Skip to main content

CNA spune "punct şi de la capăt". Consiliul încearcă îndreptarea greşelilor trecutului

 
reprezentantii posturilor din Romania, la CNA
reprezentantii posturilor din Romania, la CNA

reprezentantii posturilor din Romania, la CNA
Foto: Paginademedia.ro

Publicitate

Consiliul Naţional al Audiovizualului spune că s-a ajuns într-un moment "zero". Forul i-a invitat astăzi pe reprezentanţii televiziunilor la o discuţie informală despre audiovizualul din România. La întâlnire, alături de o parte dintre membri CNA au participat peste 30 de persoane care reprezintă atât posturile de televiziune, cât şi cele de radio.

Iniţiativa acestei întâlniri i-a aparţinut lui Gabriel Tufeanu, unul dintre noii membri CNA. Subiectul de la care s-a pornit a fost modificarea uneia dintre deciziile Consiliului (nr. 277).

Prima parte a discuţiilor s-a concentrat asupra programului local/propriu pe care îl au radiodifuzorii în ţară.

"Avem situaţia în care sunt posturi locale care nu difuează program local/ propriu. În acest fel sunt dezavantajaţi cei care sunt radiodifuzori locali şi care trăiesc dintr-un butic din localitatea lor, dintr-o promovare puţină", a spus Gabriel Tufeanu, membru CNA. .

"Astfel încât cel care are minim şase ore de program local şi cei care aparţin unui grup naţional să poată opta pentru o licenţă regională, naţională sau să se alăture licenţei naţionale pe care oricum grupul o deţine", le-a explicat Gabriel Tufeanu reprezentanţilor televiziunilor, la întâlnirea de astăzi.

După ce şi-a prezentat propunerea, Gabriel Tufeanu i-a invitat pe reprezentanţii posturilor şă vorbească despre "problemele de care se lovesc în activitatea lor":

Romeo Repta, Kiss FM:

"Ne adunăm după doi ani de zile să discutăm despre un subiect care a fost dezbătut de foarte multe ori. Noi, ca industrie, ne-am expus punctul de vedere, evident că nu există o unitate.

Haideţi să ne întoarcem la programele locale. Ce reprezintă, în definiţie programul local? Programul local înseamnă ştiri, informaţii locale şi vorbărie."

Romeo Repta i-a atras atenţia membrului CNA Gabriel Tufeanu că "şase ore de vorbărie, zilnic" este prea mult pentru un post local.

Reprezentantul Kiss FM a fost completat de cel al postului ZU, ca(6 ore de vorbaraie zilnic).

Victor Ferezan, Radio ZU: "Impunerea unui timp de program local, dupa ce treci de 14 min. (cum suntem noi) de informaţii exclusiv locale, sa umplii până la jumătate de oră, începi să dai în trivial, în redundanţă doar ca să umpli grila. Am avut perioade în care am lucrat cu 35 de min de program local, pe zi. Ajunsesem să dăm şi despre recoltă.

Romeo Repta (Kiss FM), către membrii CNA: Nu poate să faca oricine aşa ceva, decât un post de ştiri, aş vrea să vă întreb cum vedeti dvs. fezabilă această chestiune. Interesul CNA-ului care este?

Gabriel Tufeanu: Să se dea informaţii locale, asta este. Noi vrem să existe post naţional, regional şi local, dar să existe.

Romeo Repta, director de reţea - Kiss FM: Suntem, unii dintre, cei care avem cele mai multe licente, noi nu avem o licenţă care să acopere un judeţ întreg. Noi acoperim în jur de 62% din publicul urban. Noi suntem o reţea constituită dintr-o sumă de posturi locale. Dăm informaţii exclusiv locale. Ascultătorul local este expus atât la informaţia locală, cât şi la cea naţională. Noi (Kiss FM - n.r.), data trecută când am venit în faţa CNA am spus că ne angajam să dăm cu un min mai multă informaţie, decât ceilalţi. Noi vrem calitate, nu cantitate.

Gabriel Tufeanu, membru CNA: Este foarte pertinent ceea ce spui.

Romeo Repta, Kiss FM: Avem o experienţă şi din vremuri din care radioul se făcea din pasiune, iar media a devenit o afacere pentru că oamenii nu puteau să mai lucreze degeaba. În decurs de 15 ani am reuşit, la ANCOM, să mărim cinci frecvenţe, cu multă perseverenţă. Ca să ajungi să măreşti puterea unei frecvenţe, vă rog să mă credeţi că nu e uşor.

Repta a mai spus că aici este vorba şi despre o problemă legată de acoperire, pentru că dacă se măresc prea mult aceste frecvenţe intervine un zgomot, iar posturile se "canibalizează între ele".

Sorin Dragomir, Europa FM: Daca îl obligaţi pe ZU să dea informaţii locale îl scoateţi pe cel de la Topolog.

