Skip to main content

TVR solicită un buget de peste 41 de milioane de euro în 2015, iar Radioul Public cere aproape 44 milioane de euro

 
tvr
tvr

tvr

Publicitate

TVR şi postul public de radio cer mai puţini bani de la bugetul de stat pentru a-şi desfăşura activitatea în 2015. Televiziunea Română solicită o sumă de peste 41 de milioane de euro (180.835.000 de lei) de la bugetul de stat pentru a-şi desfăşura activitatea în 2015, în timp ce Radioul Public cere de la bugetul de stat aproape 44 de milioane de euro (192.948.000 de lei), ambele sume fiind mai mici decât cele primite de cele două societăţi anul acesta, scrie Mediafax.

Televiziunea Română vrea în 2015 mai puţini bani de la bugetul de stat

Potrivit proiectului de buget al Societăţii Române de Televiziune (SRTv) pe 2015, SRTv solicită de la bugetul de stat o sumă  cu 5,49% mai mică faţă de anul acesta, când instituţia a beneficiat de la bugetul de stat de o sumă de circa 43 de milioane de euro (191.349.000 de lei).

Suma solicitată de SRTv de la buget de stat reprezintă 34,30% din totalul finanţării TVR, restul de 65,70% provenind din venituri proprii.

În general, banii primiţi de Televiziunea Română de la bugetul de stat sunt pentru funcţionarea TVRi (217.000 de euro, adică 957.000 de lei) şi pentru Societatea Naţională de Radiocomunicaţii, care asigură emisia canalelelor TVR (37 de milioane de euro, adică 163.200.000 de lei). De asemenea, TVR trebuie să plătească o sumă de peste trei milioane de euro (14.050.000 de lei) pentru închirierea satelitului pe care sunt emise televiziunile din portofoliul SRTv şi circa 83 de mii de euro (364.000 de lei) pentru închirierea transmisiei Video Over IP.

Totodată, la capitolul "Maşini, echipamente şi mijloace de transport", TVR solicită o sumă de 2.264.000 de lei.

SRTv cuprinde în prezent televiziunile TVR 1,TVR 2,TVR 3, TVR Internaţional, TVR News şi TVR HD, dar şi cinci studiouri teritoriale: TVR Cluj, TVR Iaşi, TVR Timişoara, TVR Craiova, TVR Târgu-Mureş, portalul www.tvr.ro şi platforma www.tvrplus.ro.

PRIORITĂŢI. În 2015, între priorităţile TVR, se numără dezvoltarea şi consolidarea pe orizontală. De asemenea, TVR 1, TVR 2 şi TVR International au ca obiective prioritare îmbunătăţirea programelor şi creşterea audienţei, inclusiv prin atragerea de noi segmente de public, concomitent cu îndeplinirea misiunii lor publice.

De asemenea, proiectul face referire la faptul că TVR şi Societatea Naţională de Radiocomunicaţii derulează un program pilot pentru trecerea, până în iunie 2015, de la emisia terestră analogică la emisia terestră digitală.

Radioul public a solicitat mai puţini bani de la bugetul de stat

RADIOUL PUBLIC. Pe de altă parte, Societatea Română de Radiodifuziune (SRR) a solicitat de la bugetul de stat, pentru a-şi desfăşura activitatea în 2015, o sumă în scădere cu 7,07% faţă de 2014, când Radioul Public a beneficiat de o sumă de peste 47 milioane de euro (207.633.000 de lei) de la bugetul de stat.

Din suma totală, 38.000 de euro (167.500.000 de lei) reprezintă plata către Societatea Naţională de Radiocomunicaţii, care asigură emisia canalelelor Radioului Public, 1,9 milioane de euro (8.248.000 de lei) este suma necesară pentru funcţionarea Direcţiei Radio România Internaţional, 3,6 milioane de euro (16.000.000 de lei) - pentru funcţionarea Direcţiei Formaţii Muzicale, iar 1.200.000 de lei - pentru funcţionarea Radio Chişinău.

Suma solicitată de Radioul Public de la buget de stat reprezintă 47,24% din totalul finanţării TVR, restul de 52,76% provenind din venituri proprii.

POSTURI DE RADIO. Societatea Română de Radiodifuziune deţine în prezent posturile Radio România Actualităţi, Radio România Internaţional, Radio România Cultural, Radio România Muzical, Antena Satelor, Radio3Net, Radio Bucureşti, peste 10 staţii regionale şi locale şi Radio Chişinău. Acestora li se adaugă postul online pentru copii Radio Junior şi agenţia de presă Rador.

Veniturile proprii ale Societăţii Române de Radiodifuziune şi Societăţii Române de Televiziune provin, după caz, din: sume încasate din realizarea obiectului de activitate; taxe pentru serviciul public de radiodifuziune, respectiv pentru serviciul public de televiziune; penalităţi de întârziere pentru neachitarea la termen a taxelor datorate; sume încasate din publicitate; sume încasate din amenzi şi despăgubiri civile; donaţii şi sponsorizări etc.

Autor: Carmen Maria Andronache carmenpaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

 • Gogaie Gogaie
  TVR abonament va avea tot dreptul sa ceara bani de la bugetul de stat doar atunci cand va transmite Liga 1 ; UEFA Champions League + Europa League (optiunea 1 si meciurile echipelor romanesti) ; integral Capionatul Mondial de handbal si Campionatul european de handbal (feminin si masculin) cel putin. Pana atunci, sa ne mai lase cu expresia "in exclusivitate la TVR", pe banii nostri. Ei sunt obligati sa dea ce e mai bun, ca de aia e televiziune publica.
 • Horea Horea
  @Anonim

  "... sa se inchida odata porcariile alea de posturi TVR ..."
  Bine spui. Ne sunt suficiente "porcariile" numite ... Antene!
 • pArA pArA
  niste bani aruncati pe apa sambetei ... ca oricum nu le urmareste nimeni progamele ...
 • adrino adrino
  bani pentru puturosi.
 • geo geo
  Radioul Public toaca banii pe fel de fel de activitati care nu au nicio legatura cu audiovizualul...are orchestre, coruri de tot felul care prind deplasari mai scurte sau mai lungi până în țări exotice asiatice, unde merge și Președintele Director General...pe nanii noștrii, firește...
 • Anonim Anonim
  o sa le dam peste 41 de milioane de pumnii in cap TVReului la buget , sa se inchida odata porcariile alea de posturi TVR ca ne ajunge de smecheriile lor etc .

Trimite un comentariu

sus