Skip to main content

Un dialog memorabil despre conflictul de interese ziarist/prestator de servicii. Actualul purtător de cuvânt al SRI a negociat un contract cu Elena Udrea când era și ziarist.

 
Un dialog memorabil despre conflictul de interese ziarist/prestator de servicii. Actualul purtător de cuvânt al SRI a negociat un contract cu Elena Udrea când era și ziarist.
Ovidiu Marincea

Ovidiu Marincea, actualul purtător de cuvânt al SRI, a negociat un contract de 10.000 de euro cu Elena Udrea, în campania electorală. Se întâmpla în 2014, când Marincea era ziarist.

O anchetă GSP publicată de Cătălin Tolontan arată că “Ovidiu Marincea redactase pe 29 august 2014 un contract prin care firma SC Maristo Smart SRL, avîndu-l ca ”Prestator” pe Ovidiu Marincea, urma să facă ”prestare de servicii de producție, editare știri și clipuri video, conținut media online” pentru campania electorală a Elenei Udrea.”

Marincea solicita 10.000 de euro, din care 50% dintre bani în momentul facturării. Se adăugau 560 de euro pentru o deplasare și 200 de euro pentru un clip video electoral.

Publicitate

Cât de normal este ca un ziarist să presteze și servicii pentru oamenii politici? Cum văd politicienii situația jurnaliștilor/prestatori de servicii?

Răspunsul, într-un dialog memorabil Elena Udrea – Cătălin Tolontan:

Elena Udrea: E o problemă cu asta? Vă întreb pentru că știu în România atît de mulți ziariști care fac consultanță politică…

Tolontan: În august 2014 ați avut o discuție cu Ovidiu Marincea ca firma dînsului să vă asigure filmările din campania electorală.
Elena Udrea: Stați puuuțin. Să-mi amintesc. A fost ceva, dar nu pentru filmări.

Tolontan: Pentru ce?
Elena Udrea: M-am întîlnit în vara lui 2014 cu domnul Marincea, au și apărut niște poze atunci prin presă de la o cafea între mine și dînsul. Și mi-a zis, dacă îmi amintesc bine, că există o rețea de jurnaliști în provincie care îmi pot luat interviuri. Pentru presa locală.

Tolontan: În ce sens?
Elena Udrea: Haideți că-mi amintesc pe măsură ce vorbim. Da, așa a fost! Eu doream să-mi prezint punctual în fiecare județ realizările ca ministru, realizările aplicabile comunităților respective. Doamna Kohalmi se ocupa de asta. Și, la sfatul dînsei, care avea o relație bună cu Ovidiu Marincea, m-am întîlnit. Eu oricum urma să mă văd cu presa în județe și aș fi dat interviuri acestor oameni.

Tolontan: Stabilirea interviurilor ar fi fost un serviciu pe care i l-ați fi plătit lui Ovidiu Marincea?
Elena Udrea: Da, așa s-a pus problema. Mi s-a părut normal, nu? Noi nu aveam de unde să știm care erau acești jurnaliști.

Tolontan: Dar nu s-a semnat nimic.
Elena Udrea: Nu, pentru că eu n-am mai avut timp să ajung peste tot în țară. Haideți că acum îmi amintesc! A existat, într-adevăr, și a doua discuție. Știu că s-a negociat pentru niște spoturi video, niște oameni care urmau să vină în campania electorală și să filmeze.

Tolontan: Nici acesta nu s-a perfectat.
Udrea: Așa e, nu s-a făcut contractul. Dar vi se pare ceva anormal? (…)

Tolontan: Întîi, ni se pare de interes public pentru că Ovidiu Marincea e acum purtător de cuvînt al SRI…
Udrea: … unde a ajuns ca ziarist și am văzut că toată lumea a fost de acord. Poate că e bine ca un ziarist să fie purtător de cuvînt la SRI, nu-mi dau seama.

Tolontan: Nu e primul care și-a schimbat meseria. E pe față, muncești altceva, nu ni se pare o problemă. Dar dacă era ziarist și discuta contracte cu politicienii, asta nu se prea întîmplă nicăieri în lumea democratică.
Udrea: Da? De ce? Acum chiar nu înțeleg. Explicați-mi, vă rog dumneavoastră, ca ziarist! E o problemă cu asta? Vă întreb pentru că știu în România atît de mulți ziariști care fac consultanță politică…

Tolontan: Și eu știu enorm de mulți ziariști care nu fac.
Udrea: Bun, dar care e problema, sincer vă întreb?

Tolontan: Nu vă dau eu lecții, dar vă enunț regulile de peste tot din lume. Dacă ai afaceri, nu doar cu politicieni, dar și cu firme de detergenți sau cu oricine, cum mai relatezi tu obiectiv ca jurnalist?! Marincea nu v-a lăudat înainte și nici nu v-a atacat după ce nu a făcut contractul ca să-l bănuiți că e supărat că nu l-ați mai semnat. El a avut atitudinea lui, necondiționată de nimic. Dar asta e o chestie de om, iar regulile se fac independent de oameni.
Udrea: Dați-mi un exemplu!
Tolo: Dacă v-ar fi atacat, puteați suspecta că a făcut că e supărat. Dacă vă atacă un alt jurnalist despre care știți că are un contract cu un rival politic îl mai considerați independent?
Udrea: Nu.
Tolontan: Despre asta vorbim.
Udrea: Bine, dacă ascult lucrurile spuse așa, atunci înțeleg. Dar, repet, eu cunosc mulți jurnaliști români care au contracte de consiliere cu politicieni.

Materialul integral, pe Tolo.ro

Autor: Petrişor Obae petrisor.obaepaginademedia.ro

Comentarii

Trimite un comentariu