Skip to main content

FOTO. Melania Medeleanu, despre televiziune: "Ion Cristoiu și Sergiu Toader, dar și alți oameni cu care m-am intersectat, m-au ajutat să ies din stereotipul cititoarei de prompter"

 

Screen Shot 2015-02-24 at 7.26.36 PM"Partea dramatică a acestei meserii este că tinerele care invadează redacțiile cred că această meserie constă doar în a citi prompterul, să fii tânără și frumoasă" a spus Melania Medeleanu, prezentatoarea știrilor de la Prima TV (Focus).

Publicitate

Aceasta a vorbit în cadrul unei conferințe organizate astăzi la București despre "Stereotipurile de gen în mass-media și publicitate".

"Pentru că prea multe dintre prezentatoare cred că a fi tânără și frumoasă este suficient pentru o carieră în televiziune, poziția aceasta într-o televiziune a început să fie desconsiderată la nivelul profesioniștilor din media si nu numai", a mai precizat Melania Medeleanu, prezentatoarea Focus-ului Prima TV.

"Eu am avut foarte mult noroc că am ieșit din acest stereotip a fost pentru că am fost obligată. Mi-au ieșit în cale oameni care m-au obligat să ies pe teren, să fac știri, să n-am prompterul în față, să nu mi se sufle în cască întrebări și să-mi construiesc interviurile. Din nefericire de șansa asta n-au parte foarte mulți" (Melania Medeleanu)

Reporter Paginademedia.ro: Spune-mi te rog niște nume de oameni care te-au "obligat" să ieși din acest stereotip.  

Melania Medeleanu i-a numit pe Ion Cristoiu și pe Sergiu Toader.

"Ion Cristoiu a venit la mine și a spus: "'Ieși afară pe teren și vino cu un reportaj!' Am fost într-un tren să caut fericirea, așa ceva... 'Du-te la granița cu Moldova!' Cât o să stau acolo? 'două zile'. Am plecat în papuci și am stat acolo o săptămână. Dar am învățat din lucrurile astea, care m-au ajutat să ies din stereotipuri", a povestit Melania Medeleanu.

Prezentatoarea de la Prima TV a pornit discuția de la un stereotip frecvent întâlnit pe televiziunile din România și anume "asistentele TV" sau "femeile de plastic", cum au mai fost ele numite.

O introducere în acest subiect a fost făcută de Ioana Avădani, Director Executiv al Centrului pentru Jurnalism Independent.

Evenimentul a fost organizat de Asociația React.

STUDIU DE CAZ. Melania Medeleanu și-a pornit studiul de caz de la emisiunea Neatza cu Răzvan și Dani (Antena 1) unde și-a făcut debutul Daniela Crudu, cunoscută acum drept "Cruduța".

"Cruduța s-a remarcat prin citirea stângace, împiedicată a prompterului la rubrica starea vremii, cu încurcarea regiunilor țării, apoi râdea de propriile sale greșeli. Toate acestea în timp ce moderatorii se uitau siderați la ea. Personajul Cruduța era mereu sexi și bine-dispusă, dispusă chiar să facă orice greșeală care să-i probeze, dacă mai era nevoie, naivitatea. Cruduța trece de la o emisiune la alta, cu același rol. Este una dintre cele mai mediatizate vedete de televiziune și în plus a dat naștere unui prototip, unui personaj revoluționar - asistenta TV care începea să vorbească", a explicat Melania Medeleanu, în cadrul seminarului.

Cu ce consecințe?

"N-a trecut mult până ce asistenta TV, femeia tunată, dornică de succes imediat, vulgară și certăreață pe deasupra să devină un simbol al asistentelor TV. (...) Fetele frumoase, cu o educație precară li s-a cerut să vorbească, să-și arate lacunele educaționale, în timp ce moderatorii se mirau, mai mult sau mai puțin artificial, de tupeul democratic al noilor lor colege".

Melania Medeleanu: Am identificat câteva stereotipuri din televiziune

  • Prin schimbul verbal de informații, fie că vorbim de o emisiune de divertisment sau de un talk-show.

În cazul cuvintelor e un pic mai simplu pentru că există Consiliul Național al Audiovizualului (CNA), există CNCD (Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării) și pot fi cât de cât reglate.

  • O altă modalitate de transmitere a stereotipului, ceva mai subtil: formatul de emisiune, conceptul de emisiune, imaginea, care sunt, până la urmă, specifice acestui mediu. (imaginea, decorul, scenografia - sunt la fel de percutante în promovarea și întipărirea stereotipurilor)

În cazul imaginii sau formatului de emisiune, reglajul se face prin AP (cu acordul părinților) și ora la care se poate difuza emisiunea.

Imagini din prezentarea susținută de Melania Medeleanu:
Studiu despre media - Melania Medeleanu (Prima TV)
Studiu despre media - Melania Medeleanu (Prima TV) Studiu despre media - Melania Medeleanu (Prima TV)
La Talk-show-uri predomină specialiștii de sex masculin, la emisiunile de divertisment proporția este egală în privința invitaților și realizatorilor de televiziune.

"Ceea ce este cel mai grav, din punctul meu de vedere, moderatorii, gazdele acestor emisiuni sunt cei care fac aceste aluzii sexuale. Asta complică și agravează acest fenomen. (...) În talk-show-uri femeia profesionistă este cvasi-absentă" (Melania Medeleanu).

Melania a ținut să precizeze "nu am pretenția că am făcut un studiu riguros". Prezentatoarea știrilor de la Prima TV a spus că a făcut acest studiu "într-o zi de vară pentru că mă interesa foarte mult subiectul stereotipurilor în emisiunile de televiziune".

"Eu cred că dacă m-aș uita trei luni la televizor, acest studiu nu ar fi cu mult diferit față de exemplele adunate aici", a mai spus Melania Medeleanu.

Autor: Carmen Maria Andronache carmenpaginademedia.ro

Trimite un comentariu