Skip to main content

Angajaţi ai TVR, urmăriţi penal pentru difuzarea colindului antisemit, în decembrie 2013

 
Colindul antisemit de la TVR 3, comentat de Antena 3
Colindul antisemit de la TVR 3, comentat de Antena 3

Colindul antisemit de la TVR 3, comentat de Antena 3Procurorii Parchetului Tribunalului Cluj au început urmărirea penală în cazul mai multor angajaţi ai Televiziunii Române suspectaţi de incitare la ură sau discriminare, după ce la sfârşitul anului trecut pe TVR 3 a fost transmis un colind antisemit, scrie Realitatea.net, care citează Mediafax.

Publicitate

Purtătorul de cuvânt al Parchetului Tribunalului Cluj, Theodor Pavelescu, a declarat, ieri, corespondentului Mediafax, că mai mulţi angajaţi ai TVR vor fi chemaţi la audieri.

"Parchetul de pe lângă Tribunalul Cluj a dispus urmărirea penală faţă de mai multe persoane, suspectate de săvârşirea infracţiunii de incitare la ură sau discriminare, conform art. 369 din Codul Penal, în urma difuzării unui colind pe postul de televiziune TVR 3. Cercetarea are la bază sesizări ale Ministerului român de Externe şi Ambasadei Israelului. Persoanele respective vor fi chemate la audieri”, a spus Pavelescu.

Potrivit acestuia, iniţial a fost sesizat Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, care ulterior a transmis dosarul către Parchetul Tribunalului Cluj.

Potrivit Codului Penal, "incitarea publicului, prin orice mijloace, la ură sau discriminare împotriva unei categorii de persoane se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă".

Surse judiciare au declarat corespondentului Mediafax că audierile vizează întreaga echipă de producţie care a realizat emisiunea în care a fost difuzat colindul cu tentă antisemită, cu angajaţi atât de la TVR Cluj, cât şi de la TVR 3.

"Trebuie să se stabilească de către procurorul de caz cine a selectat colindul respectiv, dacă acest colind a fost ascultat anterior difuzării, cine a aprobat difuzarea pe post”, au subliniat sursele citate.

CONTEXT. Reamintim că postul public TVR 3 a difuzat, în 6 decembrie 2013, în cadrul emisiunii de relansare a canalului, un colind considerat antisemit, interpretat de grupul de colindători Ansamblul "Dor transilvan", în colind fiind folosit de mai multe ori termenul "jidov".

"A născut un fiu frumos / Anume Iisus Hristos / Toată lumea i se-nchină, / Numai jidovii-l îngână. / Jidovan afuristit / Nu l-ar răbda Domnul sfânt / Nici în cer, nici pe pământ.. Numai la corlan [= horn], la fum, / Acolo-i jidovul bun, / Să iasă şfară [= fum] în drum", potrivit unui fragment din colind, publicat de Revista 22.

Autor: Carmen Maria Andronache carmenpaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • Paul Paul
    Deci sa canti un cantec vechi e mai problematic decat sa furi o tara intreaga?
  • archangel of justice archangel of justice
    Theodor Pavelescu este un alienat, lucreaza pt oculta. La fel si procurorii. Theodore sau cum Dumnezeu te cheama, tu si procurorii sunteti totusi niste muritori, iar judecata voastra este relativa si nu sta in picioare in fata Judecatii de Apoi. Sunteti niste niste nenorociti, vanduti banilor si carierei, care distrug Romania. Sunteti blestemati voi si familiile voastre, nu ca vreau eu, ci pt ca lucrati impotriva Bisericii si a Poporului Roman.
  • nadia nitov nadia nitov
    nu exista live fara desfasurator, fara lista de invitati, fara un sinopsis despre ce vor vorbi, sau canta, sau face. copiii cu siguranta habar n-aveau ce canta, dar aparatul supradimensionat de sefi trebuia sa stie! ca de aia sunt platiti ca si cum ar fi prim-ministri, sa stie! incapabilul ala cu oaia si-a permis luxul sa faca pe sortatorul in 2012! ala a dat note, in loc sa ia un 3 si sa zboare el si incompetenta lui din tvr! balbaitul si agramatul a facut pe dumnezeu si a dat el, note! intr-o lume corecta unul ca asta lustruia pantofii nu se dadea competent! in lumea lui saftoiu, a devenit dumnezeu! dar in lumea lui saftoiu toti purtatorii de limbi la vedere au devenit dumnezei! sa ii scuture putin procuratura si sa le aduca aminte ca sunt muritori nu zei!
  • lalaband lalaband
    emisiunea aia a fost live, de unde sa stie ce canta oamenii aia? dupa ce senin cantau , nici ei nu cred ca realizau ce spun, cantau mecanic.

Trimite un comentariu

sus