Skip to main content

Emisiunile-pamflet, taxate cu 45.000 de lei. Mircea Badea, cea mai mare amendă. România TV sancționată și pentru cazul Sorina Matei

 
Emisiunile-pamflet, taxate cu 45.000 de lei. Mircea Badea, cea mai mare amendă. România TV sancționată și pentru cazul Sorina Matei
CNA

CNA
Consiliul Național al Audiovizualului a amendat posturile Antena 3, România TV și B1 TV pentru mai multe ediții ale emisiunilor-pamflet. Astfel, Antena 3 a fost sancționat cu 20.000 de lei pentru emisiunea lui Mircea Badea, România TV cu 15.000 de lei pentru Starea Nației (inclusiv cazul Sorina Matei), iar B1 TV a fost amendat cu 10.000 de lei pentru Lumea lui Banciu. Toate cele trei emisiuni au fost sancționate în special pentru limbaj injurios.

Publicitate

Consiliul a realizat o monitorizare de linie, pe luna martie, a emisiunilor În gura presei, Starea Nației și Lumea lui Banciu.

În cadrul monitorizării, Consiliul a constatat 14 ediții cu probleme la Antena 3, 16 ediții la România TV și 6 ediții la B1 TV. De precizat că pe lângă monitorizările de linie pe luna martie, s-au adăugat și reclamații din lunile aprilie și mai.

Propunerea a fost făcută, după discuții lungi, de Christian Mititelu, membru CNA și a fost votată de Florin Gabrea, Narcisa Iorga, Valentin Jucan, Lorand Turoș, Viorel Vasile Buda și Christian Mititelu. Răsvan Popescu, membru CNA, a avut o altă propunere, de câte 10.000 de lei pentru toate posturile, care nu a mai apucat să fie supusă la vot întrucât propunerea lui Mititelu a trecut din primul tur.

Mititelu a precizat că în sancțiunea pentru postul România TV intră și cazul Sorina Matei, jignită de Dragoș Pătraru într-o ediție a emisiunii Starea Nației, în care acesta i-a spus jurnalistei de la B1 TV: „Soro, zi sincer, ai avut orgasm?” a scăpat și de această dată neamendată.

Acest lucru a fost contestat de Monica Gubernat, care a precizat că subiectul a fost discutat deja în cadrul forului.

Din schimbul de replici din cadrul ședinței: 

Mirela Bomboe, reprezentantul Antena Group în CNA: Cel mai mult par să deranjeze opiniile, acesta este lucru care se reflectă cel mai mult în reclamații.

În altă reclamație se menționează faptul că prezintă insulte telespectatorilor. În emisiunea respectivă nu se divulgă identitatea niciunei persoane, iar realizatorul a răspuns unui mesaj postat pe o rețea de socializare.

(...) În altă reclamație se spune că prezentatorul instigă la violență și ură. Din contră, realizatorul a răspuns unor amenințări. Era vorba de un comentariu, ați văzut domul Marcu se poza cu un pistol și a postat un mesaj de amenințare la adresa unor realizatori ai postului. Se răspunde unor amenințări și nu se amenință. În aceeași emisiune a fost comentată și prezența domnului Liiceanu la CNA și la alte posturi. A fost o referire la termenul de „hardporno”, dar nu cred că ați reținut că ar fi vorba de un limbaj injurios.

În altă reclamație se afirmă că realizatorul a repetat de mai multe ori cuvântul chior făcând referire la domnul Președinte. Mi-am notat mai multe sintagme utilizate în acea emisiune, au fost comentat mai multe fotografii, 10 anchior, ulchiorul, chiorleone. Au fost niște jocuri de cuvinte într-o notă mai satirică. Nu e o emisiune de dezbatere, nici una de știri, este un procedeu folosit mai mult de emisiunile de divertisment. Nota întregii emisiuni a fost una satirică. De asemenea, o ultimă sesizare reclamă faptul că realizatorul l-a înjurat pe domnul Președinte la semafor. Nu cred că CNA este în măsură să judece acest fapt.

Christian Mititelu: Asta cu răspunsul. Se răspund unor amenințări. De când un post de televiziune este să răspundă unor amenințări? Să meargă la poliție, la procurori. De ce e folosit un post să răspundă unor amenințări. Ce filosofie e asta?

Mirela Bomboe – Nu au amenințat pe nimeni, a fost un răspuns pentru niște persoane care au făcu amenințări pe o rețea de socializare și se pozau cu arma în mână. Chiar s-au depus plângeri legat pe aceste aspecte.

Narcisa Iorga – Amenințarea este adusă pe post de către realizatorul Antenei 3.

Mirela Bomboe – Emisiunea În gura presei - n.r.) nu este nici de informare, nici de dezbatere, publicul este informat încă de la început despre genul programului.

Narcisa Iorga – Avem o imagine foarte clară cu această monitorizare de linie. Din aceste trei rapoarte, vedem că la Antena 3 sunt 14 ediții cu probleme, la România TV sunt 16 ediții, la B1 TV sunt 6 ediții cu probleme. De asta vă spun că e bine să procedăm în continuare la fel, dacă vreți să scăpăm de acest limbaj inadmisibil chiar și pentru o emisiune de satiră. Demnitatea umană este la fel de mult respectată în orice tip de program. Eu consider că toate cele 3 emisiuni au probleme, le-am și notat aici dar diferențele sunt evidente.

Valentin Jucan - Doresc să diferențiez foarte clar cei trei radiodifuzori deoarece sunt diferențe foarte mari. Avem un radiodifuzor la care atacul la persoană depășește orice limită, avem altul care folosește un limbaj mult prea colorat și avem un radiodifuzor care într-adevăr are exces în descrieri, dar care este departe de competitorii lui.

Monica Gubernat, membru CNA – În afară de atacul la domnul Pleșu sau Liicenu. celelalte sunt generalități. Vorbește de niște fenomene la modul general.

Narcisa Iorga – Sunt generalități „Mircea Chiortărescu”, „Ion Chiorstoiu”, „Andrei Pornea”, „se poza ad labam”, „Marcu care trage-n băs cu arcul”?

Monica Gubernat – Sunt jocuri de cuvinte.

Narcisa Iorga - Și sunt permise?

Monica Gubernat – Unde nu sunt permise?

Narcisa Iorga – În codul audiovizual. Este interzis chiar să se folosească cu rea credință numele unor persoane. (...) Sunt 3 pagini numai cu referiri la chiorul Băsescu, sunt cu referire strictă la Traian Băsescu pentru că este și prezentat în imagini.

Christian Mititelu - Și eu cred că se merge cam departe cu genul acesta de glume, care pot leza anumite categorii. Banciu își bate joc de bătrânii săraci care se atașează de câini. Nu mi se pare un lucru onorabil să faci lucrul acesta. În lumina a ceea ce s-a spus, cred că trebuie aplicată o sancțiune și pentru cazul Sorina Matei.

Monica Gubernat – Eu nu voi vota nicio propunere. Din punctul meu de vedere încălcările sunt aceleași, pe demnitate umană. Celelalte spețe sunt absolut conjuncturale. Din punctul meu de vedere, mai mult de o somație nu aș vota, nu am de gând să o propun așa că nu voi vota niciuna dintre propuneri.

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro

Trimite un comentariu