„De fiecare dată când a venit cineva la conducerea TVR, au fost de vină angajaţii.”, a spus Dragoş Bocanaciu, preşedintele celui mai mare sindicat din TVR, SPUS TV, într-o conferinţă.
Acesta a organizat vineri o conferinţă de presă pentru a spune punctul de vedere al angajaţilor televiziunii publice asupra situaţiei dificile în care se află.
Preşedintele sindicatului SPUS TV vine, la rândul său, cu două soluţii pentru redresarea TVR:
1. Generalizarea taxei TV
2. Reducerea comsionului pe care companiile de electricitate îl opresc din taxa TV şi care poate ajunge până la 17,5%.
„O modificare a modului de colectare a taxei şi o generalizare a acestei taxe de 4 lei ar aduce în bugetul TVR aproximativ 4 milioane de euro, bani care pot fi investiţi în programe”, a spus Bocanaciu.
Dragoş Bocanaciu, preşedintele sindicatului SPUS TV din televiziunea publică:
Noi nu cerem majorarea taxei cu nici măcar un ban. Ceea ce însă cerem, ca soluţie, este ca această taxă să fie cu adevărat generalizată, aşa cum se întâmplă în alte ţări.
Potrivit ANCOM, sunt 7,8 milioane de gospodării în România. Dintre acestea, 6,6 milioane au abonament la transmisie TV (cablu, DTH, IPTV). De ce în momentul de faţă plătitori de taxă sunt doar 5,3 milioane? Concret, în momentul de faţă, doar 65% din populaţia României îşi achită taxa TV.
Stau şi mă întreb de ce în momentul în care tu primeşti doar 65% din banii pe care tu trebuie să-i ai din fondurile respective, eşti catalogată ca o firmă cu probleme financiare provocate de angajaţi?
O modificare a modului de colectare a taxei şi o generalizare a acestei taxe de 4 lei ar aduce în bugetul TVR aproximativ 4 milioane de euro, bani care pot fi investiţi în programe.
Din taxa de 4 lei, aproximativ 50 de bani nu ajung la TVR, pentru că statul permite negocierea comisionului cu instituţiile de colectare. Iar comisionul este de la 7,5%, la 17,5%.
Ne doare foarte tare că în urmă cu 15 ani Televiziunea Română avea un singur adversar serios, Pro TV-ul, iar acum suntem undeva în spatele multor posturi de televiziune care din păcate nu beneficiază de aceeaşi profesionişti care sunt în Televiziunea Română.
Sistemul ar fi trebuit cu adevărat înlocuit. Sistemul şi procedurile interne ar trebui îmbunătăţite.
De fiecare dată când a venit cineva la conducerea TVR, au fost de vină angajaţii. Angajaţii din televiziune sunt o mină de aur, care benegiciază de o conducere dezastruoasă. Ne vom opune restructurărilor.
Situaţia TVR este gravă, avem 150 de milioane de euro datorie. Această situaţia gravă are o rezolvare rapidă dacă cele două solicitări ale noastre ar fi puse în aplicare imediat. Încasăm banii pe 10 luni şi suntem obligaţi să trăim 12 luni.
Despre solicitarea în instanţă de indexare a salariilor angajaţilor - „Primul proces la indexare a început în 2012. Acest proces care se referă la nişte drepturi prevăzute în contracte de muncă şi care nu au fost acordate. Atunci a fost prima acţiune împotriva televiziunii române.
Orice solicitare din partea angajaţilor de a respecta nişte prevederi legale este o solicitare firească. Nu suntem atât de absurzi să nu realizăm că aceste procese vor crea dificultăţi bugetului TVR. Am cerut administraţiei să intre într-o discuţie reală şi o negociere. Nu le pasă Cred că este puţin forţat.
Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro
Comentarii
La a doua, insa, ar fi cateva probleme:
1. Nu poti justifica 3.300 de angajati, oricum i-ai numara. Cheltuielile salariale nu se regasesc in calitatea productiilor. Aceste cheltuieli nejustificate reprezinta mare parte din datoriile istorice ale SNTVR. Hai sa privim problema asta in ochi, sa o asumam si sa o rezolvam.
2. Dezlegati-va de SNR la capitolul transmisie si veti avea bani sa va puneti si in cap. Aveti din ce in ce mai putini telespectatori, iar cei care va receptioneaza terestru prin SNR pot fi numarati pe degetele de la o mana. De banii pe care ii economisiti astfel le puteti trimite antene prin satelit si televizoare UHD celor care nu va pot vedea decat terestru.
3. "Adevaratii profesionisti" din TVR reprezinta o mantra pe care o cantati voi la sindicat. Din cand in cand, cate unul din "adevaratii" astia apuca sa faca o emisiune, ca sa poata sa vada toata lumea cum e cu "adevaratii". Am tot vazut. Restul de "adevarati" asteapta in birouri sa faca televiziune performanta. Pana atunci (adica de vreo 15 ani) incaseaza un salariu nu tocmai rau. Zici ca sunt multi de-astia ?
4. "Adevaratii profesionisti" din TVR il tot trimit pe Sorin Burtea in CA al TVR de cateva mandate incoace. Asta e standardul vostru de calitate ? Voi chiar va uitati la productiile proprii ? El e reperul profesional in TVR ?
5. Toate deciziile financiare si economice ale CA si ale CD sunt publice. Cand Valentin Nicolau (Dumnezeu sa-l ierte !) facea credite la ABN Amro ca sa plateasca salariile garantand cu veniturile viitoare din taxa TV voi unde erati ? Cumva va bucurati ca va cresteau salariile pe credit ? Daca TVR avea asa un cash flow grozav inca de pe vremea aia, de ce facea credite ? Ati preferat sa luati o groaza de bani fara sa va intrebati de unde vin si daca ceea ce produce TVR reflecta un standard de cost de bun simt. Acum sunteti foarte suparati ca nu mai puteti lua salariile pe credit (TVR a amanetat orice putea sa amaneteze intre timp pentru alte credite si nu mai poate lua altele).
6. Stati pe un real estate de vreo 50 de milioane de euro, dar nu il valorificati. Numai fasia aia de parc dintre studiouri si Calea Dorobantilor daca ati fi vandut-o ati fi iesit din criza. Dar nu, ca are nevoie vreun "adevarat profesionist" sa faca un standup si nu are unde.
In plus, furtul, chiulul si prostia nu au remediu in nici o institutie de stat, cu atit mai mult la TVR.
Inchideti, vindeti cladirea si terenul si va veti gasi de lucru pe bani si mai buni ca sunteti f valorosi, se vor bate altii pe armata de 2600 de angajati pe viata din TVR....
La somaj.
Dl Bocanaciu, lider de sindicat TVR, cat ati castigat in ultimii 10 ani de la televiziunea lui Vlad Plahotniuc din Republica Moldova unde "comentati" ?
Cate ora pe luna lucrati pentru Tvr ?
Cate ore de comentarii sportive ?
Cate ore stati la birou ?
Cate ore jucati table ?
Cate ore ... etc.?
Mergeti la Rio ?
Hai, Noroc !
Gean, fundasu.
Sunteți doar o gaură neagră. Poate aveți nevoie de câteva lopeți de pământ și gata.
Cred că ne-am obișnuit deja să trăim și fără deosebita dvs. contribuție. E păcat, dar așa e viața.