Skip to main content

Mircea Badea, despre legea defăimării: "E o mizerie". Pătraru: "o prostie". Ce spun Radu Banciu și Doru Bușcu

 
Mircea Badea, despre legea defăimării: "E o mizerie". Pătraru: "o prostie". Ce spun Radu Banciu și Doru Bușcu
mircea-badea-dragos-patraru-radu-banciu

Care au fost reacțiile realizatorilor de emisiuni one man show sau de programe de satiră la Legea defăimării? Cum ar putea fi afectați, având în vedere tipul programelor? Ce spune despre acest proiect Doru Bușcu, din echipa Cațavencilor, cu 25 de ani de satiră în spate?

Publicitate

Mircea Badea, realizatorul emisiunii În gura presei, spune despre legea defăimării că este "o mizerie", Dragoș Pătraru o consideră "o prostie" pentru că toate prevederile privind defăimarea există deja în Codul civil. Radu Banciu crede că prin această lege "politicienii au găsit o soluție pentru a se proteja de critici în spațiul public". 

Doru Bușcu vine cu o altă teorie: această lege este un semn de bunăvoință față de minorități. 

"Această poveste este mai degrabă un gest de bunăvoință către, să spunem, minoritățile care se tem și vor să preîntâmpine abuzuri în noul context european. O dovadă de bunăvoință a lui Dragnea, a PSD-ului față de marele popor genial al Israelului, care are această temere", a declarat pentru Paginademedia.ro Doru Bușcu, redactor-șef al săptămânalului de satiră Cațavencii.

Dragoș Pătraru, pentru Paginademedia.ro: Legea, în sine, e o prostie nu neapărat pentru ceea ce conține, ci pentru că e degeaba.

"Există toate aceste prevederi privind defăimarea în Codul civil. E o discuție care n-are sens, doar un scandal ieftin. E normal să ne asumăm cu toții ceea ce spunem. Eu îmi asum tot ce spun la emisiune și sunt pregătit să plătesc pentru asta, dacă o instanță decide că am greșit.

Pe mine altceva mă intrigă. În primul rând, valoarea amenzilor. 100.000 de lei? Serios? Adică, la banii ăștia, doar domnul Dragnea și alți câțiva politicieni ar mai putea să își permită să defăimeze în România. Amenzile trebuie să fie proporționale cu veniturile. E ca și cum am pedepsi depășirea vitezei legale cu 100.000 de lei. Nu poți!

Apoi, mi se pare fascinant că legea a plecat de la domnul Dragnea. Cum i-a venit domnului Dragnea ideea să facă legea asta cu defăimarea? Adică, dânsul, ca absolvent al Facultății de Transporturi, secția vehicule rutiere, dânsul, șef atelier mecanic la Revoluție, apoi pesedist feroce, om cu o avere foarte mare, cu o casă la Teleorman cât trei licee mari din București, cum s-a gândit așa, dintr-o dată, la treaba asta, să nu se mai defăimeze oamenii între ei? Îl și văd, la piscina căsoiului de pe domeniul din Teleorman, cu un pahar de whiskey single-malt, 18 anișori, la ora asfințitului, cu soarele roșiatic aruncându-și ultimele sclipiri în mustața dânsului... gândidu-se la defăimare.

Pentru presă, văd o singură posibilă problemă. CNA, altfel un instrument politic, cu cei mai mulți oameni numiți politic - se va folosi de acestă lege ca să aplice sancțiuni jurnaliștilor. De pildă, un coleg de la radio România a fost sancționat de CNA pentru că l-a lăsat pe Dan Puric să spună că poporul român e condus de mafioți. Omul a câștigat, desigur, procesul cu CNA. E, probabil se vor înmulți cazurile astea în care tot felul de competenți de la CNA, care vor și ei o sinecură, undeva, vor încerca să se facă utili. De multe ori, inventând sesizări, cum am aflat cu toții că se îmtâmplă acolo."

Doru Bușcu, pentru Paginademedia.ro: Legea defăimării, o dovadă de bunăvoință a PSD-ului față de poporul Israelului

"Libertatea de exprimare în presă nu are nevoie de această lege, ea în decursul celor 26 de ani a suferit multe îngrădiri, de la autocenzură impusă de anumite temeri ale corpului redacțional până la legi date direct împotriva presei și mergând mai departe, până la acțiuni îndreptate împotriva jurnaliștilor care au fost obraznici cu puterea.

