Skip to main content

MONITORIZARE. Ce nereguli a identificat ActiveWarch la pogramele televiziunilor, în campania electorală

 
Biroul presedintelui
Biroul presedintelui

Biroul presedinteluiOrganizaţia ActiveWatch a realizat o monitorizare cu posibile încălcări ale Deciziei CNA privind modul de desfăşurare a campaniei electorale de către Antena 3, TVR1 şi România TV, precum şi de către forul audiovizualului.

Publicitate

Printre principalele nereguli observate de ActiveWatch se numără nerespectarea regimului a emisiunilor de "promovare electorală", printr-un marcaj corespunzător, precum şi acuzaţii cu incidenţă penală sau morală la adresa altor candidaţi.

Paginademedia.ro vă prezintă, în continuare, comunicatul de presă adresat Consiliului Naţional al Audiovizualului.

"ActiveWatch în calitatea sa de organizaţie care apără dreptul la libertatea de exprimare şi informare corectă, desfăşoară în această perioadă activităţi de monitorizare pentru a identifica şi semnala eventuale iregularităţi în procesul de desfăşurare a campaniei electorale, în spaţiul audio-vizual, pentru alegerea preşedintelui României.

Vă semnalăm principalele nereguli identificate în săptămâna 3 – 9 octombrie, din monitorizarea posturilor Antena 3, B 1 TV, Digi 24, Realitatea TV, România TV şi TVR 1, în intervalele orare 21:00 – 00:00.

I. Încălcări succesive ale art 5(1) litera a – postul Antena 3

Articol încălcat:
ART. 5 - (1) În timpul campaniei electorale, programele politice ale candidaţilor, opiniile şi mesajele cu conţinut electoral pot fi prezentate numai în următoarele tipuri de emisiuni:

a) de promovare electorală - în care candidaţii îşi prezintă şi promovează programele politice, activităţile de campanie electorală ori propria candidatură; acestea vor fi identificate ca atare, în cazul posturilor de radio, şi, respectiv, semnalate prin marcajul „promovare electorală”, afişat în mod vizibil pe toată durata difuzării, în cazul posturilor de televiziune;

Vă aducem la cunoştinţă că în zilele de 5, 6, 7 şi 9 octombrie postul Antena 3 a încălcat prevederile art. 5, alin (1) lit. a, în sensul invitării unor candidaţi la funcţia prezidenţială, fără a marca corespunzător emisiunile cu eticheta „promovare electorală”.

Vă prezentăm mai jos lista emisiunilor în care am identificat abaterile sesizate.

  • 5 octombrie, Sinteza Zilei (ora 21:30), moderator Mihai Gâdea. Invitat: Călin Popescu Tăriceanu (candidat PLR)
  • 6 octombrie, Sinteza Zilei (ora 21:30), moderator Mihai Gâdea. Invitat: Victor Ponta (candidat PSD)
  • 7 octombrie, Sinteza Zilei (ora 21:30), moderator Mihai Gâdea. Invitat: Dan Diaconescu (candidat PPDD)
  • 9 octombrie, Sinteza Zilei (ora 21:30), moderator Mihai Gâdea. Invitat: Teodor Meleşcanu (candidat independent)

Din analiza formatului emisiunii, conceptul „biroul Preşedintelui”, dar şi a conţinutului interviurilor realizate în studioul Antena 3, rezultă, fără tăgadă, că tronsoanele alocate de realizatorii Antena 3 au fost dedicate promovării mesajelor-cheie şi platformelor candidaţilor invitaţi.

Prin urmare, se impune respectarea prevederilor legate de semnalarea distinctă şi vizibilă pe toată durata emisiunilor a clasificării „promovare electorală”.
Apreciem că, pe durata campaniei electorale, radiodifuzorii au datoria de a prezenta într-o manieră clară şi inteligibilă atât calitatea invitaţilor din emisiuni, cât şi clasificarea formatelor dedicate prezentării campaniei pentru alegerile prezidenţiale din noiembrie 2014.

II. Încălcări ale art. 3 (2) literele c şi d – posturile Antena 3, România TV şi TVR 1

Articol încălcat
ART. 3 - (2) Radiodifuzorii au obligaţia să se asigure că în cadrul emisiunilor de promovare electorală, precum şi în conţinutul spoturilor şi al celorlalte materiale audiovizuale puse la dispoziţia acestora de către candidaţi sunt respectate următoarele condiţii:
c) să nu conţină afirmaţii sau imagini care pot aduce atingere demnităţii umane, onoarei, vieţii particulare a persoanei, dreptului la propria imagine ori care sunt contrare bunelor moravuri;
d) să nu conţină acuzaţii cu incidenţă penală sau morală la adresa altor candidaţi, fără a fi însoţite de dovezi pertinente prezentate în mod explicit.

Vă semnalăm că, în perioada 3 – 9 octombrie, am identificat mai multe situaţii în care moderatorii nu au solicitat „dovezi pertinente prezentate în mod explicit” atunci când unii candidaţi au emis afirmaţii şi acuzaţii cu incidenţă penală sau morală la adresa altor candidaţi. Considerăm că situaţiile identificate exced retorica specifică unei confruntări electorale, iar prin nesacţionare, pot fi prejudiciate nu doar persoanele vizate, ci şi calitatea campaniei electorale şi dreptul publicului la o corectă şi onestă informare.

