Skip to main content

Moise Guran: am suspendat unilateral negocierile cu TVR. Câţi bani a adus Biziday pentru TVR. Către Stelian Tănase: "vă rog, demisionaţi!"

 
moise guran_tvr
moise guran_tvr

"Am suspendat unilateral negocierile privind semnarea unui nou contract între Biziday şi TVR", scrie Moise Guran pe blogul Biziday, într-o postare cu titlul "Domnule preşedinte al TVR, vă demisionaţi!".

Publicitate

În articol, realizatorul Biziday prezintă condiţiile pe care le-a cerut TVR pentru un nou sezon al emisiunii şi care a fost răspunsul echipei emisiunii: o altă oră de difuzare, dar şi ca Moise Guran "să se abţină pe viitor de la criticarea politicii manageriale sau editoriale a conducerii TVR". "Un astfel de punct de vedere nu poate fi acceptat şi, cu atât mai puţin, nu poate fi negociat", a fost răspunsul lui Moise Guran.

Biziday a adus bani pentru TVR. Câţi: 39.000 de euro numai în sezonul trecut. Acum, TVR vrea o cotă mai mare din publicitatea adusă de emisiunea lui Guran.

Guran: Am trimis pe email o notificare conducerii TVR1, prin care, pe lângă un avertisment privind neseriozitatea negocierilor, am anunţat unilateral suspendarea lor până la clarificarea situaţiei financiare a TVR. Între timp, firesc, eu şi echipa Biziday ne vom căuta de lucru. Publicarea minutei de negociere, mai jos arată oricărui potenţial partener privat, dar şi publicului plătitor de taxă, cât a produs această echipă pentru TVR. Dacă nu v-am convins să demisionaţi, probabil, din toamnă îi va produce pentru o staţie privată".

"TVR nu mai doreşte emisiunea Biziday, dar nici nu are curajul să spună asta cu subiect şi predicat", mai scrie jurnalistul.

În articol, Guran îi cere lui Stelian Tănase să demisioneze. De ce?

Aş fi spus asta şi direct dacă nu m-aţi fi evitat în ultimele două luni. Am patru cereri de audienţă la dumneavoastră la cabinet, ignorate, începând din luna iunie şi până azi.

Cum este posibil ca o societate cu venituri de 123 de milioane de euro în 2014 să nu poată plăti 4 milioane de euro ca să-şi securizeze transmisia Campionatului European de Fotbal din 2016, sau, şi mai grav, să nu poată plăti 1,5 milioane de euro, eşalonarea către Fisc? Pierderea acelei eşalonări a şi dus la blocare conturilor de azi. Un manager ar fi făcut rost de aceşti bani, domnule Tănase.

Din articolul lui Moise Guran:

Despre contractul cu TVR:

"În acest moment nu mai există un contract între Biziday şi TVR. Am suspendat unilateral negocierile privind semnarea unui nou contract între Biziday şi TVR."

"Biziday nu mai încasează bani de la TVR ci plăteşte bani către TVR. "

"Legat de interesele mele faţă de TVR, o să dau publicităţii mai jos minuta de negociere trimisă de noi către comisia de negociere. După ce am acceptat cea mai mare parte a cererilor (la începutul lunii, acum sunt plecat din ţară) acestea au crescut şi mai mult, într-un mod care doar m-a amuzat. A fost un mesaj foarte clar pentru mine că onor conducerea TVR nu mai doreşte emisiunea Biziday, dar nici nu are curajul să spună asta cu subiect şi predicat. "

Din minute de negociere trimisă de echipa Biziday către TVR:

1. Despre ora de difuzare a emisiunii Biziday şi durata acesteia.

  • TVR a propus schimbarea orei de difuzare din intervalul 22 – 23 in intervalul 19-20. Durata emisiunii se va reduce de la 40 de minute util, la 26 de minute.
  • Biziday obiectează vis-a-vis de faptul că ora de difuzare este schimbată din nou, aşa cum s-a întâmplat an de an. Emisiunea nu a avut în cinci ani la TVR niciodată două sezoane consecutive la aceeaşi ora. Desigur, asta afecteaza audienta. Totuşi Biziday acceptă modificarea de program cerută de TVR cu condiţia reprogramării reluării emisiunii pe intervalul ora 23-24 din aceeaşi zi. Asta pentru că pe intervalul 19-20, mai ales în lunile de vară, publicul tânăr, urban, ocupat nu este prezent în faţa televizorului. 

