Skip to main content

Povestea casetelor traduse de Irina Nistor în comunism, pe HBO

 
Chuck Norris versus Comunism, un documentar despre povestea casetelor traduse de Irina Margareta Nistor în anii 80 va fi difuzat de HBO mâine (joi 26 noiembrie), de la ora 20.00. Apar în documentar, printre alţii, Dobrovolschi, Craioveanu, Gyuri Pascu şi Silviu Prigoană.
Publicitate
La mijlocul anilor ‘80, mii de filme de la Hollywood au fost introduse ilegal în ţară, printr-o operaţiune bine pusă la punct care s-a lărgit tot mai mult ajungând în casele a milioane de români. Irina Nistor le traducea, iar un om de afaceri cu ani de puşcărie în trecut se ocupa de comercializare.

Personajele şi desfăşurătorul documentarului semnat de Ilinca Călugăreanu, care a avut premiera la Festivalul Internaţional de Film Sundance:
În sistemul comunist din România, sub nasul poliţiei secrete controlată de Nicolae Ceauşescu, sute de casete VHS cu superproducţii americane au ajuns pe căi ilicite în ţară. Filmele de contrabandă - cea mai mare parte cu lupte cu arte marţiale, filme de groază şi filme de acţiune - au fost dublate şi distribuite pe o piaţă neagră secretă. Motivat de dorinţa publicului de a urmări viaţa din Occident, un lucru interzis la vremea aceea, o reţea secretă de casete video s-a răspândit tot mai mult în întreaga ţară.
Personajele:
Irina. În timpul zilei Irina traducea filmele Comitetului de Cenzori a Televiziunii Naţionale. Pe afaceristul Zamfir, care comercializa casete video, l-a întâlnit în 1985 când a dublat vocea tuturor personajelor din filmele vândute de el pe piaţa neagră - de la Chuck Norris şi De Niro, până la Jane Fonda şi ET. Vocea ei, spre deosebire de subtitrări, a fost o trăsătură esenţială a democraţiei pentru telespectatori (greşelile ocazionale de traducere ale Irinei generau constant un val de glume printre consumatorii de filme).
Dedicarea Irinei faţă de această reţea - pe care a văzut-o ca o luptă "chiar dacă mică, însă foarte importantă într-un moment în care totul părea imposibil"- însemna că, în medie, realiza dublajul a şapte filme consecutive şi, după estimările ei, a dublat mai mult de 3.000 de filme în limba română în total. Acest lucru a făcut-o un partener nepreţuit în afacerea cu casete video, în ciuda suspiciunilor constante ale domnului Zamfir care credea despre ea că este un agent secret.
Zamfir este un om cu un trecut întunecat, care şi-a petrecut tinereţea în puşcărie unde a muncit din greu. Când a ieşit din închisoare, Zamfir a început afacerea cu casete video. Zamfir a ajuns cunoscut pe piaţa neagră a casetelor video, devenind unul dintre cei mai puternici şi bogaţi oameni din ţară şi o ameninţare serioasă pentru regim. Oamenii din cercurile sale îl descriu ca fiind un om retras, care stătea mereu în umbră; chiar dacă se bucura de un mare succes, mereu a preferat să opereze de la marginea societăţii.
Mircea a intrat în viaţa lui Zamfir brusc, susţinând că este un om care vrea să lucreze pentru o reţea şi un om important. Mircea era un personaj rece care vorbea în propoziţii simple şi calculate şi a fost aproape de Zamfir în toate momentele, fiind fascinat de un om pe care l-a considerat cu adevărat important. El spunea: "Pentru mine pe primele locuri sunt mama mea, soţia mea şi domnul Zamfir."
Într-o conjunctură dramatică, Mircea s-a dovedit a fi un ofiţer al serviciilor secrete, ascuns unde toată lumea putea să-l vadă. În multe feluri, Mircea reprezintă regimul corupt şi contradictoriu, uşor de manipulat de cei care ştiau cum să joace acest joc.
Cei intervievaţi. O întreagă generaţie de români a crescut vizionând filmele de pe casetele video, introduse ilegal în ţară. De la copii la adulţi, filmele de pe casetele VHS a lăsat un semn de durată asupra oamenilor din toată ţara.

Oamenii povestesc despre experienţa împărtăşită cu alţii când urmăreau aceste filme în perioada sistemului comunist. Ne povestesc despre lumea văzută în filme - o lume care, la prima vedere, avea tot ce nu aveau ei: bulevarde largi, apartamente de lux, maşini luxoase şi o modă impresionantă. Dar, dincolo de toate acestea, aşa cum spune unul dintre participanţi: ”toată viaţa noastră era în acel aparat video!".

GALERIE FOTO

Autor: Petrişor Obae petrisor.obaepaginademedia.ro
viewscnt

Trimite un comentariu

sus