Skip to main content

TVR va primi de la bugetul de stat circa 30 de milioane de euro, pentru emisia sa şi pentru TVR Moldova şi TVRi

 
tvr
tvr

Societatea Română de Televiziune (SRTv) va primi de la bugetul de stat, în 2016, o sumă de circa 30 de milioane de euro (135.898.000 de lei), care va fi folosită în special pentru emisia terestră a televiziunilor din portofoliul său, dar şi pentru funcţionarea TVR Moldova şi a TVR Internaţional, scrie Mediafax.

Publicitate

Suma pe care SRTv o va primi de la bugetul de stat în anul 2016, respectiv 135.898.000 de lei, a fost avizată favorabil, cu unanimitate de voturi, astăzi, în Comisiile reunite pentru Cultură ale Parlamentului.

Astfel, suma pe care TVR o va primi de la bugetul de stat în 2016 este cu 13,89% mai mică decât suma pe care Televiziunea Română a primit-o în acest an (157.814.000 lei).

Suma primită de TVR de la bugetul de stat reprezintă 29% din sursele totale de finanţare ale SRTv, în timp ce 71% reprezintă venituri proprii, potrivit proiectului de buget al Televiziunii Române pe anul 2016.

Încă de la începutul discuţiilor referitoare la suma pe care TVR o va primi de la bugetul de stat în 2016, parlamentarul PSD Georgică Severin, preşedintele Comisiei pentru Cultură din Senat, cel care a condus lucrările şedinţei de vineri, a spus că aceşti bani vor fi destinaţi asigurării emisiei terestre a televiziunilor din portofoliul SRTv.

"Ştiu că sunt o mulţime de probleme de discutat la Televiziunea Română. Reamintesc că sumele de bani pe care noi le discutăm şi le aprobăm sau nu se referă la asigurarea emisiei terestre. Sunt sume care trec prin conturile Televiziunii Române şi se duc la Societatea Naţională de Radiocomunicaţii. Nu vorbim despre alţi bani", a spus Georgică Severin.

La rândul său, Irina Radu, director general interimar al SRTv, a mulţumit pentru precizări.

"Să ştiţi că nu aveam nici cea mai mică intenţie să ne plângem sau să vă povestim alte lucruri pentru că le cunoaşteţi foarte bine", le-a spus Irina Radu parlamentarilor din Comisiile reunite pentru Cultură din Senat şi Camera Deputaţilor.

Totodată, Liviu Nicolescu, directorul Direcţiei Studiouri Centrale din SRTv, a prezentat destinaţia banilor pe care TVR ar urma să îi primească de la bugetul de stat în 2016. Potrivit lui Liviu Nicolescu, suma propusă pentru anul viitor pentru finanţare de la bugetul de stat pentru TVR este de 135.898.000 de lei, în scădere faţă de 2015, iar această scădere este o consecinţă, în principal, a procesului de tranziţie de la televiziunea terestră analogică la televiziunea digitală.

"Anul acesta s-a oprit difuzarea terestră a TVR 2 (...) Având în vedere stadiul procesului de implementare a sistemului digital terestru, cheltuielile sunt mai mici. Procesul este în curs de implementare. La momentul de faţă este o acoperire undeva între 30 şi 40% din populaţie", a spus Liviu Nicolescu.

El a mai spus că, din suma de 135.898.000 de lei, o parte dominantă, respectiv 108 milioane de lei, va fi plătită de TVR către Societatea Naţională de Radiocomunicaţii, pentru emisia terestră a canalelor Televiziunii Române. O altă sumă, 14.450.000 de lei, va fi folosită pentru închirierea canalului de satelit al SRTv, iar pentru difuzare terestră a TVR Moldova la Chişinău va fi alocată o sumă de 62.000 de lei.

Totodată, Liviu Nicolescu a amintit că producţia TVR destinată străinătăţii este susţinută, potrivit legislaţiei în vigoare, de la bugetul de stat. Astfel, pentru producţia TV a TVR Moldova va fi alocată suma de 2.128.000 de lei. "La capitolul alte transferuri, avem 8.634.000 de lei destinată de asemenea funcţionării TVR Moldova şi a TVR Internaţional, iar la capitolul cheltuieli de capital active nefinanciare, investiţii, suma de 2.264.000 de lei", a mai spus Liviu Nicolescu.

Autor: Carmen Maria Andronache carmenpaginademedia.ro
viewscnt

Trimite un comentariu

sus