2. Despre aranjamentul financiar privind Clubul Celor care Muncesc în România

  • TVR solicită majorarea procentului din încasări alocat SRTV la 30% şi a plafonului minim anual la 35 de mii de euro
  • Biziday arată că acest program se realizează fără niciun efort financiar din partea TVR, că el presupune producţii costisitoare, deplasări interne şi externe, închiriere de echipamente, etc. (...) În sezonul trecut TVR a încasat de la Biziday suma de 39 de mii de euro, în baza dreptului contractual la 20% din totalul asocierilor. Biziday este de acord cu majorarea procentului din încasări alocat SRTV la 25% şi a plafonului minim anual la 30 de mii de euro. Totuşi plafonul va fi împărţit pe medii lunare de câte 3000 de euro. La finalul contractului se face o regularizare proporţională cu numărul de luni de contract. Ne rezervăm astfel dreptul de a întrerupe contractul înainte de termen, plătind TVR 3000 de euro pentru fiecare lună de contract, asta dacă nu vom reuşi să găsim parteneri şi modele de comunicare.

3. Despre targetul de audientă pe emisiunea Biziday.

  • În vederea scăderii mediei de vârstă a publicului TVR, reprezentanţii staţiei solicită păstrarea unui target de 1,2 puncte de audientă pe publicul 18+ urban pentru emisiunea Biziday
  • Reprezentantul Biziday este de acord cu păstrarea unei politici editoriale care să facă emisiunea atractivă pentru publicul tânăr şi ocupat, dar arată că nu poate fi atins imediat acelaşi target ca la ora 22. Publicul tânăr nu este acolo, la televizor. De altfel, mediile de audienţă au fost în sezonul trecut cam de trei-patru ori mai mici pe această categorie pe 19-20 decât pe intervalul 22-23. Pe cale de consecinţă, Biziday este de acord cu stabilirea unei ţinte de 1 punct de audienţă pe publicul 18+ urban.

4. Despre împărţirea minutelor de publicitate pe emisiunea Biziday.

  • TVR solicită reducerea minutelor de publicitate alocate Biziday pe emisiune, de la patru minute la trei, două imediat după emisiune, unul înainte, lipit de emisiune în funcţie de conţinut. TVR îşi argumentează solicitarea prin reducerea duratei emisiunii de la 40 la 26 de minute.
  • Biziday arată că în sezonul 2014-2015, Biziday a cedat TVR jumătate din spaţiul de publicitate la care avea dreptul, asta pentru că Biziday a valorificat spaţiul la tarife cel puţin duble faţă de TVR. Biziday critică politica de vânzări a TVR, considerând că departamentul de profil nu preţuieşte suficient de bine unicitatea emisiunii realizate în parteneriat în peisajul media de la noi. Poziţionarea ei pe piaţa de publicitate din punct de vedere al tarifelor este greşită. Reprezentantul Biziday mai arată în acest sens că Biziday a încasat în sezonul trecut 87 de mii de euro din vânzarea a două minute de publicitate pe emisie, iar TVR a încasat probabil 160 de mii de euro din vânzarea a şase minute pe emisiune. De asemenea, reprezentantul Biziday mai arată că SRTV încasează pentru emisiunea Biziday din TAXA TV aproximativ 1 milion de euro pe an. Biziday arată că argumentaţia TVR privind reducerea minutelor ce se cuvin Biziday este greşită, pentru că audienţa atinsă pe intervalul 19-20 nu este aceeaşi cu cea de pe intervalul 22-23. Biziday va fi aşadar nevoită să reducă tarifele cel puţin în primul an de difuzare pe acest tronson orar. (...) Totuşi Biziday ar putea fi de acord cu reducerea la trei a minutelor acordate pe intervalul orar 19-20, dar numai în condiţiile programării emisiunii de la ora 23 şi a împărţirii minutelor de pe reluarea astfel programată. Tarifele de publicitate după ora 23 sunt de asemenea mai mici decât cele de la ora 22.

5. Despre criticarea publică a conducerii TVR

  • TVR solicită realizatorului emisiunii Biziday să se abţină pe viitor de la criticarea politicii manageriale sau editoriale a conducerii TVR.
  • Biziday arată că un astfel de punct de vedere nu poate fi acceptat şi, cu atât mai puţin, nu poate fi negociat. De altfel contractul a avut permanent o clauză privind interdicţia de a denigra TVR (dar nu de a critica politica conducerii TVR) precum şi o clauză de întrerupere a contractului, fără penalităţi.

