![tvr7](http://i0.1616.ro/media/601/3161/38616/19533218/1/tvr7.jpg?width=730)
Mai mulţi angajaţi ai televiziunii publice au lansat o petiţie online prin care trag un semnal de alarmă în legătură cu situaţia din TVR: reducerea timpului de lucru şi a salariilor şi cer demisia şefului interimar al instituţiei, Stelian Tănase.
„Ultima găselniţă a conducerii TVR este reducerea timpului de lucru şi implicit a salariilor. Fără a avea nici o justificare economică şi fără a fi urmat toate etapele premergătoare unei asemenea decizii, Directorul General Interimar şi Comitetul Director vor propune Consiliului de Administraţie din 28 mai această măsură”, se arată în petiţia semnată până la momentul publicării ştirii de peste 40 de persoane.
„Decizia este încununarea a 5 luni de bâiguieli manageriale, cu abuzuri, angajări, ingerinţe grosolane în politica editorială. Încercăm mai jos să facem un rezumat al mandatului acestui interimat, o perioadă în care demnitatea noastră profesională a fost călcată sistematic în picioare”, se mai arată în textul petiţiei.
Aceeaşi petiţie dezvălui şi o parte dintre salariile pe care noile vedete de pe post, aduse în instituţie de la începutul mandatului lui Stelian Tănase:
- Cornel Nistorescu - 2500 euro/lună
- Ion M. Ioniţă (plecat între timp)- 3000 euro/lună
- Daniel Apostol -2000 euro/lună
- Timeea Bereczki- 4.000 lei/lună
- Miruna Munteanu 6.000 lei/lună de la TVRi
- Mircea Dinescu 6220 euro net/lună de la TVR 1 şi 2560 euro net/lună de la TVR 2, la care se adaugă reclama pe faţă la propriul restaurant
- Florin Iaru 6400 lei pe lună pe TVR2
- Liviu Mihaiu are un contract foarte bine întocmit, în interesul său, bineînţeles. Dacă nu are mai mult de două ediţii pe lună este plătit cu 1300 de euro pe ediţie, dacă are peste trei, se mulţumeşte cu 1000.Total,13.100 de euro/sezon.
Fragmente din textul petiţiei:
- „Declaraţiile din 6 martie 2014 anunţau trei soluţii pentru redresarea TVR: reducerea cheltuielilor de producţie, obţinerea aprobării pentru indexarea taxei TV şi obţinerea unei amnistii fiscale. Acestea s-au transformat după două luni în soluţii manageriale ca insolvenţa TVR şi tăierea a 25 % din salarii prin reducerea programului de lucru cu o zi pe săptămână sau două ore pe zi.”
- „În numeroase luări de poziţie şi interviuri, domnul Director General Interimar acuză salariaţii SRTV pentru situaţia în care se găseşte instituţia. Domnule Director General Interimar, vă informăm că NU este conform cu regulamentul intern al SRTV, să vorbiţi permanent despre eşecul TVR şi nu despre eşecul managerilor din TVR, o nuanţare cel puţin morală pe care o cerem public intelectualului, ziaristului şi mai ales directorului Stelian Tănase. Vă solicităm public, domnule Director General, să criticaţi în discursurile şi interviurile dvs. „managerii TVR” şi nu „TVR”.”
- „La fiecare şedinţă a Comitetului Director, şefii de canale sunt "certaţi" de Directorul General Interimar pentru că difuzează emisiuni ai căror protagonişti nu sunt agreaţi de domnul Tănase. Aşa s-a întâmplat în cazul interviului cu Lucian Boia iar alte iniţiative au fost stopate din faşă. Emisiunea despre condiţia intelectualului în România, cu invitaţii Gabriel Liiceanu şi Andrei Pleşu, nu s-a realizat niciodată, dar a stârnit o altă polemică, aducând din nou prejudicii de imagine Televiziunii Române.”
- „Se prefigurează o nouă încercare de a ne acoperi de ridicol: Premiile TVR. Nu ştim la ce vor folosi, nu ştim de ce le acordăm. Prestigiul nu se (re)dobândeşte acordând premii, ci câştigându-le! Or, premii nu se pot lua pe şuete între prieteni în studio, pe formate reşapate de la concurenţa televiziunilor de apartament.”
Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro
Comentarii
Alta faza cu teverei...un crestin nefamiliarizat cu mersul lucrurilor in aceasta institutie avea si el o prapadita de emisiune si afla ca la un moment dat urma ca o echipa de filmare urma sa abordeze un demnitar caruia, la randul sau, vroia sa-i ceara o opinie pe care s-o insereze in pardalnica de emisiune. Omul transmite urmatorul mesaj :"am rugamintea ca reporterul care merge la filmare, pe langa intrebarile sale sa-l intrebe pe demnitar si urmatorul lucru...bla,bla,bla".
Raspuns :"nu se poate. Potrivit fisei de post reporterul nu poate adresa decat intrebari care privesc redactia din care face parte. Daca doriti sa-l abordati pe deminitar trimiteti propria dvs echipa de filmare". Va dati seama ca omul a ramas perplex. Adica reporterul cu pricina nu putea deschide gura ca sa adreseze o nenorocita de intrebare dar institutia era dispusa sa-si asume o noua cheltuiala cu masina-benzina-reporter-sofer-operator cand oricum la fata locului ar fi mers oricum o echipa. Pai d-asta sunteti unde sunteti mai baieti !
Fostule TVRist, probabil ca esti genul care obosea daca scria o stire si ti se parea ca muncesti. Sau poate erai unul dintre cei 20 de oameni care mergeau sa filmeze o stire de 30 de secunde. In ce alta televiziune se duc echipe de cate 10 oameni cateodata, pe teren?
Cum era cu deplasarile? Bagai si tu motorina in plus la decontare?
Sa plateasca Tanase pentru tot ce a facut si face. DAr mai subtire cu profesionistii din TVR. O sa afle lumea in curand si de voi