
GALERIE FOTO. Aconcagua, Argentina 6.962 metri altitudine, 6 februarie. Patru din cei zece români care au plecat în expediție au atins vârful, cel mai înalt munte din cele două Americi. Printre ei și Gabriel Țabără, cel care a dus steagul Paginademedia.ro pe acoperișul Americilor.
Paginademedia.ro vă prezintă, într-o galerie foto cu imagini uluitoare, reperele expediției românești pe vârful Aconcagua și povestea celui prin intermediul căruia Paginademedia.ro a însoțit aventura din America de Sud.
Tabere de bază cu nume ca în orașele turistice – Plaza de Mulas, Nido de Condores, peisaje în care Brad Pitt filma, la sfârșitul anilor 90, filmul Șapte ani în Tibet, galerii de artă la peste 4.000 me metri, totul în imagini spectaculoase.
La sfârșitul lunii ianuarie, 10 români plecau în Argentina în expediția organizată de Extreme Travel cu doi ghizi – Radu Vatcu și Ovidiu Popescu. Cel mai tânăr membru - Geta Popescu – 12 ani, care a și ajuns în vârf, un record de vârstă pentru escaladarea Aconcagua.
“Nu știi niciodată cum reacționezi la 7.000 de metri”, spunea Gabi Țabără înainte de plecare. Pornea pentru prima dată pe un vârf de peste 6.000 de metri, unde presiunea, vântul și aerul rarefiat pot pune probleme și unui alpinist experimentat. Gabi are 40 de ani și 49 de săptămâni pe an, din 52, este funcționar în centrala unei bănci, undeva, prin nordul Bucureștiului. Restul timpului e al muntelui.
Urcă pe munte de prin 87, “la nivel de drumeții”, dar de câțiva ani s-a decis să treacă “la un nou nivel”, să “schimbe liga”. În 2012, a început să caute provocări în masivele din Europa. A punctat întâi celebrul Mont Blanc, cel mai înalt vârf din Alpi. Apoi Elbrus, cel mai înalt vârf din Europa (5.642 metri, în Caucaz). În 2014, escaladează cel mai înalt vârf din Austria – Grossglockner (3.798 m altitudine), iar în 2015 încearcă Matterhorn, dar vremea și condițiile de pe traseu l-au oprit la 4.000 de metri. Mai avea 400 de metri de urcat până în vârful din Elveția.
Aconcagua – 6962 de metri, este cel mai înalt vârf din cele două Americi. Exceptând giganții din Asia, este următorul masiv muntos din lume.
Expediția a început la 26 ianuarie și s-a terminat pe 12 februarie.
Reperele urcării:
1. Mendoza, prima oprire. De aici se obțin permisele de acces.
2. Penitentes – localitate foarte aproape de granița cu Chile, de unde practic începe intrarea în parcul Aconcagua.
3. Tabăra Confluencia – prima oprire, 3.400 de metri (două zile, pentru aclimatizare). Platourile parcurse de expediție sunt aceleași pe care Brad Pitt filma celebra producție Șapte ani în Tibet.
4. Tabăra Francia – 4.100 m.
5. Plaza de Mulas – tabăra de bază. 4.300 de m altitudine. Este a doua tabără ca mărime din lume, după Everest Base Camp.
Aproximativ 7.000 de alpiniști ajung în fiecare sezon la Plaza de Mulas. Se face aclimatizarea: Urci și cobori pentru a-ți obișnui organismul cu nivelul scăzut de oxigen și cu presiunea atmosferică. Expediția stă aici patru zile. La Plaza de Mulas este și galeria de artă aflată la cea mai mare altitudine din lume.
6. Plaza Canada – tabără intermediară, de tranzit doar – 5.020 de metri
7. Plaza Alaska – 5.315 m. O noapte.
8. Nido de Condores – tabără intermediară – 5.500 m
9. Tabăra Berlin – ultima tabără, înainte de vârf – 5.930 m (două nopți, înaintea vârfului și după)
10. Vârful – 6 februarie. Urcarea a durat 7 ore și 15 minute. Plecarea la 3.15 dimineața. La 10.30, patru români ajungeau în vârf: Gabi Țabără – care a dus steagul Paginademedia.ro, Ovidiu Popescu, Geta Popescu și Andrei Ologeanu.
Pe vârf s-a stat cel mult 10 minute. Din cauza nivelului de oxigen, a presiunii atmosferice reduse și a temperaturii. Cu vântul de 70 de km/oră, temperatura resimțită a fost de – 34 de grade. Imaginile luate în vârf și-au cerut “tributul”: degerături severe pentru Gabi Țabără la mâna cu care manevra aparatul, chiar dacă neprotejată de mănușă doar câteva minute.
După zece minute pe “acoperișul Americilor”, coborârea a fost ceva mai “scurtă”: cinci ore și jumătate.
GALERIE FOTO. Expediția românească pe Aconcagua, în imagini spectaculoase:
Autor: Petrişor Obae petrisor.obaepaginademedia.ro
Comentarii