Legat de demisia lui Stelian Tănase şi situaţia din TVR:

"Eu aş paria însă pe un ADMINISTRATOR JUDICIAR, unul care să administreze falimentul de facto al TVR, căci… Consecutiv, blocarea conturilor va atrage activarea clauzelor bancare ce fac scadente imediat liniile de credit, garantate cu veniturile din taxă. Altfel spus, chiar dacă n-au fost blocate conturile de salarii, acele conturi vor fi în curând goale. Nu veţi mai avea cu ce plăti salariile.

Al treilea risc este ca Victor Ponta, pe care tocmai l-aţi enervat în anticipare ca să vă puteţi victimiza, să transforme prin Ordonanţă de Urgenţă TVR în Agenţie Publică, aşa cum este Agerpresul. În acest caz statul îşi asumă datoriile TVR, problema devine una în totalitate bugetară, dar putem spune ADIO! jurnalismului independent la TVR. O Agenţie este ca o primărie, cu jurnalişti care, cu tot respectul, au statut de funcţionari publici, ordonaţi ierarhic."

Articolul integral, pe Biziday.

Autor: Petrişor Obae petrisor.obaepaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • I I
    Mircea Radu bre... :))
  • Bogdan Bogdan
    Gogule, pentru ca la "orice statie comerciala mare" vezi numai tigani care se scuipa cu niste curve
  • G G
    Numeste 3. Multumesc...
  • mad79 mad79
    Emisiunea lui Guran este una din putinele emisiuni ROMANESTI de la o televiziune generalista,la care te poti uita si sa ramai cu ceva in cap!!!
    Faptul ca firma lui Moise Guran a realizat anul trecutun profit de 300000 euro,atesta priceperea lui si nu inteleg de ce va scandalizati,ca TVR trebuia sa castige mai mukti bani,in conditiile in care el achita TOT,de la lumini,machiaj,operatori,la cei care fac munca de teren si spatuu de emisie si tot TVR-ul se da lovit!?
  • Vasile Ion Vasile Ion
    Vrajeala si cu Guran. Maine ar veni 50 mai buni ca el care ar aduce bani tvr-ului si audienta, dar nu se doreste acest lucru.
  • Tot Vasile Tot Vasile
    Hai ca iti spun tot eu: 610.000 de euro a incasat firma lui Guran anul trecut, din care profit 300.000. Nu a spart gura targului cu audienta si a dat o firmitura la TVR: 5% pentru a fi de dimineata pana seara pe postul national, plus studio etc.

    Da, Stelian Tanase trebuie sa isi dea demisia tocmai pemtru ca a acceptat o asemenea combinatie.
  • loredana grozescu loredana grozescu
    Pe Guran il intereseaza doar contractul lui. Nu soarta TVR. Cum nici pe Stelica nu il intereseaza decit leafa lui nesimtita de 4700 de euro. Atit. Dispret Moise, dispret Stelica!
  • geo geo
    Pe când Guran a adus bani la TVR , mulți -puțini, este discutabil, Stelian Tănase și ai lui i-au cheltuit pe toate prostiile care nu aduceau audiență...ori audiența era minimă. Este la fel de adevărat că, fără să se lăcomească prea mult și fără să se amestece în politica editorială a emisiunii, TVR poate obține bani mai mulți de la Guran.
  • Tot Vasile Tot Vasile
    Petrisor, cum se cheama firma pe care presteaza Guran, sa vedem cat a incasat in 2014?
  • andrei andrei
    Stelian Tanase nu e manager. Cata vreme emisiunea lui Guran e printre putinele de la TVR care produce bani pentru statie, toate sicanele astea sunt penibile. Iar daca Tanase pretinde sa nu fie criticat in functia publica pe care o are si in care a fost numit, atunci e mai scandalos chiar si decat Dan Voiculescu, ce macar la A3 isi construia imaginea pe banii si resursele lui.
  • Gogu Gogu
    Un punct de rating, tzinta????? Pai, daca te duci la orice statie comerciala mare cu asa "aspiratzii", esti scuipat direct in gura(n)... Cat tupeu!!!
  • Vasile Vasile
    Guran nu mai are nicio rusine! 39.000 de euro sunt cateva minute de publicitate la ProTV. Si de banii astia el are spatii de emisie de dimineata pana seara! Plus studio, cameraman etc.

Trimite un comentariu

sus