Skip to main content

Inițiativa care vrea introducerea „Minutului de știință”, aviz negativ de la CNA. „Nu putem să intervenim în felul în care televiziunile își fac programele”

 
Inițiativa care vrea introducerea „Minutului de știință”, aviz negativ de la CNA. „Nu putem să intervenim în felul în care televiziunile își fac programele”
CNA
Consiliul Național al Audiovizualului a dat aviz negativ proiectului de lege inițiat de 75 de senatori și deputați, care ar obliga posturile de radio şi televiziune să introducă în jurnalele de ştiri un minut de informaţie ştiinţifică. În expunerea de motive a documentului se invocă faptul că România este pe primele locuri la analfabetism ştiinţific. „Nu putem să intervenim în felul în care televiziunile își fac programele”, a explicat Dorina Rusu, membru CNA, în ședința forului audiovizual de astăzi. De menționat că avizul CNA este doar consultativ. 

Radu Călin Cristea, membru CNA: „Avem o prevedere foarte clară în lege, prin care CNA nu poate să aibă nicio imixtiune în politica editorială a niciunui radiodifuzor. Prin urmare orice inițativă de acest gen, și anume obligativitatea radiodifuzorilor de a insera un minut de nu știu ce este în afara legii. E o necunoaștere clară a Legii audiovizuale din partea oficialilor. Le răspundem pur și simplu că nu putem să ne încălcăm propria lege în condițiile date.”

Radu Herjeu, membru CNA: „Mie îmi e teamă că se vor da numai știri despre telefoane mobile și despre tablete. Că asta înseamnă tehnologie pentru oamenii care lucrează în zona respectivă.”

Publicitate

Dorina Rusu, membru CNA: „E adevărat că există, cum spune domnul Cernea, că există un deficit cognitiv științific la nivelul populației. E adevărat că 42% dintre români cred că soarele se învârte în jurul pământului. Dar nu știu dacă lucrurile astea se pot schimba prin programe de tipul acesta. Cred că lucrurile acestea se pot schimba printr-un program de educație riguros. Noi nu putem să intervenim în felul în care televiziunile își fac programele”

Ce prevede inițiativa legislativă: „Furnizorii de servicii media audiovizuale cu acoperire naţională vor include zilnic, în principala emisiune de ştiri, informaţii ştiinţifice şi tehnologice pe durata a cel puţin un minut, cu excepţia zilelor în care evenimente de larg interes public ori transmisiunile în direct împiedică difuzarea respectivului jurnal de ştiri. Sunt exceptaţi de la această prevedere furnizorii de servicii media audiovizuale care nu oferă în programele lor jurnale de ştiri."

Iniţiativa completează Legea audiovizualului şi prin introducerea unui principiu referitor la obligaţia mass-media de a transmite cu acurateţe informaţii privind ştiinţa şi tehnologia, pe lângă cele politice, sociale sau divertisment.

 

 
Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro

Trimite un comentariu