Skip to main content

Săptămâna generozităţii: Donează pentru ceva care contează pentru tine. Un mic ghid al donatorului

 
Sg-sigla-web
Sg-sigla-web

SECŢIUNE SPECIALĂ. Te-a impresionat o cauză, povestea unui om sau a unei comunităţi. Simţi că vrei să fii parte din acea poveste, să ajuţi. Iată cum poţi să o faci cu cap, ca să nu ai regrete. Şi, în final, să fie un gest care te face în primul rând pe tine fericit.

Publicitate

1. Donează pentru ceva care contează pentru tine. Vei fi fericit doar donând acolo unde inima ta îţi spune că vrei să faci o diferenţă. Te impresionează bătrânii şi îţi amintesc de bunicii tăi? Dă la un centru de zi sau la o organizaţie care face vizite medicale la domiciliu. Te frustrează despăduririle? Dă unei asociaţii care plantează copaci. Iubeşti animalele? Dă unei organizaţii care se ocupă de ele.

2. Dă cât poţi astfel încât să nu faci sacrificii. Uneori organizaţiile îţi sugerează o sumă şi îţi arată de ce au ales-o ("50 de lei acoperă o oră de terapie pentru un copil cu autism"). Important este însă ca donaţia ta să nu fie o povară pentru tine. Vei fi fericit doar făcând o donaţie pe care ţi-o permiţi.

3. Donează unei organizaţii transparente. Fie că te găsesc ei şi îţi cer, fie că îi cauţi tu, donează doar după ce vezi un raport anual şi un bilanţ financiar. E o diferenţă uriaşă de responsabilitate între o organizaţie care spune clar ce face cu fiecare leu şi lasă şi pe cineva din afara ei (un auditor) să verifice cheltuielile şi una care nu explică deloc ce face cu banii primiţi. Vei fi fericit doar dacă vei dona cu încredere că banii merg unde ţi s-a promis.

4. Donează în siguranţă. Adică într-un mod care îţi oferă o dovadă de plată (transfer bancar, cash cu chitanţă, SMS) sau garanţia că banii ajung la cauză (urnele din magazine, de exemplu, dar doar dacă sunt sigilate). Vei fi fericit doar dacă vei avea încredere că totul se face legal şi transparent.

5. Cere să fii informat. Poate că primeşti deja prea multe newslettere, dar pe acesta vei vrea să îl citeşti. Lasă contactele tale organizaţiei pe care o sprijini şi cere-i să te ţină la curent cu activităţile. Vei fi fericit doar dacă vei vedea în ce s-a transformat donaţia ta, fie că e o masă caldă pentru oamenii fără adăpost, o excursie la munte pentru un vârstnic singur sau un leagăn într-un parc de joacă pentru copii cu nevoi speciale.

Găseşti în Ghidul Donatorului răspunsuri mai detaliate la toate întrebările pe care ţi le-ai pus vreodată când ai vrut să ajuţi. Ghidul este scris de consilierii de filantropie şi strângere de fonduri ai Asociaţiei pentru Relaţii Comunitare, un grup de specialişti care de aproape 15 ani promovează filantropia responsabilă în România.

Iniţiativa face parte din proiectul „Punţi pentru resurse – resurse pentru comunităţi” al Asociaţiei pentru Relaţii Comunitare, finanţat prin granturile SEE 2009 - 2014, în cadrul Fondului ONG în România. Pentru informaţii oficiale despre granturile SEE şi norvegiene accesaţi: www.eeagrants.org.

Logo

Autor: Petrişor Obae petrisor.obaepaginademedia.ro
viewscnt

Trimite un comentariu

sus