Legea aceasta nu vine dintr-o necesitate internă a societății românești. Este o lege care are un aspect european, însă ea nu este metabolizată în alte țări din Uniunea Europeană. România ar fi într-o activitate de pionierat aici, ceea ce nu e rău. Există un model european propus de niște experți după care, cred eu, s-a inspirat PSD-ul. Numai că la transcrierea modelului ei au furat un pic și din experiența internă, românească și au adăugat treaba aia cu apartenența politică, drept criteriu definitoriu pentru grupul social, ceea ce ar fi dus la consecința că nu mai poți să ataci oameni politici fără să plătești 60.000 de lei amendă. A fost scos corpul acela de lege, deci acum e liber la atacat politicieni. Eu nu cred că aici e miza acestei legi, pentru că presa o să scrie, așa cum a scris întotdeauna cu toate opreliștile, cu articolul 205, 206, care au fost scoase, apoi reintroduse, a fost modificată.

Presa a scris câtă vreme a avut independența de facto și a avut proprietatea afacerii pe care a constituit-o. Așa că această poveste este mai degrabă un gest de bunăvoință către, să spunem, către minoritățile care se tem și vor să preîntâmpine abuzuri în noul context european. O dovadă de bunăvoință a lui Dragnea, a PSD-ului față de marele popor genial al Israelului, care are această temere. Și această chestie, dacă ne uităm la ce s-a întâmplat în ultimele două săptămâni, o vedem recompensată printr-o vizită în Israel și distincția primită din partea Israelului pe care a primit-o România.

Cât despre această furie dezlănțuită împotriva libertății de exprimare e o chestie cel puțin deplasată, mai ales cu cât eu lucrez la o revistă de satiră, care este cea mai expusă unei astfel de legi, pericolelor care ar izvorî dintr-o astfel de lege. În textul legii, care urmează să fie votat, nu mai există acea sintagmă cu privire la protecția pe care și-o construiesc oamenii politici dispare. Abia aștept să-mi folosesc noile adjective împotriva oamenilor politici odată ce legea intră în vigoare. Simt în momentul ăsta că nu mă afectează și sunt obișnuit cu restrângerile de libertate din presă."

Mircea Badea, în ediția de aseară a emisiunii În gura presei: Legea defăimării e o mizerie

Sigur, că ceea ce au făcut astăzi deputații juriști și amendamentul propus de Liviu Dragnea este o mizerie. Există pe pământul ăsta, în lumea civilizată, din care noi nu vrem să facem parte, pentru că noi vrem cu Vlad Țepeș, există ceea ce se numește libertatea de exprimare.

Nu există “libertatea de exprimare e bună, dar...”. Nu există “dar”. Libertatea de exprimare există sau nu. Nu există “libertatea de exprimare este până la un punct”, atunci nu mai e libertate de exprimare, dacă e până într-un punct.

Sigur că există o întreagă jurisprudență CEDO pe acest subiect. Parlamentul României, votat de cetățeni, care zilnic este calul de bătaie al presei scrise și al internetului, a spus avem cu ce să ne bătem “defăimare!”, “facem o lege cu amenzi”, sigur că asta e o mizerie.

Radu Banciu, în emisiunea de la B1 TV: Politicienii au găsit o soluție pentru a se proteja de critici în spațiul public

"Politicienii au găsit o soluție pentru a se proteja de critici în spațiul public. Nu e vorba numai de Facebook sau de Twitter, este vorba de presă în general, televiziunea, radioul, presa timpărită, toate intră în același coș. Ei bine, nu vom mai aveam dreptul să defăimăm lumea politică. Ni se pune pumnul în gură, aceasta este expresia general uzitată în aceste momente.

Amenzile sunt într-adevăr uriașe, acestea pot ajunge până la 100.000 de lei dacă aduci atingere unui grup sau unei comunități. Bagi în măsa, de exemplu, tot PSD-ul, riști să iei un miliard de lei vechi. În aceste condiții, haideți să vă dau niște cifre pentru că, în principiu, va trebui să le plătim împreună. Va fi sancționată cu o amendă de la o mie la 30.000 de lei defăimarea care vizează o persoană fizică. Îl înjurăm, să zicem, împreună pe Ion Iliescu – între 10 milioane și 300 de milioane de lei vechi avem de plătit. Asta va stabili CNCD-ul . Noi putem dup’aia să contestăm în instanță. Amendă de la 2.000 la 100.000 dacă vizăm un grup de persoane, o comunitate, dacă dăm în PSD sau în musulmani. Aceste amenzi se vor aplica oricărei defăimări făcute în spațiul public, inclusiv în presă sau pe rețelele de socializare, cum ar fi Facebook sau Twitter.

