Skip to main content

Criza refugiaților, instigarea la ură și limbajul violent în online, într-un seminar moderat de Mircea Toma

 
Criza refugiaților, instigarea la ură și limbajul violent în online, într-un seminar moderat de Mircea Toma

Seminar pentru jurnaliști, bloggeri și administratori de site-uri și rețele sociale. Limbajul violent din online și libertatea de exprimare în online sunt temele unui eveniment moderat de Mircea Toma.

„Criza refugiaților, ascensiunea extremismului european sau dreptul la liberă exprimare a discursului instigator la ură”, este seminarul organizat vineri, 1 aprilie, de la 12.30, de Fundaţia Dezvoltarea Popoarelor şi Active Watch.

Publicitate

Mircea Toma, despre tema evenimentului:

„A judeca exact ceea ce înseamnă discursul instigator la ură este o sarcină dificilă. Nu există nicio definiție acceptată internațional, iar nivelele de toleranță ale discursului variază dramatic de la o țară la alta. Pentru a-și putea croi o cale pe acest teren minat, jurnaliștii trebuie să ia în considerare contextul de ansamblu în care oamenii se exprimă”.

Angela Sima, Fundaţia Dezvoltarea Popoarelor:

„Evenimentele recente din Europa arată faptul că discursul rasist și instigator la ură câștigă teren și în România. Pericolul este ca acestea să devină normale și frecvente. Este mai important ca niciodată efortul comun de a demonta discursul instigator la ură”, a declarat coordonatorul proiectului.

Evenimentul este parte din programul PRISM - Prevenirea, Redresarea și Inhibarea discursului instigator la ură în noua mass-media. Proiectul este finanțat prin Programul pentru Drepturi Fundamentale și Cetățenie din cadrul Comisiei Europene.

Seminarul va fi moderat de Mircea Toma, preşedintele Active Watch, şi va aborda libertatea de expresie si limitele sale in mediul on-line.

Pe agendă se regasesc o evaluare interactivă a unor studii și rapoarte cu privire la discursul instigator la ură din România, prezentări de bune practici în moderarea comentariilor din mediul on-line. Discuţiile vor porni de la criza refugiatilor, dar se vor aborda si alte zone care nasc reactii violente in mediul on-line.

Dezbaterea va avea loc la Impact Hub.

Autor: Petrişor Obae petrisor.obaepaginademedia.ro

Trimite un comentariu