Skip to main content

Raportul CNA pe 2015: forul a dat 69 de amenzi în valoare totală de peste 500.000 de euro

 
Raportul CNA pe 2015: forul a dat 69 de amenzi în valoare totală de peste 500.000 de euro
cna
Consiliul Național al Audiovizualului a aprobat astăzi raportul de activitate al instituției pe anul 2015. Premiera din acest an vine din posibilele consecințe ale acestui document, după discutarea în Parlament: dacă raportul de activitate al CNA este respins, președintele instituției va fi demis.
 
Reamintim că anul trecut Parlamentul a modificat Legea Audioviuzualului astfel încât președintele instituției să poată fi demis prin respingerea raportului de activitate. 
 
La ședința de astăzi, Laura Georgescu, șefa instituției, a venit cu mai multe solicitări de modificare a raportului, aceasta insistând ca în documentul ce va fi trimis către Parlament să fie introdusă, în premieră, și o anexă cu concluzii din raportul Curții de Conturi, raport care nu este încă finalizat.

„Să așteptăm să nu existe nicio umbră de îndoială că totul a fost corect”, a justificat președintele CNA solicitarea.

„Să existe o prezentare de la Curtea de Conturi până la ora la care pleacă raportul cu ce au constat. Pentru că a fost vorba de ban public și pentru că au fost trei pe semnătură (n.r. trei persoane care au avut putere de decizie în privința cheltuielilor instituției) și e vorba de banul public și trebuie decontare”, a mai spus șefa CNA. 

Publicitate

Pe de altă parte, Răsvan Popescu, vicepreședintele CNA, a spus că niciodată până acum în raportul de activitate al CNA nu au fost introduse concluzii ale Curții de Conturi. „Nu cred că ar trebuie să mai stăm după Curtea de Conturi să ne spună cum s-au cheltuit banii anul trecut. Asta vor spune ei în raportul lor. Ne vom conforma. Nu interferează între noi și Parlament. (...) Nu s-a prins niciodată în raportul de activitate un raport al Curții de Conturi”, a spus Popescu. 

De menționat că, raportul de activitate al CNA trebuie trimis la Parlament până la data de 15 aprilie. 

Din raportul Consiliul Național al Audiovizualului în 2015:

- Forul s-a întrunit în 61 de ședințe publice

- A acordat 165 de licențe audiovizuale.

- Au fost întocmite 1.383 de rapoarte de monitorizare pentru posturile centrale 1.157 de monitorizări ale posturilor locale.

- În 2015, Consiliul a soluționat 2.223 de petițiim, dintre care 1.734 reprezentând 78% s-au referit la posturile centrale de radio și televiziune.

SANCȚIUNI. Postul a aplicat 145 de sancțiuni, dintre care 75 de somații și 69 de amenzi, în cuantum total de 2,4 milioane de lei.

Cele mai multe sancțiuni au fost aplicate de CNA pentru încălcarea prevederilor legislației audiovizuale privind:

  • Protecția demnității umane și a dreptului la propria imagine, precum și a libertăților și drepturilor fundamentale ale omului: 59 de sancțiuni.
  • Protecția copiilor – 28 de sancțiuni.
  • Nerespectarea regulilor de sponsorizare, publicitate și teleshopping în audiovizual: 24 de sancțiuni.
  • Asigurarea informării corecte și a pluralismului: 23 de sancțiuni
  • Modificarea structurii de programe, a acționariatului sau a sediului fără acordul Consiliului: 24 de sancțiuni.

Vezi cele mai amendate posturi AICI

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro

Trimite un comentariu