Lașii și fricoșii, printre care se numără și politicienii, se refugiau pe rețelele de socializare pentru că știau că acolo n-au nimic de plată. Și te făceau albie de porci. (...) E normal ca oameni de teapa lui Liviu Dragnea, la momentul la care ajung la putere, se transformă în niște dictatori. Politicienii vor puteam să spună în continuare ce vor. Faptul că noi am putut să-i înjurăm până acum mi se pare corect. (...)

Cei de la Kamikaze n-o să-l mai poată facă curvă politică pe Liviu Dragnea după intrarea acestei legi în vigoare. (...) Cum ar fi ca un condamnat definitiv, ală să ne impună nouă să ne ținem gura. Domnule Dragnea, aveți dreptul să maziliți în PSD, dar nu să ne puneți nouă botniță. Lăsați-o mai ușor cu treburile astea. Noi facem ce vrem aici, lumea dacă vrea se uită, dacă nu, nu. Și pe noi ne penalizează exact ca pe dumneavoastră. Ține-ți-vă fleanca."

Autor: Carmen Maria Andronache carmenpaginademedia.ro

Comentarii

 • Pentru cei care nu cunosc textul constitutional privind libertatea cuvântului si a informării din Constituția Romaniei : Libertatea de exprimare ARTICOLUL 30
  (1) Libertatea de exprimare a gândurilor, a opiniilor sau a credinţelor şi libertatea creaţiilor de orice fel, prin viu grai, prin scris, prin imagini, prin sunete sau prin alte mijloace de comunicare în public, sunt inviolabile.
  (2) Cenzura de orice fel este interzisă.

  (3) Libertatea presei implică şi libertatea de a înfiinţa publicaţii.

  (4) Nici o publicaţie nu poate fi suprimată.

  (5) Legea poate impune mijloacelor de comunicare în masă obligaţia de a face publică sursa finanţării.

  (6) Libertatea de exprimare nu poate prejudicia demnitatea, onoarea, viaţa particulară a persoanei şi nici dreptul la propria imagine.

  (7) Sunt interzise de lege defăimarea ţării şi a naţiunii, îndemnul la război de agresiune, la ură naţională, rasială, de clasă sau religioasă, incitarea la discriminare, la separatism teritorial sau la violenţă publică, precum şi manifestările obscene, contrare bunelor moravuri.

  (8) Răspunderea civilă pentru informaţia sau pentru creaţia adusă la cunoştinţă publică revine editorului sau realizatorului, autorului, organizatorului manifestării artistice, proprietarului mijlocului de multiplicare, al postului de radio sau de televiziune, în condiţiile legii. Delictele de presă se stabilesc prin lege.


  Dreptul la informaţie ARTICOLUL 31
  (1) Dreptul persoanei de a avea acces la orice informaţie de interes public nu poate fi îngrădit.
  (2) Autorităţile publice, potrivit competenţelor ce le revin, sunt obligate să asigure informarea corectă a cetăţenilor asupra treburilor publice şi asupra problemelor de interes personal.

  (3) Dreptul la informaţie nu trebuie să prejudicieze măsurile de protecţie a tinerilor sau securitatea naţională.

  (4) Mijloacele de informare în masă, publice şi private, sunt obligate să asigure informarea corectă a opiniei publice.

  (5) Serviciile publice de radio şi de televiziune sunt autonome. Ele trebuie să garanteze grupurilor sociale şi politice importante exercitarea dreptului la antenă. Organizarea acestor servicii şi controlul parlamentar asupra activităţii lor se reglementează prin lege organică.
 • Ati moderat comentariul *** *** ***", desi el se bazeaza pe intamplari cat se poate de reale. Norocul nostru e ca prestati doar la acest, altfel nici nu am fi aflat ca Doru Buscu i-o ***a lui SOV prin batista, pentru ca ati fi cenzurat stirea. E bine ca il promovati Dorulet ***, avem nevoie in presa de oameni cu valori sanatoase si solide. Felicitari, Obae!

Trimite un comentariu