Skip to main content

Procesul de autorizare a furnizarii serviciilor de programe audiovizuale va fi simplificat

 
Procesul de autorizare a furnizarii serviciilor de programe audiovizuale va fi simplificat
Televizor

Foto: The Guardian
Foto: The Guardian

Publicitate

ANCOM intenţionează să simplifice procesul de acordare a licenţelor, potrivit unui proiect de decizie supus astăzi dezbaterii publice.

Una dintre modificarile propuse se referă la majorarea termenului limită pentru depunerea solicitărilor de prelungire a termenului de valabilitate a licențelor de emisie, de la 30 la 45 de zile calendaristice.

Consiliul Naţional al Audiovizualului s-a consultat, astăzi, cu câţiva operatori de cablu asupra tranziţiei României la televiziunea digitală.

LEGISLAŢIE. Pentru furnizarea serviciilor de programe audiovizuale în România, un furnizor trebuie să dețină o licență audiovizuală eliberată de Consiliul Național al Audiovizualului (CNA).

În acelaşi timp, ANCOM trebuie să primească o licență de emisie în cazul transmisiilor în format analogic sau o licență de utilizare a frecvențelor radio în sistem digital terestru.

În cazul transmisiilor serviciilor de programe de televiziune în sistem digital terestru este nevoie de o autorizaţie tehnică corespunzătoare.

ANCOM a supus joi spre consultare publica un proiect de decizie pentru modificarea procedurii de autorizare a furnizării serviciilor de programe audiovizuale. Prin noile prevederi, autoritatea vrea să clarifice condițiile de eliberare, modificare și prelungire a licenţei de emisie sau a documentelor ce sunt strâns legate de licenţa de utilizare a frecvențelor radio în sistem digital terestru (autorizația tehnică și autorizația de asignare a frecvențelor).

Astfel, ANCOM propune clarificarea art. 3 din Decizia nr. 629/2010 astfel încât utilizarea efectivă a frecvențelor radio să fie permisă după obținerea și a autorizației tehnice, așa cum este prevăzut și în Legea audiovizualului.

În cazul modificării licenței de emisie a unui furnizor ca urmare a modificării datelor de identificare ale acestuia, ANCOM va actualiza automat, în 15 zile, și autorizația tehnică a furnizorului.

O altă modificare propusă de ANCOM se referă la majorarea termenului limită pentru depunerea solicitărilor de prelungire a termenului de valabilitate a licențelor de emisie, de la 30 la 45 de zile calendaristice. Această prelungire este necesară pentru a acorda titularilor posibilitatea de a se încadra în termenul stabilit și cu prezentarea licenței audiovizuale prelungite în mod corespunzător de către Consiliul Național al Audiovizualului.

De asemenea, o altă modificare propusă este ca verificările tehnice ale stației de emisie ce sunt efectuate de ANCOM să se facă în termen de 30 de zile calendaristice de la data depunerii sau completării, după caz, a documentației prezentate de către furnizori pentru acordarea autorizației tehnice.

Toate modificarile propuse prin intermediul proiectului de decizie pot fi consultate aici.

Persoanele interesate fiind invitate să formuleze şi să transmită observaţii şi propuneri până la data de 6 aprilie 2015, mai spun autorităţile din industria audiovizualului.

Autor: Adrian Vasilache petrisor.obaeyahoo.com

Trimite un comentariu