Skip to main content

Tolo.ro: Câteva exemple despre cum consilierii Elenei Udrea controlau informațiile care apăreau în presă. "Existau grade de supunere"

 
Tolo.ro: Câteva exemple despre cum consilierii Elenei Udrea controlau informațiile care apăreau în presă. "Existau grade de supunere"
elena udrea

„Existau grade de supunere", scrie Cătălin Tolontan, pe tolo.ro, despre relația dintre consilierii Elenei Udrea și instituțiile de presă care primeau indicații despre ce materiale despre fostul ministru al turismului trebuiau să apară.

Publicitate

În dosarul Gala Bute, care este acum public la arhiva ICCJ, sînt sute de pagini cu aceste mailuri între Tudor Breazu și organizațiile de presă. Sute de acte potențiale de cenzură confiscate numai de la un om și numai în 2011-2012, notează Tolontan. Cunoscut drept ”Cici” în cercul intim de putere al Elenei Udrea, Breazu era unul dintre centrele vitale de relații cu presa ale fostului ministru. Dar nu singurul.

Și câteva exemple:

Pe 14 noiembrie 2011, Udrea îi scrie lui Breazu: ”Te rog să diseminezi tu articolul peste tot unde putem”.

Breazu îi răspunde Elenei Udrea: ”Trimis deja către B1, Realitatea, EvZ și Maria”. Maria este Maria Apostol, PR-ul ProTV, care se ocupa pentru Udrea atît de relația cu ProTV și Acasă, cît și de cea cu Mediafax și Ziarul Financiar. După plecarea din Pro TV, a lucrat o scurtă perioadă ca PR la Antena 3.

Ori de cîte ori apărea ceva deranjant legat de Gala Bute, Udrea riposta. Fie printr-un comunicat, fie printr-un articol camuflat.

De pildă, pe 26 aprilie 2012 Udrea transmite ceva pozitiv despre Gala Bute. Breazu retrimite un mail în care scrie: ”Vă rog să folosiți informația din atașament în orice știre despre subiect”. Subiectul era Gala Bute.

Mailul este expediat la Realitatea TV (Sorin Enache), la realitatea.net (Sorin Kosz) și la B1Tv (Aura Țițirică).

Către Evenimentul Zilei mesajul este ceva mai apăsat. Lui Vlad Macovei, redactorul șef al EvZ, i se scrie categoric: ”Vlad, avem nevoie de articol pe subiect”.

Uneori, se preiau și elemente despre investigația Gala Bute care nu-i convin ministrului. Se cere ștergerea rapidă. Dar articolele radiate rămîn un timp în memoria netului și oamenii lui Udrea iau foc. ”Dispare cu totul în cîteva ore!”, îl asigură în 16 mai 2012 Sorin Kosz, șeful siteului realitatea.net, pe Tudor Breazu.

Pe 16 noiembrie 2011, Tudor Breazu și Maria Apostol planificau apariția Elenei Udrea la emisiunea ”După 20 de ani” de la ProTV. Prin Luminița Kohalmi, o altă consilieră importantă în relația cu presa a lui Udrea, ei stabileau întrebările care urmau să-i fie adresate invitatei.

From: Tudor Breazu
To: Maria Apostol

”S-o sune cineva în 5-10 minute cu întrebările din atașament.

Uneori, trupa ministrului se adresează deferent: ”Dan, astăzi a apărut articolul de mai jos în telegraph. Îl poți folosi?”. ”OK”. (Breazu către Dan Andronic și răspunsul).

Alteori, iritați, oamenii lui Udrea îi jigneau între ei pe ziariștii ”prieteni”. Ca atunci cînd pe siteul evz.ro apare o fotografie mai sexy cu Elena Udrea. ”Decolteu Udrea în evz! Ce-i cu articolul ăsta?”. ”Niște imbecili”, răspunde un alt consilier.

Prețul blogerilor:

Tudor Breazu îi propune Elenei Udrea: ”Elena, ai un text mai vag pentru Evenimentul zilei, îl trimit către Dan ca să intre în ziar?”. Dan este Dan Andronic, mailul său apare în unele dintre distribuțiile informațiilor pro Udrea.

Udrea are însă o idee mai bună și-i răspunde lui Breazu: ”Pare OK, dar cred că trebuie preluat mai bine după un blog unde să fie mult mai detaliat”.

Dar cît face să pui articolul tău pe un blog? „Doi bloggeri costă 1.200 de euro, TVA inclus. Bloggeri din cei mari”, transmite Alina Ferseta (consilier) către Ana Maria Topoliceanu.

 

Articolul complet, la Cătălin Tolontan.

Autor: Petrişor Obae petrisor.obaepaginademedia.ro

Comentarii

 • Neîndoienic !
  Noi, ăştia mai batrîni, am învăţat să scriem numai cu î exceptînd CUVINTELE din familie cu "România" . Academia română a hotărît mai apoi, ca să accentueze caracterul latin al limbii române, actuala formulă.
  "NICI O" logică NICI măcar O vagă logică in a scrie de ex. CÂRPĂ ( cuvînt de origine slavă ).
  Singurii doi lingvişti membri ai academiei s-au abţinut la vot .
 • Dar toti astia mentionati aici nu au nimic de comentat? Domnul Sorin Enache, domnul Sorin Kosz? Cum e cu ”Dispare cu totul în cîteva ore!”? Sau acum au ajuns sefi si patroni si nu se mai pune?
 • OOO... dar vai, deontologii erau defapt pe stat... asa ceva ... asa ceva?!!!...
  Imi aduc aminte de opiniile lui petrisor la b1tv in anumite momente cheie...
  Halatul, cat a fost halatul?
 • Cica: "sînt, cît, atît"
  Nu mai stiti scrie? NICIODATA "Î" NU SE PUNE LA MIJLOCUL CUVANTULUI(doar la:Nume, prenume, tari, orase, sate etc.). "Î" SE FOLOSESTE LA INCEPUT SAU SFARSIT DE CUVANT.

  "Â" SE FOLOSESTE LA MIJLOCUL CUVANTULUI, NICIODATA LA INCEPUT SAU SFARSIT. Paginademedia, cu cine ati facut limba romana?

Trimite un comentariu