Viorel Vasile Buda, vicepreşedinte CNA: Nu am o problemă cine îmi dă ştiri locale, noi vrem ştiri locale.

Toni Teşeru, ZU: Nu e o normă, nu e vorba de cantiate, de ştiri locale, de ce am face asta, când noi vrem să servim localitatea? Uneori, ştirile naţionale sunt mai importante pentru cei din localitatea respectivă. Cred că singura regula este: Noi să oferim cel mai bun produs. Ne dorim sa fim mai buni, dacă ascultaţi programele locale veţi vedea că au programe foarte slabe. Ei ar trebui să fie mult mai buni decat noi, de cele mai multe ori copiaza ce se întamplă în National (reţeaua naţională - n.r.).

Gabriel Tufeanu (CNA): Trebuie să înţelegeţi că trebuie să apărăm pe toată lumea, să fie corect, dar şi ultimul din ţară trebuie să-l apărăm, să fie o regulă corectă,

La şedinţa CNA de astăzi "au strigat prezent" reprezentanţi ai mai multor posturi de radio şi televiziune, mai ales din Capitală:

Printre aceştia s-au numărat:

Raluca Moianu (Magic FM), George Chitiţă (ARCA), Vera Secrieru şi Cosmin Prelipceanu (Digi 24), Lucian Mihai (RCS&RDS), Lavinia Şandru (Realitatea TV), Nicoleta Popa (Naţional TV) Roxana Niculescu (România TV), Cătălin Băleanu (Kanal D), Adriana Păpureanu şi Costi Mocanu (Pro TV) Rareş Aniţa (B1 TV), Mirela Bomboe (Antene şi grupul Intact), Claudiu Lukacsi (TVR).

Paginademedia.ro, vă prezintă, în continuare care sunt propunerile membrului CNA Gabriel Tufeanu:

Principalele propuneri de modificare, iniţiate de Gabriel Tufeanu: 

1. Dosarele vor fi acceptate de CNA doar atunci când vor fi complete, ca să nu mai fie discuţii că "am depus asta, completez ulterior". Nu, de acum înainte dorim ca aceste dosare să fie verificate pe loc, de birourile licenţe şi juridic. Cei care solicită licenţe de la CNA ar trebuie să vină cu el complet şi doar atunci să fie primit.

2. Termenul să fie la 60 de zile înainte de expirarea în cazul prelungirii, dar nu mai târziu de 30 de zile, într-o lună, două să fie, cred că este între 60 şi 30 de zile este în regulă pentru toată lumea.

"Documentaţia să cuprinda certificatul fiscal şi juridic - pe Legea 31/1990, actualizată în 2014 - stipulează că de anul acesta în documente trebuie să apară şi acţionarii care au peste 20 %. Ca sa nu mai fie vorba de firme fantomă", a explicat Gabriel Tufeanu.

3. Difuzarea provizorie se va putea face doar în situaţia în care se mută amplasamentul.

"Bineînţeles, după ce luăm în calcul toate dosarele care sunt acum de analizat, pentru că nu putem să modificăm regulile în timpul jocului", a precizat Gabriel Tufeanu.

4. Trebuie să introducem problema de care ne-am lovit ieri. Activ FM, care îşi upgradează echipamentul tehnic şi vor să-şi actualizeze grila, vor difuza reluari. Aceasta cutumă nu exista nicaieri, trebuie sa reglementam aceasta situatie.

CNA. La discuţia de astăzi, printre membrii Consiliului s-au aflat: Florin Gabrea, Valentin Jucan - a lipsit la prima parte, Lorand Turoş, Monica Gubernat - a lipsit la prima parte, Laura Georgescu, Gabriel Tufeanu, Radu Herjeu - a lipsit la prima parte, Dorina Rusu şi Răsvan Popescu. În sala de şedinţă nu a fost prezent deloc Radu Călin Cristea.

Autor: Carmen Maria Andronache carmenpaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • cozia cozia
    schimbari schimbari, aiurea, cand o incepe madam georgescu sa aiba hachite de plictiseala, sa vedeti iar ... cum ajunsese pana acu, sedinte cu putini membri, certuri, barfe , toate conforme, cu modul de lucru al acestei georgescu, absolut nepotrivita la sefia cna.
  • Iakob Iakob
    Domnu' PETRISOR. CNA , unii membrii ai CNA in fapt încearcă sa isi faca imagine pentru a fi aleși in funcția de vicepreședinte. Cel mai activ este udristul Jucan , urmat de pontistul Tufeanu -dorit si de Laura .nu mai credeti in mod craciun , si nu in Februarie..
  • Iulian Iulian
    Buna dimineata CNA! Ati inceput sa reveniti la viata din somnul de "frumusete"?

Trimite un comentariu

sus