Skip to main content

LISTA MUST CARRY. 28 de posturi comerciale în lista posturilor libere la retransmisie

 
Televizor
Televizor

Televizor

Publicitate

Consiliul Naţional al Audiovizualului a luat la cunoştinţă noua listă a posturilor libere la retransmisie pe anul 2015, urmând ca aceasta să fie publicată pe site-ul instituţiei.

Mynele TV, Transilvania Live (Look Plus) şi Look TV, prezente în lista din 2014, nu mai apar în cea din 2015. Ultimele două posturi au ieşit din listă în cursul anului trecut, după ce au început să difuzeze meciurile din Liga I.

Digi24, postul de ştiri al RCS&RDS rămâne în lista must carry. Postul a urcat de pe locul 13, pe 10 în topul întocmit în funcţie de audienţă.

Companiile de cablu trebuie să facă schimbările în maximum 30 de zile de la data publicării listei pe site-ul CNA.

Posturile sunt ordonate după audienţă şi au fost luate în considerare doar cele care s-au declarat libere la retransmisie.

Lista posturilor din must carry:

  1. Antena 1
  2. Kanal D
  3. Antena 3
  4. Romania Tv
  5. Prima TV
  6. Naţional TV
  7. B1 TV
  8. Realitatea TV
  9. Antena Stars
  10. Digi24
  11. Favorit TV
  12. Euforia Lifestyle Tv
  13. Kiss Tv
  14. Taraf TV
  15. ZU TV
  16. Trinitas Tv
  17. U Tv
  18. Music Channel
  19. National 24 Plus
  20. TV H
  21. Neptun TV
  22. Speranta Tv
  23. Nasul Tv
  24. H!t Music Channel
  25. Inedit Tv
  26. Alfa Omega Tv
  27. Travel Mix
  28. Credo TV

La lista celor 28 de televiziuni comerciale, se adaugă şi posturile publice TVR 1, TVR 2, TVR 3, TVR News şi regionalele postului public, dar şi TV5 şi Moldova 1 (amânat până la rezolvarea de către Compania Teleradio- Moldova a problemelor ce vizează transmisia programului Moldova 1 pe teritoriul României).

Staţiile locale din lista must carry:

Staţiile locale din lista must carry

Staţiile locale ale Antena 1 din Arad, Bacău, Buzău, Craiova, Medgidia, Slobozia, Topolog (primele şapte locuri)

1. West TV Arad,

2. Vox TV Regional (Galaţi)

3.  Erdely TV (Târgu Mureş)

4. Kapital TV (Petroşani)

5. Est TV (Piatra Neamţ)

6. Intermedia (Suceava)

7. MDI (Târgovişte)

8. Litoral TV (Năvodari)

9. Valea Prahovei TV (Ploieşti)

10. TV Buzău (Buzău)

11. TeleMoldova Plus (Piatra Neamţ)

12 - 16. Digi24 (Constanţa, Craiova, Iaşi, Oradea, Timişoara)

17. Informaţia TV (Satu Mare)

18. TVSudEst (Râmnicu Sărat)

Ce este principiul „must carry”

Principiul „must carry” este prezent în Legea Audiovizualului, Art. 82, şi prevede că distribuitorii de cablu trebuie să includă în oferta lor programele televiziunii publice şi posturile private aflate sub jurisdicţia României, libere la retransmisie şi fără condiţionări tehnice sau financiare. În prezent, principiul nu este aplicat şi operatorilor DTH.

Ce spune articolul 82:

„Orice distribuitor care retransmite servicii de programe prin reţele de comunicaţii electronice, cu excepţia celor care utilizează exclusiv spectrul radio, are obligaţia să includă în oferta sa serviciile de programe ale Societăţii Române de Televiziune destinate publicului din România, precum şi alte servicii de programe, libere la retransmisie şi fără condiţionări tehnice sau financiare, ale radiodifuzorilor privaţi, aflaţi sub jurisdicţia României, în limita a 25% din numărul total de servicii de programe distribuite prin reţeaua respectivă, precum şi serviciile de televiziune a căror obligativitate de retransmitere este stabilită prin acorduri internaţionale la care România este parte. Criteriul de departajare pentru radiodifuzorii privaţi este ordinea descrescătoare a indicelui anual de audienţă.”

