Skip to main content

ACUZAȚII în Radio România: "ni s-a impus să ducem o campanie falsă: Salvați radioul public"

 
ACUZAȚII în Radio România: "ni s-a impus să ducem o campanie falsă: Salvați radioul public"

Acuzații de cenzură în Radioul Public: "ni s-a impus la camera știrilor să dăm pe post știri care nu respectă propriile noastre standarde", spune un jurnalist din postul public.

Publicitate

Declarația angajatului România a fost făcută sub rezerva "legii avertizorului public", la o dezbatere organizată de Frontline despre situația TVR. La dezbatere au participat și ziariști din Radioul public, care au vorbit despre presiunile din instituție.

Un ziarist din Radio România:

"Vis a vis de controlul editorial sub această formă a legii avem un exemplui chiar în aceste zile. Radioul a declanșat o campanie furibundă împotriva modificării legii 41, o campanie falsă în care se spune „Salvați radioul public”, care nici măcar nu este făcută profesionist. Adică ni s-a impus la camera știrilor să dăm pe post știri care nu respectă propriile noastre standarde, adică citarea unei surse. S-au ignorat și alte păreri. Pe Georgică Severin, eu personal nu l-am auzit pe radio. O fi fost, dar eu nu l-am auzit să-și prezinte punctul de vedere.

Sunt și cazuri prin omisiune. Este de exemplu Asociația Jurnaliștilor Europeni care a dat un punct de vedere general, în care spunea Fiți atenți cum umblați la legea respectivă. Era o recomandare. Dar reprezentanții din România ai acestei asociații au ieșit cu un comunicat mult mai dur în care se avertizează „Nu semnați petiția respectivă”, care a fost lansată de radio, pentru că aia, aia, aia, au motivele lor, le puteți citi acolo. Și acel punct de vedere a fost omis.

Un exemplu, în prezent la camera știrilor la Radio România, în cadrul acestei campanii, s-au găsit bani să se bage în niște stegulețe care li s-au dat reporterilor noști și să le împartă pe teren că noi suntem Radio România, salvați Radio România."

Nu a fost singura acuzație legată de presiuni la știrile din radio. Alți angajați ai postului public prezenți la eveniment, în sală, au vorbit despre situația din instituție.

”Dacă vorbim despre cenzură, o să vă povestim ceva clar. De două săptămîni, postul unde lucrăm desfășoară o violentă campanie împotriva modificării legii, doar pentru ca lucrurile să nu se schimbe la Radio România! Conducerea ne-a obligat să invităm la emisiuni sau să cităm pe post numai persoane care sînt împotriva schimbării”, a spus un alt om din radio.

”O colegă de-a mea, care prezenta buletinul de știri, a primit pe hîrtie o știre care nu îndeplinea standardele noastre. Nu exista nici o sursă citată. Era o știre împotriva schimbării legii. Crainica s-a dus la șeful ei direct, reclamîndu-i aceste lucruri. Iar el i-a spus: Întoarce-te și citește-o fix așa cum e!”

Cătălin Tolontan, prezent la dezbatere, scrie pe blog că a încercat, fără succes, să obțină un punct de vedere oficial de la Ovidiu Miculescu sau de la cineva din conducerea Radioului Public. A reușit o declarație a unui reprezentant al instituției, care însă nu și-a declinat identitatea:

„Nu este vorba de nicio cenzură, nu a intervenit nimeni acolo. Radioul s-a apărat însă în fața unei lege schimbate pe genunchi, de fapt o intervenție brutală în activitatea sa”, este reacția sub anonimat notată de Cătălin Tolontan.

Dezbaterea de la Centru Ceh - moderată de editorul Paginademedia.ro, Petrișor Obae - a fost organizată de Frontline și i-a avut ca invitați pe Cătălin Tolontan, Liviu Mihaiu, Ioana Avădani, Dragoș Pătraru și, din radio, pe realizatorul Alexandru Rusu.

”Totul la Radio este un joc de putere, pe mai multe paliere. Oamenii care conduc radioul se ascund după rezultatele contabile și astfel scapă de orice dezbatere publică deși despre felul în care e tratată libertatea de expresie colegii mei v-au spus ce era de spus”, a spus Rusu.

Ioana Avădani (Centrul pentru Jurnalism Independent) a invocat competența CNA în această situație. "Dacă este adevărat, este o încălcare a legii", a spus Ioana Avădani.

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro

Comentarii

  • @Bogdan: ai ales doua exemple stupide din 3! Culturalul si Muzicalul trebuie pastrate neaparat, fiindca difuzeaza cu totul altceva decat lalaiala posturilor comerciale! treaba Radioului Public nu e sa scoata audiente record, cum cere Miculescu, ci sa pastreze filonul cultural intr-un fluviu de mizerii pentru uzul mintilor slabe si spalate
  • Radioul public este un exemplu de institutie prost condusa care toaca banii publici. Posturile publice precum Muzical, Cultural sau Bucuresti fm in ciuda faptului ca dispun de foarte multi angajati si acoperire mare inregistreaza cele mai scazute audiente dintre toate posturile de radio si nimeni nu face nimic....
  • Radioul public are propria agendă și își urmărește doar interesele.
    La ei știrile încep cu ședința de guvern din ziua respectivă, cu nu știu seminar / simpozion organizat de nu știu cine în care se vorbește de nu știu strategie, de nu știu ce activitate a președintelui României...astea sunt știrile lor...și, poate, după vreo zece minute apar și știri de larg interes cu care își deschid jurnalele de știri alte radiouri private...iar campania lor chiar nu interesează multă lume...poate doar pe O. Miculescu și apropiați.

Trimite un comentariu