Skip to main content

Fierbere în CNA pe cazul Becali: televiziunile au încălcat legea sau nu?

 
 Fierbere în CNA pe cazul Becali: televiziunile au încălcat legea sau nu?
CNA

CNA

Publicitate

Ședință aprinsă astăzi la CNA pe subiectul prezenței lui Gigi Becali la TV. Unii membri ai consiliului au solicitat o monitorizare asupra modului în care posturile au reflectat ziua liberă a lui Becali, afirmând că a fost încălcat articolul din decizia votată de curând de CNA.

De cealaltă parte, majoritatea celor din CNA au considerat că Gigi Becali beneficiază de o zi de libertate și nu a fost nicio problemă să apară pe TV.

Punctul culminant al discuției a fost în momentul în care Laura Georgescu, președintele CNA, a refuzat să mai continue discuția pe acest subiect, și a supus la vot propunerea de monitorizare a cazului Becali la TV. Majoritatea din CNA s-a declarat împotrivă.

După discuții aprinse pe acest subiect, Narcisa Iorga și Valentin Jucan, cei doi susținători ai propunerii de monitorizare, au decis să părăsească ședința.

Cei doi au considerat că este încălcat art 42 dintr-o decizie a CNA, aprobat de Consiliu cu câteva luni în urmă și intrat în vigoare la începutul lunii mai.

ART. 42 – (1) Este interzisă difuzarea de imagini sau de înregistrări cu persoane aflate în stare de reţinere sau arest, fără acordul acestora.

(2) Este interzisă difuzarea de imagini sau de înregistrări cu persoane executând o pedeapsă privativă de libertate, cu excepția situațiilor în care acestea demonstrează încălcări ale unor drepturi sau există un interes public justificat.
(3) Imaginile și/sau înregistrările cu persoane aflate în stare de reţinere, arest sau care execută o pedeapsă privativă de libertate nu trebuie prezentate într-un mod excesiv și nerezonabil.
(4) În cadrul programelor audiovizuale nu pot fi oferite, direct sau indirect, recompense şi nu pot fi făcute promisiuni de recompensare a persoanelor care ar putea depune mărturie în instanţe judecătoreşti.”

Ce s-a întâmplat ieri: Gigi Becali, condamnat la închisoare, a beneficiat de o zi în libertate. lucru surprins de televiziuni. Mai mult, România TV a făcut un adevărat spectacol, difuzând live chiar și momentul când Becali a mers la mormântul tatălui său, după cum paginademedia.ro a relatat AICI.

Propunerea de monitorizare a venit din partea lui Valentin Jucan, membru CNA, chiar înainte de începerea ședinței. „Dânsul a fost într-o învoire, drepturile cetățenești erau limitate. Domnul Becali nu era liber. El în continuare este un deținut, a avut o permisie.

„Noi nu ne amestecăm, noi respectăm un articol dintr-o decizie pe care noi am votat-o. Domnul Becali este deținut în continuare, are aceleași drepturi și obligații ca și cu o zi înainte. Televiziunile puteau să dea știre că a primit această recompensă, din partea unei comisii, și să o ilustreze cu imagini din perioada în care Gigi Becali era un om liber. Vă atrag atenția că declarațiile pe care domnul Becali le-a făcut în calitate de deținut la adresa justiției sunt foarte grave”, a spus Valentin Jucan, membru CNA.

Monica Gubernat - Articolul la care vă referiți vizează doar imagini din interiorul închisorilor.

Valentin Jucan – Domnul Becali este liber să se exprime. Televiziunile sunt cele care au greșit că au preluat. Noi avem de-a face cu modul în care au procedat televiziunile. Nu trebuiau să meargă după un deținut. Și eu am stat ieri să mă gândesc dacă imaginile cu domnul Becali dus în arest sunt identice din punct de vedere al impactului cu cele de ieri.

Răsvan Popescu – Televiziunile vor fi mereu acolo unde se întâmplă ceva. Sigur că prima dată când ieșea acest om din închisoare era un subiect de interes. Ce-o să facă, ce-o să zică. A încerca să ștergi de pe sticlă aceste imagini, sub pretextul unui articol care de fapt protejează persoanele aflate în detenție, protejează dreptul lor la imagine pentru că ele nu și-l protejează singure, cred că este un lucru cât se poate de greșit.

Valentin Jucan – Dacă îmi aduc bine aminte, în cadrul discuției noaste pe acest subiect, am vorbit inclusiv de protejarea celorlalți și a instituțiilor care fac actul de justiție.

Christian Mititelu – Cred că ceea ce s-a întâmplat nu e decât o încununare a unui fenomen de care nu am vrut să luăm aminte. Toată campania deșănțată de la România TV de eliberare, de grațiere, de scutire, de extremă compasiune pentru domnul Becali, asta este încununarea acestui lucru. Toate acele emisiuni complet dezechilibrate în care nu existau decât niște văicăreli și nicio altă părere, nu am făcut nimic, nu am vrut să-i deranjăm. (...)Cum e posibil ca cineva care este eliberat pentru 24 de ore să nu aibă niciun fel de restricție și să poată să facă orice, poate să facă conferință de presă. E posibil așa ceva? E normal așa ceva? Rolul nostru e limitat, suntem pur și simplu niște telespectatori neputincioși în fața unor fenomene de care ne ferim.

Narcisa Iorga – Autovictimizarea asta nu am înțeles-o niciodată și nu o înțeleg nici astăzi. Acest art 42 a intrat în vigoare de aproape două săptămâni. Cine l-a adoptat? Parlamentul României? Nu, CNA. De ce l-a adoptat? Ca să oprească ce s-a întâmplat ieri pe TV.
Subiect de interes poate fi orice vulgaritate.

