Skip to main content

Intact, catalog cu cei mai puternici oameni de afaceri. De ce lipsesc Ţiriac şi Teszari

 
Ion Ţiriac şi Zoltan Teszari, într-o grafică realizată de Ziarul FInanciar în urmă cu câţiva ani
Ion Ţiriac şi Zoltan Teszari, într-o grafică realizată de Ziarul FInanciar în urmă cu câţiva ani

Intact Media Group a lansat astăzi un catalog cu cei mai importanţi oameni de afaceri, intitulat "Români care dezvoltă România". Noul produs editorial conţine 100 de nume de oameni de afaceri aşezate într-un clasament în care criteriul de ierarhizare a fost reprezentat de cifra de afaceri raportată pentru anul 2014.

Publicitate

În catalog apar nume precum fraţii Pavăl (Dedeman), Anca Vlad (Fildas) şi familia Voiculescu, dar lipsesc oameni de afaceri ca Zoltan Teszari (proprietarul RCS&RDS) şi Ion Ţiriac. Cum explică Intact absenţa lor, în continuare.

Topul oamenilor de afaceri, coordonat de Alessandra Stoicescu, a fost alcătuit luându-se în calcul cifra de afaceri din 2014 a companiilor pe care aceştie le deţin.

Pe primul loc în catalogul Intact, notează Hotnews, apar Dragoş şi Adrian Paval (Dedeman, 3,4 miliarde lei), urmaţi de Anca Vlad (Fildas-Catena, 3,2 miliarde lei) iar pe trei de Ovidiu Buluc şi Isabelle Iacob (Farmexim, 1,9 miliarde lei).

Hotnews observă că în catalogul "Români care dezvoltă România" nu apar două nume de notorietatea în lumea afacerilor Ion Tiriac şi Zoltan Teszari, două personalităţi nelipsite din Top 300 Capital sau Top 500 Adevărul, dar sunt listate surorile Camelia şi Corina Voiculescu.

Cum explică Intact lipsa acestor două nume grele?

Potrivit unui text din catalog, nu se regăsesc "companii româneşti care au acţionar majoritar înregistrat în străinătate". Din text:

"De ce lipsesc din acest top primii miliardari ai ţării? Principalele companii din portofoliul lui Ioan Niculae sunt astăzi în insolvenţă. Gabriel Popoviciu nu deţin direct participări majoritare în nicio companie românească cu cifra de afaceri relevantă, la fel Frank Timiş, Gigi Becali, George Bosânceanu, Veronica Guşă sau Zoltan Teszari.

Deci nu o să regăsim companiile româneşti care au acţionar majoritar societăţi înregistrate în străinătate, despre care nu putem obţine informaţii cu privire la participările în acţionariat ale proprietarilor", se spune chiar în catalogul "Români care dezvoltă România".

Cum a strâns Dan Voiculescu bani din diurna de la Crescent

Familia Voiculescu apare în catalogul Intact pe locul 37. Despre Dan Voiculescu se spune că şi-a clădit averea pornind de la diurnele obţinute din deplasările în străinătate ca salariat Vitrocim şi Crescent, scrie HotNews.ro.

Capitolul dedicat lor precizează între altele:

"Pornind cu un capital de 50.000 de dolari, deţinuti într-un cont personal la BRCE, ca urmare a diurnelor obţinute din frecventele deplasări în străinătate, ca salariat Vitrocim şi ulterior Crescent, profesorul Voiculescu a pus bazele unor activităţi de pionierat în economia românească".

Prezentarea mai arată că Dan Voiculescu şi-a donat toată averea fetelor sale în 2006, iar în privinţa anului 2015 arată că acesta s-a finalizat pentru Intact Media Grup cu un "ebidta de 6,3% la o cifră de afaceri de 100 milioane".

Pentru Camelia şi Corina Voiculescu, fiicele lui Dan Voiculescu, e menţionată o cifră de afaceri cumulată pentru 2014 de 500,78 milioane lei.

Între personalităţile care semnează editoriale în catalog se afla premierul Dacian Cioloş, guvernatorul Băncii Naţionale, Mugur Isarescu şi specialistul în insolvenţă Remus Borza.

Autor: Carmen Maria Andronache carmenpaginademedia.ro
viewscnt

Trimite un comentariu

sus