Skip to main content

Cel mai bogat român cu afaceri în media rămâne Zoltan Teszari, patronul Digi 24. Insolvenţele şi problemele cu justiţia s-au văzut dramatic în averile lui Adrian Sârbu, Adamescu şi Dan Voiculescu

 
zoltan-teszari ZF 2
zoltan-teszari ZF 2

zoltan-teszari ZF
Zoltan Teszari apare rar în public şi nu există fotografii recente cu proprietarul RCS. Aici, într-o grafică realizată de Ziarul FInanciar în urmă cu câţiva ani.

Publicitate

Zoltan Teszari, proprietarul companiei RCS, este cel mai bogat român cu afaceri în media. Averea celui care deţine Digi 24 este de jumătate de miliard de dolari, potrivit Capital Top 300 Cei mai bogaţi români, a cărui ediţie va apărea la sfârşitul săptămânii viitoare.

Topul averilor din media arată scăderi puternice în cazul lui Dan Grigore Adamescu (România liberă), al familiei Voiculescu şi al lui Adrian Sârbu (Mediafax). Insolvenţele şi falimentele care au afectat companiile pe care le deţin (falimentul Astra, respectiv insolvenţa Mediafax), dar şi problemele cu justiţia s-au văzut şi în avera acestora.

De exemplu, Adrian Sârbu are o avere estimată de Capital Top 300 la puţin peste 20 de milioane de euro, de patru ori mai puţin decât anul trecut.

Detalii despre topul oamenilor din media realizat de Capital, în continuare:

Un amănunt important: în majoritatea cazurilor, averile oamenilor care deţin şi activităţi media provin din alte domenii în care au afaceri.

Zoltan Teszari are o avere estimată la 480-500 de milioane de euro, cu câteva zeci de milioane anul trecut. Grupul RCS deţine familia de posturi TV Digi (Digi 24, Digi Life, Digi World, Digi Sport) şi, din acest an, reţeaua de licenţe Pro FM şi Info Pro.

Familia Păunescu este pe locul al doilea în topul media, cu 200 de milioane de euro. Deţine jumătate din B1, dar afacerile familiei vin în principal din alte domenii.

Familia Voiculescu, locul al treilea, are o avere estimată de Capital de 180-200 de milioane de euro, faţă de 230-250 de milioane de euro anul trecut. Scăderea este justificată de problemele cu justiţia ale lui Dan Voiculescu, care au dus, printre altele, la confiscarea fostului sediu al Grivco, dar şi a clădirii în care funţionează studiourile Antena 1 şi Antena 3.

Familia Adamescu are o avere la jumătate în comparaţie cu anul precedent: 165-185 de milioane de euro, faţă de 430 de milioane cu un an înainte. Anul acesta, compania de asigurări Astra a intrat în faliment, iar patronul Dan Grigore Adamescu (care deţine România liberă şi Academia Caţavencu) a fost în atenţia judecătorilor, fiind în arest la domiciliu.

Locul cinci, Anca Vlad este cunoscută mai mlt pentru lanţul de farmacii Catena. Partea de media (câteva reviste de nişă) este insignifiantă. Situaţie similară şi la Valer Blidar, proprietar al Astra Vagoane şi al unui post TV local.

Creştere de câteva zeci de milioane de euro pentru fraţii Micula, dar nu pe fondul dezvoltării Naţional TV, ci datorită câştigării unui proces comercial cu statul la un tribunal internaţional internaţional. Fraţii Micula au câştigat un proces intentat statului român, acuzând eliminarea unor facilităţi fiscale acordate grupului European Drinks.

Stagnează Sebastian Ghiţă, proprietarul România TV, cu aceeaşi avere ca şi anul trecut: 130 de milioane de euro.

Minusuri faţă de ediţia precedentă şi la Cristian Burci (cu Adevărul în insolvenţă şi cu Prima TV în aceeaşi situaţie din acest an) şi la Arpad Paskany (omul din spatele Look TV).

Scădere dramatică la Adrian Sârbu. Proprietarul Mediafax este sub control judiciar, iar la începutul anului a fost câteva luni în ares preventiv. Parte din companiile media pe care le deţine (din grupul Mediafax) sunt în insolvenţă. Anul trecut, averea lui Sârbu era estimată de Capital la 80-85 de milioane de euro. Anul acesta, cifra este de patru ori mai mică.

Cei mai bogaţi oameni cu afaceri în media:

Avere 2014 Avere 2015
1 Zoltan Teszari 530-560 mil. Euro 480-500 mil. Euro
2 Fam. Păunescu 240-260 mil. Euro 200-210 mil. Euro
3 Fam. Voiculescu 230-250 mil. Euro 180-200 mil. Euro
4 Fam. Adamescu 410-430 mil. Euro 165-185 mil. Euro
5 Anca Vlad  135 mil. Euro 165-170 mil. Euro
6 Valer Blidar 107-110 mil. Euro 160-170 mil. Euro
7 Ioan şi Viorel Micula 110 mil. Euro 150-160 mil. Euro
8 Sebastian Ghiţă 130-132 mil. Euro 130-132 mil. Euro
9 Ionuţ Negoiţă 153-156 mil. Euro 115-120 mil. Euro
10 Mohammad Murad 78-80 mil. Euro 82-85 mil. Euro
11 Fam. Prigoană 40-43 mil. Euro 42-44 mil. Euro
12 Cristian Burci 40-42 mil. Euro 30-34 mil. Euro
13 Arpad Paszkany 38-40 mil. Euro 30-33 mil. Euro
14 Adrian Sârbu 80-85 mil. Euro 22-24 mil. Euro

Sursa: Capital Top 300 Cei mai bogaţi români

Revista Capital va lansa Top 300 cei mai bogaţi români, ediţia 2015, săptămâna viitoare.

Averile celor mai bogaţi români cu afaceri în media, dar şi a celorlalţi antreprenori prezenţi în Top 300 Capital, au fost calculate după o metodologie folosită de departamente de evaluare ale marilor companii de consultanţă din lume.

Modul principal de lucru pentru evaluarea unei companii este cel care are la bază multiplicatorii de EBITDA, stabiliţi în funcţie de evoluţia industriei sau de trendul sectorului economic în care activează firma respectivă. La aceste rezultate s-a adăugat evaluarea proprietăţilor imobiliare, realizată cu ajutorul indicilor furnizaţi de companii de profil. În ultima etapă s-au adăugat sumele din conturi şi valoarea celorlalte bunuri deţinute de milionari.

Autor: Petrişor Obae petrisor.obaepaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • cristinaJ cristinaJ
    Ma gandesc ca daca si acest post este cenzurat, poate nu ar mai trebui sa frecventez site-ul lui petrisor ! In felul asta ar fi si el mai linistit, fara presiuni, fara probleme, doar ceva click-uri, ceva banisori pt ONG-uri de la UE, sa traiasca toata lumea linistit
  • cristinaJ cristinaJ
    Pt ca celalalt post a fost cenzurat, trebuie sa va spun din nou: daca se termina banisorii, trebuie sa-mi gasesc alt "mogul"! Nu conteaza varsta, poate sa fie mai batran ca tata, bani sa fie ! Astept provincia si diaspora ...
  • Iulian Iulian
    In loc de propietar Digi24 trebuia propietar RCS&RDS

Trimite un comentariu

sus