Skip to main content

SECŢIUNE SPECIALĂ. Sănătatea copiilor pe timpul verii. Insolaţia, conjunctivita şi afecţiunile cauzate de apa de piscină

 
Screen shot 2014-07-10 at 12.38.47 PM
Screen shot 2014-07-10 at 12.38.47 PM

sectiune medlife pdm6 fara buton

Publicitate

Screen shot 2014-07-10 at 12.38.47 PM

SECŢIUNE SPONSORIZATĂ. Vara este anotimpul în care cei mici petrec foarte mult timp jucându-se afară, în aer liber. Deşi în acest anotimp copiii se bucură de unele dintre cele mai plăcute activităţi, în sezonul călduros sunt semnalate numeroase afecţiuni datorate, printre altele, temperaturilor ridicate ori apei de la piscină.

Cum recunoaştem simptomele, cum prevenim şi tratăm cele mai frecvente afecţiuni ale celor mici pe timpul verii aflăm de la dr. Valentina – Claudia Popescu, medic primar medicină de familie, Spitalul de Pediatrie MedLife.

INSOLAŢIA

Apare din cauza faptului că temperatura corpului la bebeluşi sau copiii mici nu se reglează la fel de eficient ca în cazul adulţilor, rezultatul fiind supraîncălzirea rapidă. Dacă bebeluşul face insolaţie, acest lucru se va întâmpla foarte rapid.

În unele cazuri, insolaţia poate fi chiar fatală.

Simptome ale insolaţiei la bebeluşi şi copiii mici

În momentul în care supraîncălzirea se transformă în insolaţie, micuţul ar putea avea următoarele simptome:

• Febră de 39,4 grade Celsius sau mai mult, dar fără transpiraţie
• Piele fierbinte, roşie şi uscată
• Puls accelerat
• Nelinişte
• Confuzie
• Ameţeală
• Durere de cap, ce îl poate face mai uşor iritabil
• Vomă
• Respiraţie rapidă şi superficială
• Letargie, moleşeală
• Inconştienţă

Ce facem când copilul a făcut insolaţie

- În primul rând, va trebui scăzută rapid temperatura. Rapiditatea cu care acţionaţi este foarte importantă.

- Dezbrăcaţi copilul complet şi duceţi-l într-o încăpere răcoroasă sau la umbră.

- Tamponaţi-i corpul cu un prosop înmuiat în apă rece şi hidrataţi-l cu cantităţi mici de apă sau de lapte. Dacă starea copilului se agravează, sunaţi imediat la 112 sau mergeţi urgent la pediatru.

Prevenirea insolaţiei

Pentru a preveni insolaţia, îmbrăcaţi bebeluşul în haine subţiri şi largi. Ţineţi-l la umbră atunci când ieşiţi din casă şi verificaţi dacă îi este cald în maşină. Daţi-i mai mult lapte în zilele foarte călduroase (cu 50% mai mult decât de obicei) şi staţi în casă cât mai mult, în special între orele 10:00 şi 16:00.

Pe cât e de plăcut afară când este soare, pe atât de periculos este pentru piele, în special pentru pielea sensibilă a copilului.

Expunerea neprotejată la soare este prima cauză a cancerului de piele. De aceea, în sezonul cald este important să protejaţi pielea copilului cu o cremă de protecţie solară, ori de câte ori ieşiţi la plimbare.

Razele ultraviolete pătrund şi prin haine şi este suficientă o expunere minimă pentru ca micuţul să sufere arsuri solare.

Nu uitaţi să alegeţi o cremă cu factor de protecţie cât mai mare pentru pielea copilului (30 sau 50) şi să respectaţi toate regulile de expunere solară la bebeluşi (îmbrăcăminte, orar, hidratare).

Screen shot 2014-07-10 at 12.44.31 PM

CONJUNCTIVITA

Este o inflamaţie a conjunctivei, care apare mai frecvent la sugar şi la copilul mic, în comparaţie cu adultul.

Conjunctivita este o boală infecţioasă produsă de virusuri sau de bacterii care sunt transmise copilului mic de către alte persoane prin contact direct (mâini), obiecte (prosoape), tuse, strănut.

Este destul de dificil de identificat cine şi când a transmis boala, pentru că adulţii şi copiii mai mari, de obicei, sunt doar purtători sănătoşi ai acestor germeni, fără a avea vreun simptom.

Cum recunoaştem conjunctivita

Conjunctivita se manifestă prin secreţii oculare anormale, albe, gălbui sau verzi, uneori umflarea sau înroşirea pleoapelor, senzaţie de mâncărime oculară (prurit), sensibilitate uşoară la lumină (fotofobie), senzaţie de corp străin intraocular.

Tratamentul conjunctivitei

Această afecţiune trebuie tratată, obligatoriu, la medic. Tratamentele diferă mult, în funcţie de tipul de conjunctivită la copil, iar unele dintre tratamentele pe bază de picături sunt contraindicate vârstelor mici.

