Skip to main content

Trei membri CNA le propun colegilor să o excludă pe şefa instituţiei de la şedinţe

 
CNA
CNA

CNA"Propunem membrilor CNA ca şedinţele Consiliului să fie conduse de acum încolo de către vicepreşedintele CNA, iar Laura Georgescu să nu mai participe la nicio şedinţă publică a Consiliului", se arată într-o scrisoare deschisă semnată de Narcisa Iorga, Florin Gabrea şi Valentin Jucan.

Publicitate

În aceeaşi scrisoare se mai spune că daca preşedintele CNA, Laura Georgescu, "insistă să ia parte la şedinţele în care CNA adoptă decizii de reglementare şi control, noi ne vom retrage".

Această scrisoare vine după înregistrările audio apărute în ultima perioadă. În primele înregistrări, şefa CNA le vorbeşte unor elevi pe un ton autoritar şi agresiv. În altele, Laura Georgescu face afirmaţii jignitoare la adresa lui Georgică Severin, şeful comisiei de cultură din Senat şi vorbeşte despre posibile sponsorizări cu laptopuri, către CNA. Ieri, Laura Georgescu a fost audiată la Comisia de cultură şi massmedia din Camera Deputaţilor.

Paginademedia.ro vă prezintă, în continuare, conţinutul integral al scrisorii semnate de cei trei membri CNA.

"Consiliul Naţional al Audiovizualului nu s-a mai întrunit în şedinţă publică din 19 iunie şi atunci după alte câteva şedinţe întrerupte brusc ori anulate din lipsă de cvorum. Considerăm că blocajul dat de lipsa artificială a cvorumului şi această manieră de a conduce o instituţie publică de importanţa CNA trebuie să înceteze.

Consiliul este reprezentat de o persoană decredibilizată, care aduce prejudicii majore instituţiei, în urma difuzării înregistrărilor, ce o fac, din punct de vedere moral, incompatibilă pe Laura Georgescu cu funcţia de preşedinte al CNA. Nu-şi dă demisia, nu poate fi demisă. Preferă să invoce lipsa cvorumului pe baza unor concedii intempestive, în chiar zilele obişnuite de şedinţe, considerând că astfel se aplanează scandalul în care ea este implicată. Instituţia trebuie să funcţioneze, întrucât sunt în aşteptare solicitări de prelungire/modificare de licenţe audiovizuale care ies din termen şi care pot provoca întreruperea emisiei unor posturi.

Invocăm următoarele declaraţii ale preşedinţilor celor două Comisii pentru cultură din Parlamentul României:

Senatorul Georgică Severin: ”Noi nu o putem demite. Există o lege care are la bază o directivă europeană, aşa că noi nu putem demite niciun membru CNA. Dacă aceste înregistrări sunt valabile, şi cred că sunt valabile, soluţia logică e ca persoana să-şi dea demisia. Dacă n-o face, colegii ei pot face în aşa fel încât să o izoleze, în aşa fel încât să nu mai conteze";

Deputatul Gigel Ştirbu: ”Fac apel către toţi cei care au un cuvânt de spus în domeniul mass-media — fie că sunt oameni politici, directori de instituţii media, jurnalişti, personalităţi culturale, lideri ai societăţii civile — să creeze o presiune mediatică considerabilă pentru ca Laura Georgescu să-şi dea demisia cât mai repede cu putinţă”

Regulamentul de Organizare şi Funcţionare al CNA prevede că ”Şedinţele Consiliului sunt conduse de preşedinte sau vicepreşedinte”. În conformitate cu această prevedere şi pentru funcţionarea instituţiei, propunem membrilor CNA ca şedinţele Consiliului să fie conduse de acum încolo de către vicepreşedintele CNA, iar Laura Georgescu să nu mai participe la nicio şedinţă publică a Consiliului.

Deciziile CNA se iau cu şase voturi în prezenţa a opt membri. Aşadar, CNA poate funcţiona în absenţa Laurei Georgescu din corpul membrilor membrilor care iau decizii. Dacă Laura Georgescu insistă să ia parte la şedinţele în care CNA adoptă decizii de reglementare şi control, noi ne vom retrage. Ne vom găsi în următoarea situaţie: ori Laura Georgescu se retrage din corpul decizional, ori semnatarii acestui comunicat ne vom retrage.

Considerăm imperios ca toţi membrii Consiliului să se poziţioneze public faţă de situaţia în care se găseşte CNA ca urmare a gravelor evenimente petrecute şi care o au în centrul atenţiei pe Laura Georgescu. Noi, membrii CNA semnatari, ne-am poziţionat. Lista rămâne deschisă."

Autor: Carmen Maria Andronache carmenpaginademedia.ro

viewscnt

Trimite un comentariu

sus