"N-aş vrea să-l descurajez cu totul pe dl. Rareş Bogdan (nici nu cred că mai poate fi descurajat). Dar, spre binele lui, (dacă îmi permite), ţin să-i atrag atenţia că riscă să o ia razna", spune scriitorul Andrei Pleşu într-un articol de opinie publicat pe site-ul Adevărul.ro.
Comentariul lui Pleşu este prilejuit de emisiunea de vineri de la Realitatea TV în care şase invitaţi i-au reproşat lui Traian Băsescu mai multe lucruri legate de mandatul său de preşedinte al României, timp de zece ani.
Andrei Pleşu vorbeşte despre realizatorul emisiunii Jocuri de putere ca despre "un caz de manual", numindu-l în mod ironic "'maestru' în devenire".
Paginademedia.ro prezintă, în continuare, un fragment din articolul "Dependinţele ca salon politic" în care Andrei Pleşu îl analizează pe realizatorul de televiziune Rareş Bogdan.
"E, pentru mine, un caz de manual: se ia un gazetar oarecare, dar cu mare (şi încă inocentă) poftă de glorie şi i se dă pe mînă un studiou de televiziune. Băiatul începe potolit, dar - cu unele creşteri de rating şi cu notorietatea consolidată (”te recunoaşte lumea pe stradă”) a vedetei de pe ”sticlă” - prinde aripi pe nesimţite şi ajunge să se creadă un ”ales”, un soi de pedagog providenţial al poporului ”eroic şi martir”.
Ţine lungi discursuri înţelepte, ne dăscăleşte, condamnă pe unii, iartă pe alţii, surîde edificat, se bozumflă mustrător, ştie, înţelege, ne salvează! În adîncurile subconştientului său (aici Traian Băsescu a dovedit o neaşteptată dexteritate psihologică), ”concurentul” numărul unu (Mihai Gâdea) îi devine model. Iar ca ”armă” are mereu la îndemînă patriotismul.
Nu-şi dă seama că a-ţi încheia toate emisiunile cu fraza „nu uitaţi să iubiţi România!” e a transforma dragostea de ţară în lozincă. Ca aceea care încheie pachetele de publicitate TV: ”Pentru sănătatea dumneavoastră evitaţi excesul de sare, zahăr şi grăsimi!” N-aş vrea să-l descurajez cu totul pe dl. Rareş Bogdan (nici nu cred că mai poate fi descurajat). Dar, spre binele lui, (dacă îmi permite), ţin să-i atrag atenţia că riscă să o ia razna. N-ar fi primul exemplu. În ultimii ani am văzut o sumedenie de gazetari de televiziune contaminaţi de ceea ce aş numi ”sindromul Petrache Lupu”: în faţa camerei de luat vederi, ei simt cum le clocoteşte în vine ”misiunea”, cum creşte în ei statuia, cum se transformă în megafoane ale neamului şi ale Duhului Sfânt", scrie Andrei Pleşu.
Spre final, scriitorul face apel la "puţină modestie, puţină măsură, puţin bun-gust n-ar strica".
Articolul semnat de Andrei Pleşu se încheie cu următoarea concluzie:
Autor: Carmen Maria Andronache carmenpaginademedia.ro"În definitiv, meseria de gazetar nu are (sau nu ar trebui să aibă) nimic în comun cu aceeea de procuror naţional, de predicator, sau de guru."
Comentarii