Reguli de respectat

1. Păstraţi cu stricteţe igiena mâinilor atunci când interacţionaţi cu copilul, în special când îi administraţi tratamentul. Conjunctivita virală şi bacteriană este o boală contagioasă, germenele responsabil se poate transmite de pe mâinile adulţilor.

2. Picăturile sau unguentul ocular necesită administrare în ambii ochi, chiar dacă doar unul este afectat.

3. Secreţiile oculare vor fi curăţate cu ser fiziologic. Înainte de administrarea tratamentului, ochii trebuie curăţaţi, obligatoriu, cu ser fiziologic. Nu ştergeţi ambii ochi cu acelaşi tampon, pentru a nu transfera infecţia de la un ochi la altul!

4. Sub tratament, conjunctivita trebuie să dea semne de ameliorare încă din primele două zile de când aţi început aplicarea de picături sau de unguent. Dacă nu se observă vreo ameliorare în 48 de ore, mergeţi la medic. Uneori sunt implicaţi germeni mai rari, care necesită investigaţii suplimentare.

5. Tratamentul durează 7 zile, chiar dacă simptomele pot dispărea din prima zi de terapie.

6. În cazul în care conjunctivita recidivează, este obligatoriu să faceţi o cultură din secreţia oculară înainte de a reîncepe administrarea de picături.

7. În cazul conjunctivitei virale, copilul este contagios atât timp cât durează simptomele, aşadar este necesară izolarea la domiciliu.

Screen shot 2014-07-10 at 12.46.25 PM

Afecţiuni determinate de apa de piscină

Specialiştii în sănătate publică din cadrul Ministerului Sănătăţii ne atenţionează că apa din piscină şi ştranduri poate fi o sursă de microorganisme infecţioase (bacterii, virusuri, paraziţi şi ciuperci) care, pătrunzând în organism, pot genera o serie de infecţii localizate cel mai frecvent la nivelul pielii, ochilor, urechilor şi tubului digestiv.

Chiar şi în piscinele atent îngrijite există pericolul contractării de infecţii, deoarece unii germeni sunt rezistenţi la acţiunea de dezinfectare şi clorinare a apei.

Cele mai frecvente afecţiuni determinate de baia în piscină sunt:

1. Afecţiuni dermatologice

• Pitiriazisul este o micoză a pielii produsă de o ciupercă caracterizată prin apariţia unor pete mici de culoare cafeniu închis, localizate cu predilecţie la nivelul toracelui. Transmiterea bolii se face prin apa de piscină, dar şi prin utilizarea unui şezlong fără folosirea prosopului personal.

• Scabia şi pediculoza pot fi contractate prin folosirea prosoapelor contaminate care nu au fost spălate corespunzător.

• Furunculul este produs de stafilococii din apa de piscină.

2. Afecţiuni oculare şi otice

• Conjunctivita de piscină este produsă adesea de virusuri (adenovirusuri sau enterovirusuri) care, pe lângă manifestările oculare (roşeaţă, edeme palpebrale, dureri oculare urmate de hemoragii subconjunctivale), poate fi însoţită şi de alte manifestări, febră, faringită sau manifestări neurologice (radiculomielită, paralizii de neuron motor periferic), care apar la scurt timp după infecţia conjunctivală.

• Otita de piscină se manifestă prin durere, senzaţie de ureche înfundată şi mâncărime în conductul auditiv extern şi este provocată de o ciurpercă microscopică prezentă în apa piscinelor.

3. Boli digestive manifestate adesea prin enterocolite cu diaree, care apar mai frecvent la copii după ingestia de apă contaminată în care există diverşi germeni (chişti de giardia, lamblia, enterovirusuri sau bacterii).

4. Totodată, există riscul apariţiei unor reacţii alergice la dezinfectanţii din apă (agenţi de clorinare a apei), manifestate la nivelul pielii (dermatite de contact).

NU UITAŢI!

• Persoanele cu afecţiuni digestive, cutanate sau oculare vor amâna baia în piscină până după vindecarea lor

• La cel mai mic semn sau simptom de boală, solicitaţi sfatul unui medic

• Frecventaţi locurile special amenajate şi autorizate, respectaţi regulile de igienă personală şi evitaţi înghiţirea apei de piscină

• Nu lăsaţi copilul să facă baie în locuri neautorizate şi nu intraţi în apă dacă este murdară, aglomerată sau dacă are un puternic miros de clor

• Duşul este obligatoriu înainte şi după baie

• Pentru evitarea afecţiunilor oftalmologice, spălaţi repetat faţa cu apă rece

• Nu înghiţiţi apă din bazin (apar dizenterii bacilare, infecţii cu E.Coli, giardioză, hepatita A)

• Nu lăsaţi copilul desculţ pe marginea piscinei, în zona duşurilor, ci folosiţi papucii personali

• Folosiţi casca, dacă copilul are o sensibilitate la nivelul urechilor

• Acoperiţi şezlongul cu un prosop curat

Dr. Valentina – Claudia Popescu, medic primar medicină de familie, Spitalul de Pediatrie MedLife

sectiune medlife pdm6

Autor: Petrişor Obae petrisor.obaepaginademedia.ro
viewscnt

Trimite un comentariu

sus