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • geo geo
    Ce bine ar fi ca operatorii de cablu sa tina cont de lista mustcarry si Digi24 sa fie pe canalul 10...nu pe canalul cu trei cifre.
  • abdu rehab abdu rehab
    mad79, ai Dreptate am uitat si de TVH, care, daca nu stii Este Fostul TVRM (Televiziunea Romania de Maine, Detinuta de Universitatea Spiru Haret), care in 2012 sa Rebranduit in TVH, Urmand Campaniei "Restart Romania" a lui Sebastian Lazaroiu. inca si Acum se Poate tine minte de reclamele ce apareau (cel mai mult pe Kanal D) la multe Televiziuni Despre "TVH 2.0 - Restart Romania", asa zisa "Alba ca Zapada".
  • abdu rehab abdu rehab
    geo, da, sunt de acord ca Digi24 este Singura Televiziune de Stiri FULL HD, spre deosebire de alte Posturi de Stiri precum Realitatea TV, Antena 3, si Romania TV. Multe Posturi au Pretentii de HD dar uneori si de 3D, Precum OTV-ul, cand Diaconescu Zicea ca OTV-ul va Emite in 3D, sau Zapping TV, Televiziunea Fostului OTV-ist Petrica Gheorghe, care sa Laudat ca va fii tot in 3D, si tot Calitate 4:3 SD a Ramas, si pe langa asta si Pseudo VHS! (Tipic unora precum, OTV, Taraf, Trinitas, etc). macar Digi 24 Merita sa Fie in Must Carry, Spre deosebire de alte Posturi care le am mai Mentionat si Inainte.
  • geo geo
    Bogdan, canalele de documentare trebuie platite de cablisti pentru a le avea in grila...ca si in cazul canalelor Media Pro. Ele nu au solicitat sa fie in lista must-carry, ptr ca unele dintre ele au audienta necesara pentr a fi prezente pe aceasta lista.
  • mad79 mad79
    Ai uitat TvH!
  • alex alex
    Dintr-o grila de 62 de posturi tv ( analogic) doar 20 din lista sunt incluse ,dar nu am Digi 24 CNA-ule de ce dormi , pe digital sunt prezente 21 de posturi din lista .
    La capitolul regionale doar MDI Targoviste si TVSud-Est sunt prezente atat pe analogic cat si pe digital
  • geo geo
    Digi 24 este singura televiziune de stiri full HD...ceea ce spune multe, in conditiile in care aproape toate posturile de televiziune din România cu pretenții sunt parțial HD, sau nu sunt deloc, a se citi Antenele, Prima ori Romania TV.
  • abdu rehab abdu rehab
    eu unul sunt oripilat cand vad cum Posturi cu audienta de 000000000000000000000000000000000.1 Precum, Speranta TV, Credo TV, Inedit TV, Alfa Omega TV, Travel Mix, Trinitas TV si Neptun TV, sunt in Must Carry. in loc sa avem Canale de Documentare, Filme, si Stiri (exemplu, Discovery, HBO, si Euronews), in Schimb avem, Religie (Trinitas, Alfa Omega, Speranta, Credo), Manele (Taraf, Inedit), si Posturi de Cartier (Neptun TV, Travel Mix). imi vine sa Aplaud si sa sar in sus de bucurie cum CNA-ul ne da ce este cel mai de Aur. *Aplauze Frenetice*
  • Bogdan Bogdan
    Din topul asta reiese ca Digi 24 este pe pozitia 10 in lista. Daca e sa o luam dupa principiul în limita a 25% din numărul total de servicii de programe distribuite, dar si numararea grilelor oferite de operatori, canalul ar trebui sa fie la toti operatorii de cablu, doar ca nu este. La fel se intampla si cu posturile locale Digi 24.

    Fac comentariul asta doar pentru a scoate in evidenta ca si lista asta de must-carry a devenit optionala iar CNA-ul doarme in bocanci.

    Cred ca toate articolele astea despre principiul must-carry ar trebui sa inceapa cu mentiunea ca in topul must-carry, intra doar televiziunile libere la retransmisie, ca sa nu se mai planga unul si altul ca nu bate cu audienta, sau ca sunt posturi neinteresante.

    Mai pe intelesul tuturor, in topul asta sunt doar acele canale care nu cer bani de la cablisti ca sa fie difuzate. Evident ca din clasament lipsesc posturile din trustul Pro, canalele de sport, documentare, filme, desene si asa mai departe care sunt pe bani.
  • geo geo
    Principiul mustcarry se aplica doar ptr televiziunea prin cablu, nu si ptr cea satelit, cel putin deocamdata. RCSul nu a dorit sa plateasca suma solicitata de trustul Intact pentru a transmite Antenele pe receptorii satelit Digi DTH...Telekomul, Focus si Orange, in schimb, au platit.

Trimite un comentariu

sus