Skip to main content

Organizațiile media resping ideea ajutorului de stat pentru televiziuni și cer retragerea ordonanței de urgență

 
Organizațiile media resping ideea ajutorului de stat pentru televiziuni și cer retragerea ordonanței de urgență
Televizor

Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI), ActiveWatch și Conventia Organizatiilor de Media critică ordonanța de urgență prin care Guvernul a decis să ofere televiziunilor un ajutor de stat de 15 milioane de euro, în perioada 1 iulie 2015 - 31 decembrie 2016.

Acestea solicită Executivului să reconsidere această opțiune, luând în calcul alte modalități de a sprijini producția editorială și informarea publicului.

Publicitate

„Instituirea unor astfel de măsuri în plin sezon electoral (a doua jumătate a anului 2015 și anul 2016) ridică majore semne de întrebare în ceea ce privește intențiile Guvernului și erodează de la bun început credibilitatea televiziunilor care vor primi astfel de ajutoare.”, se arată în comunicatul semnat de cele trei organizații de media.

„Solicităm, de asemenea, Guvernului să facă publice studiile care justifică această decizie și caracterul ei de urgență. Credem că o atare măsură, cu uriaș potențial anti-concurențial, ar trebui să se aplice doar în condiții de maximă transparență.”, au mai arătat acestea.

„Considerăm că informarea și educarea publicului sunt obiective majore și legitime. Orice sprijin guvernamental, din fonduri publice, în această direcție este bine-venit, în condițiile în care accentul cade pe produsul editorial și pe destinatarul său de drept, publicul, nu pe operatorii economici care îl comercializează. Credem, de aceea, că sprijinul guvernamental ar trebui să acopere producția editorială, indiferent de tipul mijlocului de informare (presă scrisă, radio, televiziune, online). Astfel de fonduri trebuie să poată fi accesate de orice creator, în cadrul unui proces transparent și competitiv.”, se arată în comunicatul semnat de cele trei organizații.

În final, cele trei organizații solicită ca Guvernului să retragă Ordonanța de urgență privind instituirea schemei de ajutor de stat pentru operatorii economici din domeniul audiovizual și „să inițieze consultări cu toți actorii interesați în dezvoltarea unor metode alternative, în afara oricăror suspiciuni de influențe politice, de sprijin pentru producția de materiale de informare, educare și culturale de interes public.”

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro

Comentarii

  • sunt de acord. sa ramana in Faliment posturi precum, antena 1, antena 3, euforia, realitatea, romania tv, tvr, si multe alte televiziuni care nu pot plati Amenzi si datorii. acest asa zis "ajutor" e CERSIT pe Bani Publici, si multe din Canalele astea care cer Bani sunt in "must-carry". si acest "must-carry" inseamna ca sunt Transmise pe gratis si nu pot cere Bani in nici un fel anume. deci daca vor Bani, sa iasa din "must-carry" cum a facut si PROTV sa ceara Bani de la cine vor ei si sa vedem cine mai ramane si cine nu. daca eu eram Seful CNA, as fi retras Licenta la fiecare Televiziune care nu a platit Amenzi si datorii, la fel cum sa intamplat si cu otv. sa se descurce singuri si sa nu cerseasca la nimeni daca au dreptul sa creada ca sunt mari si tari.

Trimite un comentariu