? Adica sa platesti tu sau eu din banii nostri datoria unui mamut rau-platnic? Mori de grija Pro-ului? Sau lucrezi acolo? Tu, daca ai datorii la stat, nu le platesti tu? sau ti-le plateste Ponta? Adica tot tu? Ai inteles?
  • Vasile Vasile
    Inaintea lui Sarbu ar fi mai multi... printer care si Voiculescu... pentru care lucrezi tu... :-)
  • Vasile Vasile
    Deocamdata, banii luati sunt cei pe factura de curent... de catre televiziunea de stat.. sau tu esti racordat pe neve?
  • Vasile Vasile
    Unde scrie in ordonanta ca este scutit doar protv? A fost pentru toate societatile de media... le-a numarat cineva cam cate dinastea avem in tara?
  • Dragă telespectatorule (2), – Politica
    […] la comentarii, jos de tot; conținutul articolelor nu e important. Ai aici un exemplu și aici și aici. Vezi, că se simte, imediat dibuiești discursul de postac – cu ăștia nu-ți pierde timpul […]
  • nadia nitov nadia nitov
    chiar nu stie nimeni ca geona i-a fost nas de cununie lui sarbu cand a luat-o pe janine? nasul, ca orice nas, a avut grija de fin! acum, ce datorii a facut sarbu le vor plati americanii! asta nu-i inteligenta, asta e hotie in stil dambovitean! :( postul nu mai are umbrela politica, deci poate fi pus sa plateasca! :( vecinul fura si eu platesc dupa 15 ani ce-a furat vecinul! si se mai gasesc unii care sa admire hotia! :( si ne mai miram de ce suntem in cloaca civilizatiei...:(
  • Andrei Andrei
    Daca Pro TV-ul s-ar baga din nou in jocul politic, ar avea forta necesara de a decide cine va fi partidul/alianta urmatoare care va conduce Romania, spre deosebire de Intact, care a reusit intr-o perioada sa manipuleze o masa suficient de mare, pentru a face jocurile politice, asta de pe vremea cand Antena 3 nici nu exista.
  • Klipi Klipi
    Ma lasi cu inteligenta lui Sarbu? Daca am avea justitie s-ar incepe cercetarile pentru trafic de influenta. Nu este posibil ca un post TV sa fie scapat de datorii doar pentru ca "e d-ai nostri".
    Si pana la urma ce e PRO TV? Un post indoielnic de al carui nume se leaga lansarea asa-zisei generatii PRO(st?), promovarea manelelor si analfabetilor, o statie de sters creierii prostimii care inghite zi de zi imbecilitatile de-acolo. Sper sincer sa dea faliment mai repede!
  • Mihai Mihai
    Celebra taxa de 3 la suta daca nu ma insel era trecuta pe factura catre clienti . Dupa o perioada a aparut ideea sa nu se mai factureze , dar niate bani au fost incasati si nevirati la stat . Nu neapart la Pro ci la toata lumea . Curioasa decizia de a fi aplicata rtroactiv acum in prag de alegeri . Si la fel de curios cum a stat la sertar atata vreme . Pun o intrebare naiva : e legal sa die " activata" dupa atata vreme ?
  • adrian adrian
    E posibil sa fie oare vreo razbunare a lui Sarbu dupa cum arata sirul evenimentelor? Adica din 1999, Pro-ul a fost de neatins, iar dupa ce Sarbu a fost dat afara, dupa controalele Fiscului, dupa ce americanii au luat la bani marunti afacerile si oamenii apropiati de Sarbu sa vina si o replica la toate astea?
  • parerea mea parerea mea
    Alooo, mai usor cu pianul pe scari!
    Cititi fratele meu cu atentie articolul, aici este vorba de taxa de reclama si publicitate, nu de datoriile la stat pe care le avea PRO Tv pentru impozite si taxe (TVA , salarii, asigurari sociale etc).
    Problema cu taxa este veche si ea nu a fost dedicata Pro TV, chiar daca acest post a fost cel mai afectat, deoarece avea cea mai multa publicitate. Daca imi amintesc eu bine, se punea problema cine plateste, difuzorul sau beneficiarul, iar media spunea ca nu-i normal sa plateasca cel care difuzeaza (prestatorul de servicii cum ar veni) ci cel care beneficiaza de serviciu.Asa cum de altfel este si la celelalte tipuri de publicitate.
    Astea insa sunt amintiri,problema insa este mult mai complexa dpdv legal si m-as fi asteptat la o analiza serioasa a implicatiilor, nu doar la lozinci.
    Avand in vedere perioada de prescriere a creantelor, chiar daca ordonanta a fost respinsa, mai mult ca sigur datoriile din 1999&inainte si pana aproape de 2010 vor fi fost deja prescrise.
    Iar dupa aceasta perioada, vor trebui sa plateasca cu totii. Pro Tv va primi bani de la actionari, dar sa-i vedem pe Felix, pe Burci, pe Raiataru, pe Oancea & Gusa de unde vor scoate banii, ca si ei au publicitate.
  • andrei andrei
    Razbunarea lui Voiculescu pentru xa au ales sa prezinte stire cu "fa, Doina". In vederea lui Ponta trebuia sa mearga pe burta ca Antene si "ERT". Banii ar fi trebuit sa-i platesca aia care au tot amanat, nicidecum ProTV-ul. Te faci atata timp ca le-ai sters datoriile si acum ii lovesti unde doare cel mai tare. Banii trerbuiau platiti la vremea respectiva, fara nici o amanare, nu acum sa-i termini. Ponta si cu gasca lui sa-i platesca datoria ProTV-ulu
  • Solange Solange
    Nu mai citi basme, se pare ca le interpretezi gresit :)
  • Mihai Mihai
    Plus ca intr-o tara normala clientii de publicitate ar boicota o televiziune care ia banii de la ei ,dar nu isi plateste impozitele

Trimite un comentariu

sus