Skip to main content

RCS&RDS şi SNR au depus oferte pentru cele cinci licenţe de televiziune digitală

 
Televizor
Televizor

Foto: The Guardian
Foto: The Guardian

Publicitate

RCS&RDS şi Societatea Naţională de Radiocomunicaţii (SNR) au depus oferte pentru cele cinci licenţe de televiziune digitală terestră, a anunţat autoritatea de reglementare în comunicaţii (ANCOM), care până la 15 mai va anunţa admiterea sau respingerea candidaţilor în etapele viitoare ale licitaţiei, scrie Mediafax.

"Până la data de 15 mai, comisia de licitaţie va analiza dosarele de candidatură, va decide şi va anunţa admiterea sau respingerea candidaţilor în etapele viitoare ale licitaţiei. Ofertele iniţiale ale companiilor calificate vor fi evaluate de către comisie până la data de 22 mai", se arată într-un comunicat al Autorităţii Naţionale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM).

Procedura de selecţie competitivă presupune ca fiecare ofertant să depună o ofertă iniţială prin care să indice numărul de licenţe (multiplexuri) pe care doreşte să le achiziţioneze.

În cazul în care cererea depăşeşte numărul de licenţe disponibile, vor fi organizate runde primare de licitaţie până când cererea nu mai depăşeşte oferta.

În cadrul licitaţiei sunt disponibile 5 licenţe, patru în UHF şi unul în VHF, în standard DVB-T2.

Prin intermediul primului multiplex în UHF (MUX 1) se vor transmite "free to air", în condiţii transparente, concurenţiale şi nediscriminatorii, posturile publice şi private de televiziune care se transmit în prezent în sistem analogic terestru, în conformitate cu prevederile Legii audiovizualului.

"De asemenea, potrivit Strategiei elaborate de către Ministerul pentru Societatea Informaţională, acest multiplex va trebui să asigure o acoperire în recepţie fixă de 90% din populaţie şi 80% din teritoriu până la 31 decembrie 2016, fiind singurul multiplex din cele 5 disponibile care are astfel de obligaţii de acoperire", se mai spune în comunicat.

Pentru celelate multiplexuri (MUX 2, MUX 3, MUX 4 şi MUX 5), operatorii vor avea obligaţia ca până la 1 mai 2017 să aibă în funcţiune cel puţin 36 de emiţătoare pentru fiecare dintre reţelele corespunzătoare acestor multiplexuri, instalate câte unul în fiecare zonă de alocare.

Preţul de pornire în licitaţie pentru fiecare licenţă este de 300.000 euro.

Toate licenţele vor fi acordate pe o perioadă de 10 ani, iar licenţele vor intra în vigoare începând cu 17 iunie 2015.

Autor: Carmen Maria Andronache carmenpaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • RCS nu trebuie sa primeasca nicio frecventa de digital terestru ca altfel va fi monopol. Sa ramana ca catv-ul lor si sa mai ofere si altii alternative !
  • Nu poate transmite RCS pe cel FTA ce vrea el,se transmit obligatoriu TVR-urile plus cine mai vrea sa intre (aici trebuie sa plateasca pentru a fi transmisi) in ordinea audientelor.Deci nu transmite RCS ce vrea.
    Poate sa apara o colaborare RCS-SNR: se transmite pe o frecventa FTA si pe celelalte criptat programele alese de RCS,receptoare RCS si codarea aleasa de ei.Emitatorii in locatiile SNR.Ar fi varianta cea mai practica si eficienta.
  • Intr-adevar MUX-urile digitale terestre trebuie sa ofere o alternativa la receptia prin cablu. Am putea avea totusi si surprize placute, adica RCS-RDS ar putea lua unul pentru a oferi Digi24, UTV, 1Music, Hit Music si Hora TV gratis si codat Digi.Sport 1&2 si canalele tematice.
  • Teoretic, asta ar trebui să însemne sfârșitul dictaturii cabliștilor. Practic, dacă RCS achiziționează o licență terestră națională, asta înseamnă că RCS își va extinde monopolul.

Trimite un comentariu

sus