Skip to main content

Consiliul Concurenţei anchetează preluarea Zenith Media de către Publicis: achiziţia nu a fost notificată

 
publicis
publicis

publicis

Publicitate

Consiliul Concurenţei anchetează preluarea companiei Zenith Media de către grupul Publicis. Instituţia menţionează într-un comunicat că Publicis a cumpărat 80% din Zenith Media, dar nu a notificat Consiliul Concurenţei.

Consiliul Concurenţei:

"Orice operaţiune de concentrare economică (fuziuni, achiziţii) trebuie notificată autorităţii de concurenţă înainte de a fi pusă în aplicare, dacă cifra de afaceri cumulată companiilor implicate depăşeşte echivalentul în lei a 10.000.000 euro şi când cel puţin două dintre companii au realizat pe teritoriul României, fiecare în parte, o cifră de afaceri mai mare decât echivalentul în lei a 4.000.000 euro."

Comunicatul menţionează că "În cadrul investigaţiei declanşate din oficiu, Consiliul Concurenţei a efectuat o inspecţie inopinată la sediul social şi la punctul de lucru al SC Zenith Media Communications SRL. Documentele ridicate în cadrul acestei inspecţii se află în analiza autorităţii române de concurenţă, în cadrul procedurilor specifice investigaţiei."

Comunicatul integral al Consiliului Concurenţei:

Consiliul Concurenţei a declanşat o investigaţie privin posibila încălcare a legii concurenţei de Publicis Groupe Holdings B.V.

Consiliul Concurenţei a declanşat o investigaţie privind posibila încălcare a regulilor de concurenţă de compania Publicis Groupe Holdings B.V. prin punerea în aplicare a concentrării economice realizate prin preluarea SC Zenith Media Communications SRL.

Orice operaţiune de concentrare economică (fuziuni, achiziţii) trebuie notificată autorităţii de concurenţă înainte de a fi pusă în aplicare, dacă cifra de afaceri cumulată companiilor implicate depăşeşte echivalentul în lei a 10.000.000 euro şi când cel puţin două dintre companii au realizat pe teritoriul României, fiecare în parte, o cifră de afaceri mai mare decât echivalentul în lei a 4.000.000 euro.

În anul 2013, Publicis Groupe Holdings B.V. a achiziţionat 80% din capitalul social al Zenith Media Communications SRL. Deşi există indicii că sunt indeplinite criteriile de prag, operaţiunea nu a fost notificată autorităţii de concurenţă în termenul legal.
Potrivit legislaţiei în vigoare, este interzisă punerea în aplicare a unei concentrări economice înainte de a fi notificată şi de a obţine autorizarea Consiliului Concurenţei.

Adică, cumparatorul nu poate lua decizii privind compania achiziţionată, cum ar fi exercitarea dreptului de vot pentru a influenţa activitatea companiei, încheierea unor contracte, vinderea activelor, restructurarea companiei etc, înainte ca autoritatea de concurenţă sa analizeze operaţiunea din punct de vedere al legislaţiei în domeniu.

În cadrul investigaţiei declanşate din oficiu, Consiliul Concurenţei a efectuat o inspecţie inopinată la sediul social şi la punctul de lucru al SC Zenith Media Communications SRL. Documentele ridicate în cadrul acestei inspecţii se află în analiza autorităţii române de concurenţă, în cadrul procedurilor specifice investigaţiei.

Publicis Groupe Holdings B.V. desfăşoară pe teritoriul României activităţi pe piaţa serviciilor de publicitate împărţită în: piaţa serviciilor de comunicare de marketing şi piaţa comercializării de servicii de comunicare prin media. Zenith Media Communications SRL activează pe piaţa comercializării de servicii de comunicare prin media.

Autor: Petrişor Obae petrisor.obaepaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • reporter reporter
    Consiliul Concurenței - o nucă prea tare pentru suficienții publicitari români...
  • Eticul american Eticul american
    Sa sune Florescu repede la ambasada americana si la toate forurile europene pentru acest abuz.

Trimite un comentariu

sus