Skip to main content

Un membru CNA îi cere lui Victor Ponta să iniţieze o întâlnire cu reprezentanţii întregii mass-media privind fiscalitatea presei

 
valentin-jucan-razvan-chirita (1)
valentin-jucan-razvan-chirita (1)

Valentin Jucan, membrul al Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA), îi solicită premierului Victor Ponta să ceară ministrului Finanţelor să organizeze o întâlnire cu reprezentanţii media despre o eventuală modificare a fiscalităţii presei.

Publicitate

Valentin Jucan face referire la declaraţiile recente făcute de Victor Ponta cu privire la faptul că Guvernul doreşte identificarea unei soluţii pentru susţinerea televiziunilor de ştiri.

Premierul a precizat, într-un interviu acordat postului B1 TV, că Guvernul caută un sistem de sprijinire, prin reducerea taxelor, a presei furnizoare de ştiri, precum posturi de televiziune şi radio, în funcţie de proporţia numărului de ştiri în grila de program, nu şi a presei scrise, deoarece aceasta suportă costuri mai mici în online.

"Propunerea lansată de Primul-ministru vizează facilităţi fiscale exclusiv pentru o anumită parte a mass-mediei, ceea ce cu siguranţă ar ridica probleme de discriminare. Această formă, transpusă într-o măsură recent adoptată de Guvern, ar suna în felul următor: reducerea TVA la pâine, dar numai la cea de tipul 'graham'", spune Valentin Jucan într-un comunicat de presă remis Paginademedia.ro.

Membrul CNA precizează că a avut discuţii cu un fost ministru al Finanţelor, din actualul Guvern, care au vizat posibile măsuri de susţinere a media.

"În discuţiile anterioare pe care le-am avut cu un fost Ministru al finanţelor publice, din actualul Guvern, am propus ca măsură de susţinere adresată mass-mediei, reducerea TVA la 9% concomitent cu reducerea impozitului pe profit la 1%", mai spune Jucan.

El spune că acest tip de mecanism face parte din înlesnirile fiscale agreate de Directiva 2010/13/UE a Parlamentului European şi a Consiliului, directivă care defineşte serviciile mass-media drept servicii culturale şi economice.

"Coroborat cu Directiva menţionată, art. 107, alin.3 din Tratatul privind Uniunea Europeană, prevede faptul că pot fi considerate 'compatibile cu piaţa internă, ajutoarele destinate să promoveze cultura şi conservarea patrimoniului, în cazul în care acestea nu modifică în mod nefavorabil condiţiile schimburilor comerciale şi de concurenţă în Uniune, într-o măsură care contravine interesului comun'", mai susţine Valentin Jucan.

În finalul comunicatului de presă, Valentin Jucan îi cere lui Victor Ponta să organizeze o întâlnire cu reprezentanţii media, în cazul în care Guvernul doreşte modificarea fiscalităţii presei.

"Dacă într-adevăr se doreşte modificarea fiscalităţii presei, în sensul de a o sprijini, îi solicit public domnului Prim-ministru Victor Ponta să ceară Ministrului de finanţe organizarea unei întâlniri cu reprezentanţii întregii mass-media, astfel încât să poată fi conturate problemele şi soluţiile lor", spune Valentin Jucan.

Autor: Carmen Maria Andronache carmenpaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • olga olga
    e periculos aceasta facilitate de reducere de taxe pentru televiziuni, sigur ar trebui sa se aplice si ziarelor printate, dar ceea ce ma intriga este ca vine propunerea de la un domn de la CNA numit de PSD sifac o supozitie ca s-ar dori o inregimentare a tuturor posturilor tv, vezi, draga doamne Victor Ponta de ajuta, trebuie sa-i raspundem pe masura faptei sale generoase.Vom vedea
  • Daniel Daniel
    Bun si totusi dece trebuie sustinute aceste posturi de stiri? audientele sunt asa mici pentru ca lumea nu se mai uita la ele, dece trebuie sustinute artificial niste posturi de televiziune daca publicul nu le mai sustine?

Trimite un comentariu

sus