Skip to main content

Licitația pentru 61 de licențe de televiziune digitală: Toate cele cinci companii care au depus oferte s-au calificat. Printre ele, o firmă controlată de Sebastian Ghiță

 
Licitația pentru 61 de licențe de televiziune digitală: Toate cele cinci companii care au depus oferte s-au calificat. Printre ele, o firmă controlată de Sebastian Ghiță
TV_digital_foto - http://www.africatelecomit

Foto: africatelecomit.com/
Foto: africatelecomit.com/

Publicitate

Toate cele cinci companii care au depus oferte pentru cele 61 de licente de televiziune digitala terestra - 2K Telecom (n.a controlata de familia deputatului Sebastian Ghita), Radio M Plus, Regal, Cargo Sped și Digital Video Broadcast - s-au calificat in etapa urmatoare a licitatiei, a anuntat marti Autoritatea de reglementare in comunicatii (ANCOM).

Până la sfârșitul acestei luni comisia de licitaţie va anunţa ofertele câștigătoare în urma acestei prime etape și dacă este necesar să fie organizate runde de licitație. In baza acestor licente, acordate pentru o perioadă de 10 ani, se vor putea furniza servicii comerciale de transmisie a programelor de televiziune după data de 17 iunie 2015.

În această procedură de selecție competitivă sunt disponibile 2 multiplexuri naționale, 40 regionale și 19 locale.

Multiplexul digital reprezinta un grup de programe de radiodifuziune si televiziune, servicii multimedia suplimentare si alte date asociate de identificare transmise de la statiile de emisie catre utilizatorii finali pe cale radio terestra, utilizand modulatie digitala in limitele unui canal de televiziune standard/bloc de frecventa.

Prin intermediul fiecărui multiplex național se vor putea furniza servicii de televiziune digitală terestră la nivelul întregii țări, în timp ce multiplexurile regionale și locale vor acoperi fiecare câte o anumită zonă de alocare ce poate fi echivalentă cu un județ, respectiv o localitate.

Alocarea acestor licente vizeaza asigurarea tranzitiei spre televiziunea digitala terestra, noua platforma TV care va inlocui emisia TV analogica pe cale radio terestra, care va inceta in 17 iunie 2015, conform obligatiilor internationale.

După ce se stabilesc câștigătorii și prețurile pentru fiecare multiplex solicitat, licitația va continua cu o rundă de alocare în care multiplexurile vor fi repartizate ofertanţilor câştigători pe baza sumelor suplimentare pe care aceştia vor fi dispuși să le plătească pentru a obţine o anumită alocare a frecvenţelor.Toate aceste multiplexuri se acordă pentru o perioadă de 10 ani, iar câștigătorii vor putea să furnizeze servicii comerciale de transmisie a programelor de televiziune după data de 17 iunie 2015.

Până la data de 1 mai 2017, câștigătorii celor două multiplexuri naționale trebuie să pună în funcțiune un număr de cel puțin 36 de emițătoare, în timp ce câștigătorii multiplexurilor regionale sau locale trebuie să pună în funcțiune cel puțin un emițător în fiecare zonă de alocare.

Taxa minimă de licenţă, care reprezintă preţul de pornire în cadrul licitației pentru fiecare din cele două multiplexuri naționale, este de 300.000 euro, iar pentru multiplexurile regionale și locale aceasta variază între 12.000 euro pentru un multiplex regional pentru București și 1.000 euro pentru un multiplex alocat la nivelul unei localităţi care nu este reşedinţă de judeţ.

Autor: Adrian Vasilache petrisor.obaeyahoo.com

Comentarii

  • Aveti informatii in acest sens sau e doar o parere? Daca ati mai fost pe la tara ati vazut ca 90 la suta din locuinte au o antena de Digi, Focussat, Dolce sau chiar Orange TV. Cred ca cei care mai sunt pe terestru analogic nu trec de cinci procente.
  • oamenii obisnuiti nu sunt familiarizati cu "televizor compatibil DVB-T2.". pe romaneste ce inseamna? :)
    se trece la digital si multe TV romanesti inca emit analog
  • Da, se face oprirea semnalelor analogice terestre si se trece pe digital. Receptorii terestri vor avea nevoie de un set-top-box sau un televizor compatibil DVB-T2.
  • Din articol inteleg ca din 17 iunie 2015 pana la 1 mai 2017 (aproape 2 ani) nu vom mai putea viziona nici un fel de post pe cale radio terestra. Asta inseamna ca vor fi afectati foarte multi oameni deoarece sunt destui in zona rurala care nu sunt abonati la vreun operator (cablu ori satelit).

Trimite un comentariu