Skip to main content

Băsescu respinge OUG prin care Birourile Permanente ale Parlamentului pot numi directori interimari la TVR şi radioul public

 
tvr
tvr

tvrPreşedintele Traian Băsescu cere reexaminarea legii privind aprobarea OUG prin care preşedinţii interimari ai SRR şi SRTV pot fi numiţi şi de Birourile Permanente ale Parlamentului dacă plenul nu are cvorum, el criticând faptul că nu se specifică numărul maxim de interimate care se pot vota astfel, scrie Mediafax.

Publicitate

Preşedintele Traian Băsescu a trimis preşedintelui Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, o cerere de reexaminare asupra Legii privind aprobarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului 110/2013 pentru completarea Legii 41/1994 privind organizarea şi funcţionarea Societăţii Române de Radiodifuziune şi Societăţii Române de Televiziune.

Şeful statului menţioneză că legea are ca obiect aprobarea OUG a Guvernului 110/2013 pentru completarea Legii 41/1994 privind organizarea şi funcţionarea Societăţii Române de Radiodifuziune şi Societăţii Române de Televiziune.

"Potrivit acestei reglementări, în situaţia în care plenul Camerelor reunite ale Parlamentului nu se întruneşte din lipsă de cvorum legal, birourile permanente ale Senatului şi Camerei Deputaţilor numesc un director general interimar al societăţii pe o perioadă de 60 de zile. Atrag atenţia asupra faptului că numirea unui interimar pentru conducerea Societăţii Române de Radiodifuziune şi Societăţii Române de Televiziune de către birourile permanente ale celor două Camere fără menţionarea expresă a numărului maxim de interimate care pot fi votate este de natură să afecteze independenţa editorială a preşedintelui-director general al Societăţii Române de Radiodifuziune şi, respectiv, al Societăţii Române de Televiziune", se arată în cererea de reexaminare.

Potrivit legii, conducerea SRTV se asigură de către un Consiliu de Administraţie, respectiv de un director general, numiţi în şedinţa comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului, cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor. Guvernul a adoptat Ordonanţa de Urgenţă argumentând că Legea nu reglementează în prezent situaţia de excepţie în care, din diferite motive, plenul camerelor reunite ale Parlamentului nu se poate întruni în cvorumul prevăzut de lege pentru numirea conducerii SRR şi SRTV, ceea ce poate avea ca efect blocarea numirii conducerii celor două instituţii, cu consecinţe deosebit de grave asupra funcţionării acestora.

Ordonanţa a fost adoptată de Guvern în data de 18 decembrie 2013, înainte de numirea lui Stelian Tănase în funcţia de director general interimar al SRTV în Camerele reunite ale Parlamentului.

Ordonanţa a primit un raport favorabil, fără amendamente, din partea Comisiei pentru cultură. Senatul a adoptat acest proiect, cu 88 de voturi "pentru", 35 de voturi "împotrivă" şi trei abţineri în calitate de Cameră decizională. OUG a fost adoptată de Guvern la finele anului trecut, în contextul în care nominalizarea lui Rareş Bogdan, propus de PNL la conducerea SRTV, nu a fost validată de Parlament din lipsă de cvorum.

Autor: Carmen Maria Andronache carmenpaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • Daca Basescu ar putea sa il dea afara pe lingaul de tanase, chiar mi-ar deveni simpatic! tanase stelian e un individ de gumilastic!

Trimite un comentariu

sus