Skip to main content

Preşedintele principalului sindicat al TVR: Angajaţii vor intra de marţi în grevă japoneză

 
tvr
tvr

Sursa foto: Mediafax, Octavian Ganea
Sursa foto: Mediafax, Octavian Ganea

Publicitate

Dragoş Bocanaciu, preşedintele Sindicatului pentru Unitatea Salariaţilor TV din TVR (SPUSTV), a declarat, luni, pentru Mediafax că, începând de marţi, angajaţii TVR vor intra în grevă japoneză, aceştia protestând, printre altele, faţă de decizia de reducere a timpului de lucru de la 8 la 6 ore.

"Oamenii, când vor veni la serviciu, cei care vor simţi nevoia să fie alături de noi şi să se dovedească îngrijoraţi pentru locurile lor de muncă, vor purta o banderolă albă în semn de protest. Este singurul mod în care, potrivit legii, putem să ne manifestăm în momentul de faţă nemulţumirea faţă de intenţiile administraţiei", a declarat, luni, Dragoş Bocanaciu.

"Nu vrem să se apeleze la acea decizie avizată favorabil de Comitetul Director, adică de reducere a timpului de lucru şi automat a câştigurilor salariale. Este o măsură care probabil că urmează să fie discută şi, să sperăm noi, respinsă în Consiliul de Administraţie care este programat miercuri. Aceasta este principala solicitare, pentru că o astfel de decizie nu poate fi luată decât după nişte consultări cu sindicatul, potrivit legii. Aceste consultări încă nu au fost făcute", a spus acesta.

Pe de altă parte, Bocanaciu a precizat pentru Mediafax că angajaţii TVR solicită renunţarea "total, fără nicio excepţie" la contractele de colaborare, drepturi de autor, convenţii civile şi PFA-uri.

"Pentru că noi nu suntem ca alte instituţii media ca să apelăm la aceste contracte de muncă «mascate», cum le numesc eu, care sunt foarte des folosite în alte instituţii de presă", a mai precizat acesta.

În acest context, preşedintele SPUSTV a spus că TVR are "atâţia angajaţi de valoare", subliniind că nu înţelege de ce mai este nevoie de a păstra colaboratori.

"Eu cred că avem suficienţi de mulţi oameni şi capabili să facă emisiuni, şi să meargă pe teren şi să facă reportaje, iar, dacă tot discutăm despre instituţie în dificultate, întâi şi întâi, ca manager, mă gândesc eu, în momentul în care ai de luat nişte măsuri, primele măsuri pe care le iei este să opreşti hemoragia banilor în exterior şi de-abia după aceea te îndrepţi în interior, spre reducerea cheltuielilor", a spus Dragoş Bocanaciu.

El a precizat că invitaţia de a participa la greva japoneză este adresată tuturor angajaţilor din TVR, indiferent de sindicatul din care fac parte.

"A venit un moment destul de complicat în istoria TVR în care cred eu că oamenii trebuie să lupte (...), să reacţioneze, pentru că, până la urmă, discutăm despre locurile lor de muncă, discutăm despre salariul lor şi câştigurile lor salariale. Cred că trebuie să ne trezim un pic. Nu avem cum să nu reacţionăm", a completat acesta.

Totodată, Dragoş Bocanaciu a spus că nu a fost stabilit un "deadline" pentru această grevă, acesta precizând că vor fi discutate şi alte forme de protest, în funcţie de ceea ce permite legea. Întrebat despre ce forme de protest este vorba, Bocanaciu a spus că "ar putea ieşi chiar şi în stradă". "Să încercăm pichetarea Guvernului şi a Parlamentului, adică a instituţiilor care ar fi trebuit să aibă grijă ca TVR să nu ajungă în situaţia asta", a spus acesta.

Conducerea Societăţii Române de Televiziune (SRTv) vrea să reducă timpul de lucru al angajaţilor instituţiei de la 8 la 6 ore pe zi şi câştigurile salariale ale acestora cu 25%, au declarat, pentru Mediafx, pe 14 mai, surse din TVR.

Contactat atunci de Mediafax, Dragoş Bocanaciu a confirmat că există o astfel de idee în TVR, care, "din punct de vedere al calităţii, este foarte păguboasă".

"Eu am spus în discuţiile pe care le-am avut cu membrii Comitetului Director şi cu alţi oameni din Televiziunea Română că este o măsură care, din punct de vedere al calităţii, este foarte păguboasă, în sensul că reducerea câştigurilor salariale cu 25% îi va demotiva pe oameni rău de tot şi nu va avea decât un efect groaznic din punctul de vedere a ceea ce se vede pe post, un lucru pe care noi nu ni-l permitem", a spus Dragoş Bocanaciu.

Surse din TVR au declarat pentru MEDIAFAX că intenţia vizează în principiu toate zonele din Televiziunea Română şi ar urma să îi afecteze din acest an pe toţi angajaţii.

"Din punctul meu de vedere, nu se poate implementa nicăieri, pentru că unui om, dacă îi reduci programul de lucru la 6 ore, el automat se va demoraliza şi nu va mai lucra. Dacă se aplică o astfel de măsură, oamenii de valoare nu o să o accepte, s-ar putea să pierdem din ei", a spus, însă, Dragoş Bocanaciu.

Aceste aspecte au fost analizate şi în şedinţa Comitetului Director al TVR de pe 13 mai, la care a participat şi Stelian Tănase, directorul general interimar al Televiziunii Române.

Autor: Carmen Maria Andronache carmenpaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • decodorul decodorul
    Ce imaculat si neprihanit caracter, acest Bocanaciu! Si cand bateai palma peste prostime cu saftoiu, pentru a gira mascarada numita "restrucurare", luptai pentru dreptate, nu-i asa Boca?
  • Adi Adi
    Acest monument de incompetenta numit Bocanaciu vorbeste despre ,, drepturile de autor,, ca fiind contracte de munca mascate? Cat de ipocrit poate fi un individ ca sa spuna asta desi chiar el are astfel de contract ,,mascat,, ca sa poata comenta meciuri pe la Sport 1??? Ca el lucreaza mai mult pe acel contract la privat decat la TVR nu mai spune nimic?
  • livia pila livia pila
    Imensa sfidare a numitului TANASE STELIAN: Si-a scos la inaintare amicii de pahar si de altele spre a comenta duminica rezultatul alegerilor. L-a improprietarit cineva pe acest nemernic fara sira spinarii cu TVR-Ț Iar el si-a impartit proprietatea cu duduca MUNTEANU MIRUNA? GREVA JAPONEZA E UN FLEAC. TREBUIE ACTIUNE ADEVARATA PENTRU CA MASEAUA STRICATA NUMITA TANASE STELIAN SA FIE EXTRASA SI ARUNCATA LA PUBELA.

Trimite un comentariu

sus