Skip to main content

Cine sunt angajaţii din conducerea TVR care au procese cu instituţia. Monica Ghiurco: „nu aveam şi nu am de gând să execut TVR"

 
tvr
tvr

Consiliul de Administraţie al TVR numără opt angajaţi ai instituţiei, patru membri plini şi patru supleanţi. Câţi dintre aceştia au dat în judecată postul public pentru indexarea salariilor?

Publicitate

Din cei opt, doar doi au fost în procese. Monica Ghiurco, unul dintre ei, spune că, deşi a câştigat, nu va executa instituţia. "Nu aveam de gând, intenţia mea a fost doar să arăt că aveam dreptate", a spus ea pentru Paginademedia.ro.

Cel de-al doilea, Luminiţa Velciu, a contestat în instanţă concedierea de acum câţiva ani şi a câştigat. A dat în judecată TVR şi pentru indexarea salariiilor.

Paginademedia.ro vă prezintă situaţia acestora:

Monica Ghiurco – membru plin, ales din partea salariaţilor

Realizatoarea TVR este în proces cu televiziunea publică. Potrivit portalului instanţelor de judecată, TVR încearcă în prezent să obţină stoparea executării silite din partea mai multor angajaţi. Procesul care se derulează în prezent are ca obiect “drepturi băneşti + suspendarea executării provizorii” îi are implicaţi pe TVR, ca “parte declarantă” şi, de partea cealaltă, Sindicatul pentru Unitatea Salariaţilor TV şi mai mulţi angajaţi, printre care şi Monica Ghiurco.

Contactată de Paginademedia.ro, Monica Ghiurco a declarat că "nu aveam de gând să execut TVR". "Intenţia mea a fost doar să ved, dacă avem sau nu dreptate", a spus ea.

Monica Ghiurco, pentru Paginademedia.ro:

"Salariaţii TVR nu sunt iresponsabili să-şi execute propria instituţie (deşi era vorba de o încălcare a legii din partea managementului din 2008 încoace, fiind vorba de o indexare cu inflaţia). Pentru că niciuna dintre conducerile de acum nu a dovedit nici măcar deschiderea la dialog cu proprii angajaţi, s-a ajuns la situaţia de care vorbim azi.

Faptul că m-au trimis în Consiliul de Administraţie reprezintă pentru marea marea majoritate garanţia că se va discuta raţional să eşalonăm tot acest efort financiar din partea TVR.

În noua postură, cu atât mai mult nu voi executa silit Televiziunea Publică. Nici nu aveam de gând să o fac. Intenţia mea a fost doar să verificăm dacă avem sau nu dreptate. S-a verificat că în TVR s-a încălcat legea şi, din punctul meu de vedere, ar trebui să plătească aceste sume cei care au condus şi administrat instituţia, în total dispreţ faţă de angajaţi şi faţă de lege.

Gabriel Giurgiu – membru plin, ales din partea salariaţilor

Realizatorul TVR a fost ales în Consiliul de Administraţie din partea salariaţilor. Nu a dat în judecată TVR.

Irina Radu - membru plin, propus de PSD

Fost preşedinte interimar al TVR, Irina Radu este în prezent membru în Consiliul de Administraţie. Nu este pe lista celor care au dat în judecată TVR. În perioada pentru care angajaţii au invocat indexarea salariilor (2008-2012), Irina Radu nu lucra la TVR, fiind manager la postul Kanal D.

Raico Cornea – minorităţi

Numit din partea minorităţilor, Raico Cornea este şi angajat al Televiziunii publice, la Studioul Teritorial Timişoara. Nu a dat în judecată postul public.

Cornel Mihalache – supleant, din partea angajaţilor

Realizatorul TVR nu este printre cei care au acţionat instituţia în judecată în legătură cu indexările.

Luminiţa Velciu – supleant, din partea salariaţilor

Velciu, de profesie avocat, a fost concediată în mandatul lui Claudiu Săftoiu, a contestat în instanţă decizia şi a câştigat. S-a judecat cu TVR şi pentru indexarea salariilor. Potrivit informaţiilor Paginademedia.ro, a executat deja silit TVR pentru drepturile băneşti.

Anca Dindirică – supleant, propusă de PSD

Este membru supleant în Consiliul de Administraţie al TVR. Director al TVR Craiova, nu este între cei care se judecă cu instituţia.

Irina Negraru – supleant, propusă de UNPR

Este coordonatoarea Arhivei TVR. Nu a acţionat TVR în judecată.

Reamintim că peste 700 de angajaţi au câştigat un proces cu TVR, prin care au obţinut indexarea salariilor. În total, 2100 de angajaţi ai TVR s-au judecat cu instituţia. Dintre ei, aproximativ 1000 au executat TVR sau au depus documente în vederea executării silite a TVR. Sumele totale obţinute în instanţă se ridică la aproximativ 17 milioane de euro. Din aceştia, cinci milioane de euro au fost plătiţi, deja, anul trecut.

Seria proceselor deschise de angajaţi a început în 2014, când sute de angajaţi au chemat instituţia în judecată. Ei au invocat faptul că salariile nu le-au fost indexate în perioada 2008-2012.

Citeşte şi:

Autor: Petrişor Obae petrisor.obaepaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • G G
    Pe vremea cand celorlalti angajati la stat li se taiau 25% din salariu, celor de la TVR trebuia sa li se mareasca salariile cu rata inflatiei.
  • Marius Marius
    Sperăm că astăzi să ne dați și nouă audiențele "Bravo, România" și top 10, nu top 5. Presimt că va fi un dezastru pentru Mona Segal în ce hal a fost emisiunea :)
    Sunt un telespectator fidel al Antenei 1 ca să nu zică lumea că-s postac PROTV-ist
  • livia pila livia pila
    Ar fi interesant ca doamna Luminita Velciu sa ne spuna si cit de des vine la serviciu si ce productii a semnat de cind a fost reincadrata. Tare mi-e teama ca aceasta noua Ioana d'Arc e doar intruchiparea imposturii, a frustrarii si a intereselor personale. Chiar, doamna Velciu, de cind nu ati mai trecut pe la job? Raspundeti cinstit!
  • 2you2 2you2
    Un angajator nu respecta un contract cu angajatul, acesta din urma apeleaza la justitie si castiga, apoi tot angajatul e aratat cu degetul, cam asta e povestea cu aceste procese. In rest observ cu satisfactie libertatea de opinie acceptata in televiziunea nationala, dar sunt sigur ca domnul Patraru nu a ales Tvr-ul numai pentru asta. Probabil ca realizatorul emisiunii Starea Natiei, si-ar putea critica contractorul cu aceeasi sarguinta si daca ar colabora cu o televiziune privata, nu?
  • Horea Horea
    "Câți dintre aceștia au dat în judecată postul public pentru indexarea salariilor?"

    De ce se tot arata cu degetul spre cei care au incercat si incearca sa-si castige DREPTURILE salariale in instanta?
    Care persoana, din orice tip de institutie, n-ar face la fel daca le-ar fi incalcat acest drept?
    Nu acesti doritori de cativa lei in plus sunt de vina pentru actuala situatie financiara a TVR-ului.
  • hehe hehe
    Si acum sa ne imaginam ca dl patraru nu va primi luna viitoare de la tvr toti banii cuveniti.. Sa inteleg ca dl patraru va fi atât de gentelman si va renunta la suma neprimita, ca sa ajute Tvr-ul ?. Daca da... Jos pălăria. Daca nu.. Oricum nu avem de unde stii :). Dar intre timp, poate ne abtinem in a ne da cu părerea, doar pentru audienta...

Trimite un comentariu

sus