Skip to main content

Raportul CNA pe 2015: forul a dat 69 de amenzi în valoare totală de peste 500.000 de euro

 
cna
cna
Consiliul Naţional al Audiovizualului a aprobat astăzi raportul de activitate al instituţiei pe anul 2015. Premiera din acest an vine din posibilele consecinţe ale acestui document, după discutarea în Parlament: dacă raportul de activitate al CNA este respins, preşedintele instituţiei va fi demis.
Publicitate
Reamintim că anul trecut Parlamentul a modificat Legea Audioviuzualului astfel încât preşedintele instituţiei să poată fi demis prin respingerea raportului de activitate.

La şedinţa de astăzi, Laura Georgescu, şefa instituţiei, a venit cu mai multe solicitări de modificare a raportului, aceasta insistând ca în documentul ce va fi trimis către Parlament să fie introdusă, în premieră, şi o anexă cu concluzii din raportul Curţii de Conturi, raport care nu este încă finalizat.

„Să aşteptăm să nu existe nicio umbră de îndoială că totul a fost corect”, a justificat preşedintele CNA solicitarea.

„Să existe o prezentare de la Curtea de Conturi până la ora la care pleacă raportul cu ce au constat. Pentru că a fost vorba de ban public şi pentru că au fost trei pe semnătură (n.r. trei persoane care au avut putere de decizie în privinţa cheltuielilor instituţiei) şi e vorba de banul public şi trebuie decontare”, a mai spus şefa CNA.

Pe de altă parte, Răsvan Popescu, vicepreşedintele CNA, a spus că niciodată până acum în raportul de activitate al CNA nu au fost introduse concluzii ale Curţii de Conturi. „Nu cred că ar trebuie să mai stăm după Curtea de Conturi să ne spună cum s-au cheltuit banii anul trecut. Asta vor spune ei în raportul lor. Ne vom conforma. Nu interferează între noi şi Parlament. (...) Nu s-a prins niciodată în raportul de activitate un raport al Curţii de Conturi”, a spus Popescu.

De menţionat că, raportul de activitate al CNA trebuie trimis la Parlament până la data de 15 aprilie.

Din raportul Consiliul Naţional al Audiovizualului în 2015:

- Forul s-a întrunit în 61 de şedinţe publice

- A acordat 165 de licenţe audiovizuale.

- Au fost întocmite 1.383 de rapoarte de monitorizare pentru posturile centrale 1.157 de monitorizări ale posturilor locale.

- În 2015, Consiliul a soluţionat 2.223 de petiţiim, dintre care 1.734 reprezentând 78% s-au referit la posturile centrale de radio şi televiziune.

SANCŢIUNI. Postul a aplicat 145 de sancţiuni, dintre care 75 de somaţii şi 69 de amenzi, în cuantum total de 2,4 milioane de lei.

Cele mai multe sancţiuni au fost aplicate de CNA pentru încălcarea prevederilor legislaţiei audiovizuale privind:

  • Protecţia demnităţii umane şi a dreptului la propria imagine, precum şi a libertăţilor şi drepturilor fundamentale ale omului: 59 de sancţiuni.
  • Protecţia copiilor – 28 de sancţiuni.
  • Nerespectarea regulilor de sponsorizare, publicitate şi teleshopping în audiovizual: 24 de sancţiuni.
  • Asigurarea informării corecte şi a pluralismului: 23 de sancţiuni
  • Modificarea structurii de programe, a acţionariatului sau a sediului fără acordul Consiliului: 24 de sancţiuni.

Vezi cele mai amendate posturi AICI

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro
viewscnt

Trimite un comentariu

sus