Skip to main content

Scandalul interceptărilor ilegale efectuate de tabloidul News of the World: Andy Coulson, fost consilier al premierului Cameron, 18 luni de închisoare

 
News of the world
News of the world

Foto: The Sun
Foto: The Sun

Publicitate

Andy Coulson, fost consilier al premierului David Cameron şi fost redactor şef al tabloidului News of the World, a fost condamnat la 18 luni de închisoare în scandalul interceptărilor ilegale efectuate de săptămânalul "News of the World" din Marea Britanie, scrie HotNews.ro, care citează AFP.

Fostul redactor şef al tabloidului, Andy Coulson, 46 de ani, a demisionat la începutul lui 2011 din postul său de director de comunicare al lui David Cameron în urma acestui scandal.

Pus sub acuzare pentru interceptările practicate în perioada 2000 - 2006, a fost declarat vinovat la sfârşitul lunii iunie de cel puţin un cap de acuzare şi riscă acum o pedeapsă cu închisoarea.

Atunci, verdictul l-a constrans pe premierul David Cameron sa-si ceara scuze intr-o interventie televizata. "Sunt sincer dezolat ca l-am angajat. A fost o decizie gresita, marturisesc asta deschis", a declarat seful guvernului, cu o mina grava.

Principala co-acuzata, un alt fost redactor sef a NotW, exotica roscata Rebekah Brooks, nu si-a putut ascunde emotia la anuntarea verdictului care o declara nevinovata.

La fel ca si Coulson, aceasta femeie in varsta de 46 de ani cu o ascensiune fulgeratoare este considerata o apropiata a premierului.

Celelalte patru persoane acuzate au fost achitate. Printre ele, sotul lui Rebekah Brooks, Charlie, prietenul lui David Cameron si antrenor de cai de curse. Acesta era acuzat ca si-a ajutat sotia sa ascunda probe.

Inchis in graba in vara lui 2011, saptamanalul a interceptat telefoanele a sute de persoane, de la anonimi la celebritati precum printul William si Kate Middleton sau actorul Jude Law.

Scandalul interceptarilor ilegale a condus in Marea Britanie la o vasta dezbatere legata de practicile anumitor reporteri si cadre de conducere din presa din Marea Britanie, cea mai puternica din Europa, si a pus sub lumina relatiile uneori deranjante dintre mediul politic si politie.

In fata amplorii dezvaluirilor, guvernul britanic a decis sa reformeze sistemul de reglementare a presei si a creat un organism de reglementare, care insa nu a intrat inca in functiune.

Autor: Carmen Maria Andronache carmenpaginademedia.ro
viewscnt

Trimite un comentariu

sus