Consiliul Naţional al Audiovizualului a somat public Realitatea TV pentru ca a difuzat o ştire despre o investigaţie făcută de jurnaliştii de la site-ul Rise Project, care spunea că firmele lui Sebastian Ghiţă au fraudat statul cu 70 de milioane de lei, fără ca postul să prezinte punctul de vedere al deputatului PSD.
CNA a analizat două ediţii ale emisiunii "Realitatea de la fix", difuzate pe 28 şi 29 martie, ca urmare a unei sesizări primite din partea lui Sebastian Ghiţă.
Ce a reclamat Sebastian Ghiţă?
"Realitatea de la Fix" transmisă la Realitatea TV pe 28 martie, între orele 23.00 - 00.00, "au fost difuzate informaţii neveridice, obţinute prin intermediul unui studiu lipsit de fundament, realizat de jurnaliştii de la Rise Project. (...)
De altfel, aceste informaţii, neverificate şi total incorecte, vizându-mă în mod direct, fără a fi aduse niciun fel de probe, au fost difuzate nu doar în jurnalul de ştiri de la ora mai sus menţionată, ci pe tot parcursul zilei de 28 martie, precum şi în ziua ulterioară, de 29 martie. Acuzaţiile nefondate constituie grave încălcări ale interesului public şi reprezintă modalităţi de manipulare şi dezinformare a opiniei publice. Câteva dintre aceste informaţii neprobate şi cu caracter manipulatoriu, prezentate în jurnalul de ştiri mai sus menţionat, sunt: «O investigaţie a jurnaliştilor de la Rise Project scoate la iveală mecanismul de fraudare a reţelei de firme controlate de Sebastian Ghiţă. Zeci de milioane de euro contracte cu statul, fie din bani publici, fie din fonduri europene, au fost albite prin firme de tip off-shore, compensări şi rambursări ilegale de TVA şi spălare de bani [...]. Jurnaliştii de la Rise Project au descoperit şi cum Ghiţă a încercat să scape de răspundere»", se spune în reclamaţia semnată de Sebastian Ghiţă.
Mura Frînculescu, directorul executiv al Realitatea Media, a declarat în faţa membrilor CNA că jurnaliştii de la Realitatea TV au încercat să îl contacteze pe Sebastian Ghiţă pentru a-i cere un punct de vedere, dar acesta nu le-a răspuns la telefon.
"Au încercat să îl mai contacteze şi altă dată, când au fost abordate alte subiecte care îl vizau, dar nici atunci nu a dorit să comenteze", a spus Mura Frînculescu.
Ea a precizat că Sebastian Ghiţă a fost contactat şi de jurnaliştii de la Rise Project, care au realizat ancheta ce a făcut subiectul ştirii de la Realitatea TV, şi nu a dorit să comenteze.
La finalul ştirii de la Realitatea TV s-a menţionat: “Deputatul PSD Sebastian Ghiţă nu a dorit să comenteze acuzaţiile”. Asta în condiţiile în care reporterii de la Realitatea TV nu au reuşit să ia legătura cu deputatul PSD.
LEGISLAŢIE. Articolul în baza căruia a fost sancţionat postul Realitatea TV:
Autor: Carmen Maria Andronache carmenpaginademedia.roArt. 40, alin. 1 din Codul audiovizualului. "În virtutea dreptului la propria imagine, în cazul în care în programele audiovizuale se aduc acuzaţii unei persoane privind fapte sau comportamente ilegale ori imorale, acestea trebuie susţinute cu dovezi, iar persoanele acuzate au dreptul să intervină pentru a-şi exprima punctul de vedere; dacă acuzaţiile sunt aduse de furnizorul de servicii media audiovizuale, acesta trebuie să respecte principiul audiatur et altera pars; în situaţia în care persoana vizată refuză să prezinte un punct de vedere, trebuie să se precizeze acest fapt".
Comentarii