Christian Mititelu – Nu e vorba de încălcarea unor articole, e vorba de încălcarea unor reguli elementare de bun simț, pe care nu le putem codifica în niciun fel. Dacă oamenii sunt lipsiți de bun simț, lipsiți de un echilibru, dacă este evident așa cum s-a spus la cele mai înalte niveluri că se face o campanie pentru eliberarea unui deținut și că există probabil bănuiala că această campanie este finanțată într-un fel, pentru că altfel nu există nicio explicație pentru care un post de televiziune să facă permanent o campanie de acest gen. (...) Am reușit să închidem OTV și de fapt avem altul cu unii oameni mai puțin talentați decât cei care lucrau la OTV.

Lorand Turoș - Sunt de acord, facem o monitorizare în linie, și cerem și un punct de vedere de la Administrația Penitenciarelor, pentru că nu noi decidem în ce stare a fost domnul Becali.

(...)

Christian Mititelu – Doamna Președinte, așa cum ați ilustrat în alte ocazii diferite fenomene din audiovizualul românesc, făcând un ansamblu de extrase și explicând ce se întâmplă, eu vă sugerez să faceți același lucru cu acest fenomen și să-l prezentăm la EPRA, ca să vedem dacă alții au ceva asemănător sau dacă au vreo părere despre cum putem curma acest fenomen. Este unic în Europa, sau cel puțin în Europa care se dorește civilizată și cred că este un fenomen extrem de păgubos pentru statul de drept și pentru funcționarea audiovizualului.

Laura Georgescu – Vreau să vă reamintesc, domnule Mititelu, că în cursul lunii ianuarie, când am pregătit la inițiativa dvs varianta de decizie privind modificarea celor trei art din decizia 220, două ONG-uri ne-au atras atenția și ne-au scris. Citez, „dreptul la viață privată prevăzut și de Constituție și de Convenția Europeană este evident restrâns de rigorile legii și ale regulamentelor aplicabile în timpul detenției însă nu este cu totul anulat. Conform art 38 alineat 1 din Legea 275 din 2006, privind executarea pedepselor și a măsurilor dispuse de organele judiciare și acum este exact textul de art: exercitarea drepturilor persoanelor condamnate la pedepse privative de libertate nu poate fi îngrădită decât în limitele și în condițiile prevăzute de Constituție și de lege”. Nu avem nimic să discutăm. Avem cele două ONG-uri și de asemenea agenția de monitorizare Active Watch.

Narcisa Iorga - Ați decis dumneavoastră în numele CNA, doamna președinte?

Laura Georgescu - Nu, ați decis dumneavoastră când ați ieșit ieri prezentând poziția Consiliului. Eu doar mi-am spus părerea. Eu am dreptul să-mi spun părerea ca simplu membru. Articolul 42 nu a fost încălcat.

Narcisa Iorga - Dumneavoastră, spre deosebire de mine, spuneți acest lucru de la masa CNA din locul de pe scaunul de președinte al CNA. Doamna președinte, aveți bunul simț...

Laura Georgescu - Nu am ce să am bun simț cu dumneavoastră doamna Iorga și am încheiat acest subiect. (...) Avem dreptul la opinii. Nu ne exercitați dumneavoastră presiunea la ce avem voie să spunem și ce nu avem voie să spunem. Dezinformați permanent. Stăm 45 de minute și dezbatem un subiect care nu este pe ordinea de zi.

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro

Comentarii

  • CNA-ul este umplut cu lacheii puterii care fac exact ceia ce vrea varanul si plagiatorul mincinos victor viorel pompa, aceasta femeie numita laura este lingaul perfect pentru haznaua cna.
  • ce s-a vazut cu becali era de emisiune de la miezul noptii codata! tone de prostie ingamfata! fiecare cuvant a lui ma jigneste, jigneste bunul simt, jigneste adevarul si dreptatea! a antedatat acte si a facut manarii cu terenurile statului, nu ale lui, ca nu avea nici dupa ce bea apa pana in 1990! e bun de puscarie! cum sa-mi bagi pe gat un puscarias care e in puscarie pe merit si sa mi-l prezinti ca pe un dumnezeu? si mai e si simulant! n-are nici pe dracu la gat! imi place circul, dar sa fie circul soleil, nu circul becali! mi-a scapat, a aruncat cumva si cu bani pe jos?
  • noi nu avem cna, daca astia s-ar trezi, nu am mai avea mizerii la tv, chiar si ei pot fi cumparati?? daca se continua cu amenzi de 10mii lei, e clar, vor continua sa incalce legile, nu le pasa
  • a spus corect Rasvan Popescu: articolul "fapt protejează persoanele aflate în detenție, protejează dreptul lor la imagine pentru că ele nu și-l protejează singure". aici nu se aplica articolul pentru ca Becali este cel care nu poate trai fara sa apara la televiziune si a recunoscut-o in dese randuri. s-a folosit de dreptul sau din puscarie de a vorbi la telefon pentru a intra in direct la televiziuni, in loc sa-si sune apropiatii. iar ieri nu s-a dus la doctor, desi acuza de luni bune ca are probleme la coloana, ci a fost continuu la televizor.

    nu poate fi protejat de televiziune un om care vrea neaparat sa-si duca viata in fata camerelor.
  • Art 42, punctul 3 a fost incalcat ieri de catre RTV...asta e realitatea pe care nu o accepta doamna Georgescu.

Trimite un comentariu