Skip to main content

Conducerea radioului public a refuzat o întâlnire la CNA cu angajații care acuză presiuni

 
Conducerea radioului public a refuzat o întâlnire la CNA cu angajații care acuză presiuni
Radio România
Încercare nereușită. CNA a vrut să creeze un spațiu de dialog între conducerea radioului public și angajații care acuză presiuni în interiorul instituției, însă doar o parte a fost prezentă la întâlnire.
 
Forul audiovizual a trimis ieri către cele două părți o invitație de a se întâlni la aceeași masă pentru a discuta despre tensiunile din postul public. Doar că la ședința de astăzi au venit doar angajați ai postului. Ovidiu Miculescu, șeful postului public, a trimis către CNA o adresă scrisă prin care refuză invitația, „cu respectul cuvenit instituției pe care o reprezentați”.
 
„Am luat act cu surprindere de solicitarea dumneavoastră de a fi prezent marți, 12 aprilie 2016, la sediul CNA, „pentru continuarea discuțiilor pe tema situației tensionate din Societatea Română de Radiodifuziune”, le-a scris acesta membrilor CNA.
 
O altă adresă scrisă a venit din partea Sindicatului Liber al Lucrătorilor din Societatea Română de Radiodifuziune, prin care le cere membrilor CNA „respectuos” să se încadreze în limitele atribuțiilor pe care le au. „Activitatea internă a SRR și dialogul social, precum și normele de reglementare internă NU FAC OBIECTUL ACTIVITĂȚII CNA”, se arată, printre altele în mesajul reprezentanților sindicali.
 
Membrii forului audiovizual au decis să facă această întâlnire ca urmare a acuzațiilor de presiuni editoriale venite din partea unor angajați pe subiectul campaniei ample „Nu distrugeți radio România. Salvați Radioul Public”, campanie pentru care postul public a fost somat public pentru lipsa de imparțialitate. Astfel, la ședința de astăzi, membrii au ascultat doar poziția unor reprezentanți din partea angajaților.
 
Aceștia au spus că au încercat dialogul cu conducerea instituției încă de acum doi ani, însă nu s-a vrut. „De ce am spus că în RRA există o feliuță de stalinism, pentru că presiunea și frica au fost și continuă să fie”, a spus Gabriel Basarabescu, realizator al postului. 
 
Lorand Turos, membru CNA: Cred că această discuție ar trebui să aibă loc altundeva, în niciun caz în CNA. Aceste probleme legate de sindicate.
 
„Nu sunt de acord ca instituția noastră să fie atrasă într-o luptă internă a SRR. Dacă sunt probleme, nemulțumiri, aceste probleme se dezbat ori în interiorul instituției ori în comisiile de cultură. Dacă consideră oricine că a făcut o abatere de la lege, de la codul audiovizual, să ne trimită o sesizare, dar nu  cred că e normal ca aici la microfon să ni se spună vezi emisiunea asta sau aia”, a spus membrul CNA.
 
Pe de altă parte, Radu Călin Cristea, membru CNA, a declarat:
 
„ Am dorit să ofer un spațiu de dialog, socotind că poate în acest cadru veți reuși să comunicați așa cum rezultă că nu se întâmplă în interiorul instituții. Suntem trași de urechi de sindicate, de conducere, de domnul Miculescu personal, în sensul că să nu cumva să ne amestecăm în chestia asta. Nu ne amestecăm, dar nici nu putem citi legea cu ochelari de cal, în care pe de o parte suntem garant al interesului public, iar pe de altă parte cred că este o criză în extindere în radioul public, și nu ne putem punem câlți în urechi și să ne facem că nu înțelegem.”
 
„Ce s-a întâmplat după întâlnirea noastră de săptămâna trecută a fost pentru mine destul de șocant pentru că am intrat pe niște bloguri ca să mă informez și am dat peste o doamnă Nicoleta Balaci, am intrat puțin pe contul de Facebook și am fugit de lângă computer. Acum sunt niște abordări necivilizate, nepoliticoase și la limita obrăzniciei. Nu așa tratezi niște oameni care de bună credință vor să asculte și eventual să ajute”, a mai spus Cristea.
 
„Nu-l înțeleg personal pe domnul Miculescu pentru că eu socotesc așa: un manager la o instituției fie ea privată, fie de stat nu poate să rămână insensibil în condițiile în care o bună parte din angajații instituției declară că suferă. E o problemă. E o tensiune care pare explozivă.”
 
Din adresa șefului radioului public Ovidiu Miculescu către CNA:
 
Am luat act cu surprindere de solicitarea dumneavoastră de a fi prezent marți, 12 aprilie 2016, la sediul CNA, „pentru continuarea discuțiilor pe tema situației tensionate din Societatea Română de Radiodifuziune”.
 
Îmi permit să vă aduc aminte că SRR funcționează în baza legii 41/1994, având o conducere formată dintr-un Consiliu de Administrație și un Președinte Director General numiți de către Parlamentul României.
 
Prin urmare, considerăm că avem toate instrumentele și pârghiile necesare gestionării judicioase a activității noastre și a soluționării oricăror situații apărute.
Înțelegem calitatea de garant al interesului public în domeniul audiovizual al CNA, dar niciuna dintre atribuțiile prevăzute la art 10 alin 3 din legea 504/2002, cu modificările și completările ulterioare, nu prevede gestionarea „situațiilor tensionate” din cadrul societăților radiodifuzorilor publici sau privați.
 
Subliniez faptul că Societatea Română de Radiodifuziune, ca și Consiliul Național al Audiovizualului, se află sub controlul Parlamentului României, având garantată autonomia și independența editorială prin Constituția României.

Prin urmare, mă văd nevoit să declin, cu tot respectul cuvenit instituției pe care o reprezentați, invitația adresată.   

Publicitate
Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro

Comentarii

  • Reamintesc

    Intr-o epistola din 7 aprilie 2016, cu antet ce se vrea respectabil, dl Rasvan Popescu, vicepresedinte al CNA, a invitat colegi din Radio pentru continuarea discutiilor pe tema " situatiei tensionate ". Inca nu era clar daca au fost invitati Alba ca Zapada si cei 7 pitici. Este cert ca CNA interfereaza grosolan fara sa tina cont de normele interne ale SRR. Saptamana viitoare poate va organiza o alta dezbatere despre " situatia tensionata" dintre liftiera si tamplar sau un accident rutier in Temisana. CNA nu este nici avocat, nici organ judiciar, nici institutie de mediere. Din raportul de activitate pe anul 2015 nu reiese ca CNA ar avea si alte atributii, de mediere de ex. De ce brusc, inainte de prezentarea Raportului CNA in comisii au aparut si alte preocupari preferentiale? Ale cui interese sint in joc ? DESPRE SITUATIA TENSIONATA GENERATA DE LIPSA DE CREDIBILITATE A CNA CE SE AUDE ? CINE MEDIAZA ?

Trimite un comentariu