Skip to main content

Intact, catalog cu cei mai puternici oameni de afaceri. De ce lipsesc Țiriac și Teszari

 
Intact, catalog cu cei mai puternici oameni de afaceri. De ce lipsesc Țiriac și Teszari
Ion Țiriac și Zoltan Teszari, într-o grafică realizată de Ziarul FInanciar în urmă cu câțiva ani

Intact Media Group a lansat astăzi un catalog cu cei mai importanți oameni de afaceri, intitulat "Români care dezvoltă România". Noul produs editorial conține 100 de nume de oameni de afaceri aşezate într-un clasament în care criteriul de ierarhizare a fost reprezentat de cifra de afaceri raportată pentru anul 2014.

Publicitate

În catalog apar nume precum frații Pavăl (Dedeman), Anca Vlad (Fildas) și familia Voiculescu, dar lipsesc oameni de afaceri ca Zoltan Teszari (proprietarul RCS&RDS) și Ion Țiriac. Cum explică Intact absența lor, în continuare.

Topul oamenilor de afaceri, coordonat de Alessandra Stoicescu, a fost alcătuit luându-se în calcul cifra de afaceri din 2014 a companiilor pe care aceștie le dețin.

Pe primul loc în catalogul Intact, notează Hotnews, apar Dragoș și Adrian Paval (Dedeman, 3,4 miliarde lei), urmați de Anca Vlad (Fildas-Catena, 3,2 miliarde lei) iar pe trei de Ovidiu Buluc și Isabelle Iacob (Farmexim, 1,9 miliarde lei).

Hotnews observă că în catalogul "Români care dezvoltă România" nu apar două nume de notorietatea în lumea afacerilor Ion Tiriac și Zoltan Teszari, două personalități nelipsite din Top 300 Capital sau Top 500 Adevărul, dar sunt listate surorile Camelia și Corina Voiculescu.

Cum explică Intact lipsa acestor două nume grele?

Potrivit unui text din catalog, nu se regăsesc "companii românești care au acționar majoritar înregistrat în străinătate". Din text:

"De ce lipsesc din acest top primii miliardari ai țării? Principalele companii din portofoliul lui Ioan Niculae sunt astăzi în insolvență. Gabriel Popoviciu nu dețin direct participări majoritare în nicio companie românească cu cifra de afaceri relevantă, la fel Frank Timiș, Gigi Becali, George Bosânceanu, Veronica Gușă sau Zoltan Teszari.

Deci nu o să regăsim companiile românești care au acționar majoritar societăți înregistrate în străinătate, despre care nu putem obține informații cu privire la participările în acționariat ale proprietarilor", se spune chiar în catalogul "Români care dezvoltă România".

Cum a strâns Dan Voiculescu bani din diurna de la Crescent

Familia Voiculescu apare în catalogul Intact pe locul 37.  Despre Dan Voiculescu se spune că și-a clădit averea pornind de la diurnele obținute din deplasările în străinătate ca salariat Vitrocim și Crescent, scrie HotNews.ro.

Capitolul dedicat lor precizează între altele:

"Pornind cu un capital de 50.000 de dolari, deținuti într-un cont personal la BRCE, ca urmare a diurnelor obținute din frecventele deplasări în străinătate, ca salariat Vitrocim și ulterior Crescent, profesorul Voiculescu a pus bazele unor activități de pionierat în economia românească".

Prezentarea mai arată că Dan Voiculescu și-a donat toată averea fetelor sale în 2006, iar în privința anului 2015 arată că acesta s-a finalizat pentru Intact Media Grup cu un "ebidta de 6,3% la o cifră de afaceri de 100 milioane".

Pentru Camelia și Corina Voiculescu, fiicele lui Dan Voiculescu, e menționată o cifră de afaceri cumulată pentru 2014 de 500,78 milioane lei.

Între personalităţile care semnează editoriale în catalog se afla premierul Dacian Cioloş, guvernatorul Băncii Naţionale, Mugur Isarescu şi specialistul în insolvență Remus Borza.

Autor: Carmen Maria Andronache carmenpaginademedia.ro

Trimite un comentariu