Skip to main content

Romtelecom, despre introducerea în grilă a Digi 24, post al RCS: e „o încălcare a principiilor concurenței”

 

Romtelecom Business Forum

Publicitate

„Romtelecom crede cu tărie că introducerea canalului aparținând unui alt operator în propria grilă de canale TV constituie o încălcare a principiilor concurenței”, au declarat reprezentanții Romtelecom pentru Paginademedia.ro, pe subiectul introducerii Digi 24 în grila de programe a operatorului.

„Susținem această poziție întrucât spațiul media disponibil pentru un furnizor fără nici un cost în rețelele competitorilor săi poate conduce la obținerea în mod neetic a unui avantaj comercial rapid pentru deținătorul respectivului canal”, au mai declarat reprezentanții Romtelecom pentru paginademedia.ro.

Reamintim că, în ședința din 29 aprilie, Consiliul Național al Audiovizualului a decis să someze mai multe companii de cablu, printre care Romtelecom și UPC, pentru încălcarea articolului ce prevede principiul must carry. Mai exact, din grilele celor doi operatori de cablu lipsesc anumite posturi declarate libere la retransmisie, printre care și televiziunea de știri RCS&RDS, după cum paginademedia.ro a relatat AICI. Tot ieri a fost somat și RCS&RDS tot pentru nerespectarea principiului must carry, deoarece nu are în grila sa posturile Mynele TV, Alfa și Omega și Credo.

Declarația integrală a reprezentanților Romtelecom, în continuare:

„Așa cum am afirmat și anterior, Romtelecom crede cu tărie că introducerea canalului aparținând unui alt operator în propria grilă de canale TV constituie o încălcare a principiilor concurenței. Susținem această poziție întrucât spațiul media disponibil pentru un furnizor fără nici un cost în rețelele competitorilor săi poate conduce la obținerea în mod neetic a unui avantaj comercial rapid pentru deținătorul respectivului canal. Consideram ca o astfel de situație poate reprezenta o deviere de la principiile care au stat la baza reglementării must-carry în cadrul Directivelor Europene relevante.”

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro

Comentarii

 • Aceasta problema nu ar fi existat daca autoritatile nationale ar fi ales sa transpuna in legislatie principiile corecte din directiva serviciu universal (art. 31 alin. 1).
  "(1) Statele membre pot impune obligații rezonabile de difuzare ("must carry"), pentru transmiterea unor anumite canale sau servicii de radio și televiziune, întreprinderilor aflate în jurisdicția lor, care administrează rețele de comunicații electronice pentru difuzarea publică a emisiunilor de radio sau televiziune, în cazul în care un număr mare de utilizatori finali ai acestor rețele le folosesc ca mijloace principale de recepție a emisiunilor de radio sau televiziune. Obligațiile în cauză se impun numai în cazul în care sunt necesare pentru îndeplinirea obiectivelor clar stabilite de interes general și sunt proporționate și transparente. Aceste obligații sunt supuse unei revizuiri periodice."
  Dupa cum se poate vedea, acest articol nu are nimic de a face cu art. 82 din Legea audiovizualului.
 • Nu e nicio incalcare a niciunui principiu de concurenta. Must carry e prevazut de lege, cei de la RCS au tot dreptul sa faca uz de prevederile legale. Asta e tot.
  P.S. UPC cel mai varza la grila, nu au nimic deosebit fata de ceilalti cablisti.
 • Macar Romtelecomul nu taie din programe si face o grila de 51 de canale asa cum face UPC-ul. Nu mai zic de analogic unde UPC-ul taie la greu din canale.
 • Voi, cei de la Paginademedia, de ce nu ii intrebati pe cei de la Rtc cum se poate ca Dolcesport sa fie in alte retele? Si de ce in alte tari din UE e posibil acest lucru?
  Ar fi interesant un raspuns de la ei.
 • Romtelecom retransmite deja canalele UTV, HIT, Music 1 Channel din portofoliul RDS-RCS. La fel face si UPC care in plus retransmite si Mooz din portofoliul Dolce. Dar cand vine vorba sa inroduci in grila singurul post de stiri romanesc emis HD si fara o afiliere politica evidenta, incep sa se agite. In conditiile astea textul ”introducerea canalului aparținând unui alt operator în propria grilă de canale TV constituie o încălcare a principiilor concurenței” e ipocrizie curata.

Trimite un comentariu