Vă prezentăm mai jos lista emisiunilor şi momentelor în care am identificat abaterile sesizate:

7 octombrie, postul Antena 3, emisiunea Sinteza Zilei, moderator: Mihai Gâdea, invitat Dan Diaconescu.

  • Ora 22.07: „Ei (românii) văd cât de mulţi bani se fură în ţara asta, în cazul Elena Udrea, în cazul Bercea vs. Băsescu… mormane!” – candidat vizat: Elena Udrea
  • Ora 22.23: Moderator: „Cum îl apreciaţi pe Iohannis?”
    Dan Diaconescu: „Ca pe un baby broker, ca pe un vânzător de copii. Soţia domnului Iohannis, viitoarea primă doamnă, Doamne fereşte, care vorbeşte insistent cu multe doamne din zona Sibiu şi le convinge pe acestea, conform documentelor, să îşi dea copiii spre adopţie, fiindca şi ea şi-l dă... Au început unul şi altul să îmi spună: dar vezi că a vândut copii, nu ştiu ce a facut cu casele, nu ştiu ce a făcut cu meditaţiile, cu banii...” – candidat vizat: Klaus Iohannis
  • Ora 22.28: Dan Diaconescu: „Eu nu cred că domnul Iohannis va reuşi să pronunţe această sintagmă (“propăşirea”), chiar dacă va folosi un prompter. Dacă domnul Iohannis iese preşedinte, Doamne fereşte, aveţi şi lemn aici, să bat în lemn… Când dânsul va ajunge să depună jurământul, începe să-l depună şi eu cred că i se termină mandatul până îl încheie. Are o problemă cu vorbirea......Doamne fereşte, ajungem în război. Domnul, ca şef al oştirii române, comandantul suprem al armatei, până dă un ordin să iasă lumea, rezerviştii la luptă, se termină războiul şi ne bat adversarii. Eu cred că el nu are ce să spună sau nu ştie ce să spună. Eu înţeleg că sunt foarte mulţi oameni pe planetă care vorbesc mai rar, mai cumpătat, dar repet, pe domnul Iohannis nu putem să-l bănuim de aşa ceva.” Moderator: „Nu putem să vorbim despre inteligenţă?” Dan Diaconescu: „Dânsul a dat semne repetate, poate, de nepricepere.....”
  • 7 octombrie, postul România TV, emisiunea „România alege preşedintele”, moderator: Andreea Creţulescu, invitat: Călin Popescu Tăriceanu
  • Ora 21:24 (despre dosarul Microsoft) Călin Popescu Tăriceanu: „Spuneţi-mi şi mie (n.n. către moderator şi celălalt invitat) ce rol avea domnul Cocoş? Părerea mea este următoare şi mi se pare că presa pare să fie absolut (…) opacă la această chestiune. Da, domnul Cocoş era intermediar, OK, şi pentru cine era intermediar? Îi dădea cumva lui bunica?” Moderator: „Poate doameni Udrea sau domnului Băsescu” Călin Popescu Tăriceanu: „Normal că doamnei Udrea! Că era lângă el, erau două persoane-cheie care aveau interesul să beneficieze. Doamna Udrea, ca să-şi mai cumpere o geantă, două, cinci, şapte…nu ştiu ce să-şi mai cumpere…Şi domnul Băsescu, patronul politic, spiritual (…) al doamnei Udrea, care avea nevoie de bani pentru campania electorală.” – candidat vizat: Elena Udrea

III. Încălcări ale temeiului şi spiritului Deciziei 528/11.09.2014 de către Consiliul Naţional al Audiovizualului

Considerăm că este imperios necesar ca membrii Consiliului să se gândească la interesul public al monitorizării campaniei electorale, în special în actualul context politic şi mediatic. Vă rugăm să nu uitaţi că mandatul v-a fost acordat de cetăţenii României, aceiaşi care contribuie individual, prin taxele la bugetul de stat, la remunerarea membrilor şi angajaţilor Consiliului Naţional al Audiovizualului. Blocajul în care se află Consiliul în perioada de campanie electorală este inacceptabil şi iresponsabil.

Solicităm toturor membrilor Consiliului Naţional al Audiovizualului să coopereze pentru buna desfăşurare a activităţilor de monitorizare a campaniei electorale şi să îşi asume responsabilităţile instituţionale şi publice.

Invităm Consiliul Naţional al Audiovizualului să analizeze aspectele sesizate şi, în situaţia încadrării acestora ca fiind temeinice, să aplice sancţiunile prevăzute de lege.

Ne vom permite să revenim cu sesizări, pentru a sprijini activitatea Consiliului şi pentru a contribui la o mai corectă campanie electorală în audiovizual.

Departamentul Monitorizare şi Cercetare
Departamentul FreeEx
ActiveWatch"

Autor: Carmen Maria Andronache carmenpaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • Mm Mm
    Asta e organizatia "Active watch Udrea"?
  • Alex Alex
    Hai maa... Active Warchiu lu peste prajit. Daca romanii sunt atat de dobitoci si nu realizeaza ca un candidat aflat in campanie electorala se duce la televiziuni pentru a-si face campanie poti sa pui tu pe ecran cate semne vrei.
    Parca si vad ghertoiul ca se uita la tv si zice "Ba, ce bine le-a zis X-ulescu." Dupa care vede avertizarea de campanie electorala, se invineteste la fata si zice : " ..tui mortzi masii, asta era in campanie electorala si eu am pus botul" :)

Trimite un comentariu

sus